eur:
394.08
usd:
368.38
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Kevin McCarthy, a képviselőház kisebbségi, republikánus csoportjának vezetője beszédet mond a félidős kongresszusi és helyi választások estéjén Washingtonban 2022. november 8-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Will Oliver

Republikánus többség, republikánus megosztottság: ötödjére sincs házelnök

Az Egyesült Államok képviselőházának elnökválasztásán az ötödik szavazási forduló sem hozott eredményt, a többségi republikánusok változatlanul megosztottnak mutatkoztak.

Az amerikai kongresszus alsóházában többséget adó republikánusok képviselőházi vezetője, Kevin McCarthy a szerdán lebonyolított negyedik és ötödik szavazás során is 201 szavazatot kapott, de megválasztásához 218 szavazatra lett volna szükség. Húsz voksot kapott Byron Donalds republikánus képviselő, egy republikánus tartózkodott. A demokrata képviselők minden alkalommal egyöntetűen szavaztak saját vezetőjükre, Hakeem Jeffriesre, így ő ötödször is 212 voksot kapott.

Az ötödik forduló előtt újabb képviselő, az ohiói Warren Davidson fordult a többséget adó republikánusokhoz, és egységre kérte őket, valamint hideg fejjel meghozott, racionális döntésre Kevin McCarthy mellett annak érdekében, hogy a "kormányzat elszámoltatására vonatkozó" ígéretüket elkezdhessék megvalósítani.

A Kevin McCarthy ellenében jelölt republikánus, Byron Donalds floridai képviselő az ötödik szavazás előtt úgy nyilatkozott, hogy olyan vezetésre van szükség a törvényhozásban, amely tényleg változtat az eljárási szabályokon, ugyanakkor hozzátette: elképzelhetőnek tartja McCarthy elnökségét, de ahhoz még sok egyeztetésre van szükség.

A Kevin McCarthy ellen szavazó republikánus képviselők a párton belüli konzervatív frakciónak, a Szabadság Választmánynak (Freedom Caucus) a tagjai. A 222 republikánus képviselőházi tagból összesen 54-en tagjai ennek a tömörülésnek.

A szerdai elnökválasztási fordulókat megelőzően Donald Trump volt elnök, Kevin McCarthy korábbi kritikusa is egységre és megegyezésre szólította fel a republikánusokat. A volt elnök a közösségi médiában közzétett üzenetében úgy fogalmazott, hogy "ne tegyék a csodálatos (félidős képviselőházi) győzelmet egy óriási és kínos vereséggé".

Joe Biden jelenlegi - demokrata - elnök a történteket szerdán úgy kommentálta: "kínos, hogy ennyi ideig húzódik a választás". Hozzátette: fogalma sincs arról, hogy ki lesz győztes.

A képviselőházi elnökválasztás addig tart, amíg egy jelölt meg nem kapja az 50 százalék plusz 1 szavazatot. Szélsőséges esetben a folyamat még több napig is elhúzódhat. Házelnök hiányában az alsóház tagjai nem tehetik le a képviselői esküt, és addig a pillanatig hivatalosan még csak "megválasztott képviselőnek" minősülnek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×