eur:
389
usd:
362.15
bux:
68882.55
2024. május 8. szerda Mihály
Varga Judit igazságügyi miniszter (b) és Mikulas Bek, az Európai Unió soros elnökségét betöltő Csehország európai ügyekben illetékes minisztere az EU-tagországok általános uniós ügyekkel foglalkozó minisztereinek találkozóján Brüsszelben 2022. szeptember 20-án.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Mikulas Bek: "a háború kitörése óta nőnek a nézeteltérések Magyarországgal"

Mikulas Bek prágai EU-ügyi miniszter szerint az unió és Magyarország közti konfliktus még nem érte el azt a szintet, ahonnan nincs visszaút.

Interjút készített az rtl.hu Mikulas Bekkel, az EU soros elnöki tisztét betöltő Csehország Európa-ügyi miniszterével.

Mikulas Bek elmondta, a befagyasztott uniós pénzek körüli helyzet a magyar kormány hibája, a feszültség Budapest és a többi uniós tagállam között egyre nő, de "még mindig van visszaút".

"A határidő december, szóval még van idő jogszabályok módosítására, és arra is, hogy az elfogadott intézkedéseket értékeljék" - fogalmazott Bek, aki számára az látszik világosan, hogy "a most tárgyalt problémák jelentős része nem oldódik meg".

"Magyarország rengetegszer vétózott, vagy fenyegetőzött vele. Nemcsak a szankciókkal kapcsolatban, hanem nemzetközi egyezményekkel és adóügyekkel összefüggésben is"

- emlékeztetett.

Azt várja a kormánytól, hogy a forrásfelhasználással kapcsolatos, unió által észlelt problémákat megoldja.

Szerinte akkor "sem lesz vége", ha megegyezés születik a pénzkifizetés feltételeiben.

"Arra számítok, hogy a magyar helyreállítási terv jóváhagyásakor mérföldkövek teljesítéséhez kötik a pénzek kifizetését" - mondta.

Reméli egyszersmind, hogy Magyarország megkapja a befagyasztott uniós forrásokat.

"Politikai szempontból

annak örülnék, ha egy jó kompromisszum születne arról, hogy az Orbán-kormánynak milyen vállalásokat kell teljesítenie, majd Magyarország megkapná az uniós pénzeket"

- szögezte le, hozzátéve, "a magyar kollégák néha olyan retorikát használnak, ami elég provokatív. Ugyanakkor pozitív csalódásaim is vannak. Néhány esetben végül sikerült megállapodásra jutnunk".

Hogy beszédtéma-e Magyarország esetleges kilépése az EU-ból, arra azt mondta, "van egyfajta félelem azzal kapcsolatban, hogy ha az uniós források ügyét nem oldjuk meg kedvezően, az a magyar kormány részéről eszkalálná a helyzetet".

Arról is beszélt, hogy Csehország számára a V4 "nem egy megbonthatatlanul egységes csoport".

"Az ukrajnai háború kitörése óta elég világos, hogy egyre nagyobbak a nézeteltéréseink" - tette hozzá.

Hogy máshol keres szövetségeseket Prága, mint Budapest, az szerinte amiatt is van, hogy a cseh kormány az Európai Néppárt mentén szövetkezik, míg a magyar kormánypárt ezen a körön kívül van.

Címlapról ajánljuk

Salát Gergely: Hszi Csin-ping látogatása Magyarország Kína melletti markáns kiállását is jutalmazza

A kínaiak a fő világpolitikai stratégiája most a saját mozgástér bővítése, és a jövőben a többpólusú világrend kialakítása – mondta Salát Gergely, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt a kínai elnök látogatásának jelentőségéről, a pekingi diplomácia módszereiről, a küldöttség összetételéről és az orosz–kínai viszonyról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.08. szerda, 18:00
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet vezetője
Závecz Tibor a Závecz Research Piac- és Társadalomkutató Intézet ügyvezetője
Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Megmaradt az ötnapos tőzsdei győzelmi sorozat a tengerentúlon

Gazdasági adatok tekintetében ma Németországból érkeztek fontos számok az ipar kilátásaival kapcsolatban, ezen kívül megjött az európai kiskereskedelmi adat is, illetve a hazai kiskereskedelmi számok is. Tegnap kimondottan jó hangulatban zajlott a kereskedés a tőzsdéken, nagyot tudott a hazai piacon ralizni az OTP. A magyar tőzsdén a Richter volt a legjobban teljesítő nagypapír, emellett pedig kitartott a tegnapi széleskörű optimizmus a piacokon, a vezető európai részvényindexek ezúttal is határozott pluszban álltak meg, míg Amerikában óvatos emelkedést láthattunk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 22:00
×
×
×
×