eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
Képviselők az amerikai félidős kongresszusi választások eredményeképpen létrejövő képviselőház alakuló ülésén tartott házelnökválasztáson a kongresszus washingtoni épülete, a Capitolium üléstermében 2023. január 3-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Shawn Thew

Magyarics Tamás: a republikánusok megosztottsága nem a házelnök megválasztása miatt lehet gond

Három szavazási forduló után sem sikerült megválasztani az amerikai képviselőház új elnökét, mert a republikánusok nem álltak egységesen egyetlen jelölt mögé. Az ügy hátteréről Magyarics Tamás külpolitikai szakértő beszélt az InfoRádióban.

"A Republikánus Párt elve megosztott, bár ez igaz a demokratákra is, hiszen mindkét nagy amerikai politikai tömörülés néppártnak tekinthető. Tagjaik földrajzilag és politikai szempontokból is gyakran távol állnak egymástól, mivel Alaszkától Floridáig az emberek különböző társadalmi kérdésekben más-más álláspontokat foglalnak el" – mondta az ELTE egyetemi tanára.

Magyarics Tamás arról is beszélt, hogy a Republikánus Párton belül lényegében két nagy vonulat létezik. Az egyik mérsékeltebb, a másik pedig egy nagyon radikális csoport, amit Európában ultrakonzervatívnak vagy sokszor szélsőjobboldalinak titulálnak. Tagjai többnyire Donald Trump követői. Ők, az úgynevezett Freedom Caucus tagjai azok, akik megakadályozták, hogy a republikánusok jelöltjét, Kevin McCarthy kaliforniai képviselőt megválasszák a kongresszus elnökének. Pedig McCarthy támogatottsága nagyon jelentős volt: a 220 szavazatból 202-t kapott.

A külpolitikai szakértő megerősítette, hogy a washingtoni képviselőháznak mindenképpen lesz elnöke.

A képviselők addig fognak szavazni, amíg nem sikerül megválasztaniuk a ház új elnökét.

Volt már ilyen helyzet korábban többször is. Általában az 1923-as esetet szokták emlegetni, amikor kilenc szavazás kellett a házelnök megválasztásához, bár a csúcsot az 1855-56-as választási év tartja, amikor ehhez 156 fordulóra volt szükség – mondta Magyarics Tamás.

A szakértő hozzátette: már csak azért is muszáj megválasztani a kongresszus elnökét, mert neki kell majd felesketnie a többi képviselőt. Így amíg nincs elnök, addig az amerikai törvényhozás alsóháza is működésképtelen.

Az ELTE tanára ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy a huzavona nem feltétlenül tekinthető Donald Trump és Ron DeSantis korábbi floridai képviselő párharcának, hiszen a volt elnök nem minden párton belüli híve akadályozza az új házelnök megválasztását. Még várat magára a republikánus párton belül az elnökjelöltségért folytatott harc Trump és DeSantis között. Ugyanakkor a republikánusok elgondolkodhatnak azon, hogy egy,

a pártot ennyire megosztó politika vajon nem rontja-e az esélyeiket is a 2024-es elnökválasztásokon.

"Márpedig ha a választások idején is ilyen éles ellentétek lesznek Trump és DeSantis támogatói között, akkor a republikánusokkal szemben könnyen győzhet egy demokrata jelölt, akár Joe Biden, akár valaki más" – vélekedett a külpolitikai szakértő.

Magyarics Tamás példákat is sorolt, amelyek azt igazolják, hogy az egyik párton belüli szakadás a másiknak kedvezett az elnökválasztásokon. Így történt ez 1860-ban, amikor Abraham Lincoln könnyedén győzött, mert a Demokrata Párton belül éles szakadás volt a déliek és az északiak között. 1912-ben pedig Woodrow Wilson aratott könnyű diadalt a William H. Taft és Theodore Roosevelt által megosztott republikánusok felett.

"Elképzelhető tehát – foglalta össze a helyzetet Magyarics Tamás –, hogy a történelem ismétli önmagát. Ahogy száz éve sem sikerült könnyen megválasztani a képviselőház elnökét, úgy 2024-ben is előfordulhat, hogy az egyik párt megosztottsága miatt a másik párt jelöltje nyeri majd az elnökválasztásokat."

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×