eur:
389.33
usd:
362.73
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Christine Lambrecht német védelmi miniszter látogatást tesz a 371-es páncélozott gyalogzászlóaljnál a németországi Marienbergben 2023. január 12-én. A német hadsereg tájékoztatása szerint Németország negyven Marder típusú páncélozott harcjárművet szállít Ukrajnának az első negyedévben, hogy támogassák az ukrán csapatokat az orosz erőkkel szemben.
Nyitókép: MTI/EPA/Martin Divisek

Lemondott a német védelmi miniszter

Christine Lambrecht egy ideje már a német média kereszttüzében állt és rengeteg bírálatot kapott.

A The Guardian szerint a német sajtó leginkább azt kifogásolta, hogy az 57 éves miniszter asszony nem volt képes rendbe szedni az ország korábban eléggé elhanyagolt hadseregét. Pedig ehhez még külön 100 millió eurós forrást is elkülönített a berlini kormány.

Bírálói szerint azonban Christine Lambrecht képtelen volt megbirkózni a feladattal, pedig az ukrajnai háború minden korábbinál sürgetőbbé tette a német haderő ütőkepéssé tételét. A sajtó a Lambrecht asszony személyes kudarcaként találata, hogy egy nemrégiben tartott hadgyakorlaton a résztvevő Puma lövészpáncélosok sorra lerobbantak. Bundeswehr legmodernebb harcjárművei elképesztően sokba kerültek. Bár már évek óta rendszerbe állnak a hadrafoghatóságuk mégis eléggé csekély.

A védelmi miniszter asszony népszerűségét szilveszteri videó üzenet sem növelte. Ezen Christine Lambrecht hangját szinte teljesen elnyomják a közelében durrogó petárdák, bár amit mond az sem éppen a helyzethez illő. Miközben megemlíti, hogy Európa közepén egy véres háború dúl, azon örvendezik, hogy a mögötte álló évben mennyi kedves és jóravaló embert ismerhetett meg.

A súlyos népszerűség vesztést az is fokozza, hogy Németországra egyre nagyobb nyomás nehezedik a szövetséges országok oldaláról.

Berlin ugyanis mindeddig vonakodott attól, hogy komolyabb fegyvereket szállítson Ukrajnának.

Legutóbb pedig úgy tűnt: a német vezetés gördít akadályokat az elé, hogy Lengyelország és Finnország Leopárd 2-es tankokat szállítson az oroszok ellen küzdő ukrán hadseregnek. Mivel ezeket a harckocsikat Németországban gyártották, ahhoz, hogy egy harmadik országnak átadják kell Berlin hozzájárulása is.

Christine Lambrecht ezzel kapcsolatban pár napja csak annyit mondott, hogy hozzá még nem érkezett ilyen kérés. Varsóban és Helsinkiben viszont éppen ennek az ellenkezőjét állítják.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×