INFORÁDIÓ
2022. december 8. csütörtök
Mária

lengyel

német

jóvátétel

ii. világháború

Varsó átfogó II. világháborús jóvátételi igényt adott át Berlinnek

Varsó átfogó II. világháborús jóvátételi igényt adott át Berlinnek

Infostart / MTI

Az államot, az áldozatok családtagjait és a kulturális javakat egyaránt kár érte Lengyelország szerint. A németek tisztázták a választ korábban.

Varsó a második világháborús jóvátételről szóló diplomáciai jegyzéket fog átadni Németországnak- jelentette be Zbigniew Rau lengyel külügyminiszter hétfői sajtóértekezletén, közölve, hogy már aláírta a dokumentumot.

A jegyzék kifejezi a lengyel külügyi tárca azon meggyőződését, hogy a két félnek haladéktalanul lépéseket kell tennie annak érdekében, hogy tartós, átfogó és végleges módon, jogi és anyagi értelemben rendezzék az 1939-1945-ös német agresszió és megszállás következményeinek ügyét - fogalmazott Rau.

A rendezésnek tartalmaznia kell a német agresszió és megszállás által a lengyel államnak okozott anyagi és nem anyagi károkért járó jóvátételt, az áldozatoknak és családtagjaiknak fizetendő kártérítést, valamint az elrabolt lengyel kulturális javak és levéltári anyagok kérdésének rendszerszintű megoldását is - sorolta a külügyi tárca vezetője.

Mint mondta, a rendezésnek tartalmaznia kell a lengyel állami bankok 1939 és 1945 között elrabolt vagyonának visszaszolgáltatását, a német hitelszövetkezetek "rablótevékenységéből" eredő tartozások kiegyenlítését is, valamint a háború előtti németországi lengyel kisebbség meggyilkolt aktivistáinak teljes rehabilitációját és a németországi lengyel kisebbségi szervezetek veszteségeinek kompenzálását is.

A rendezés részét kell képeznie a második világháború lengyel áldozatai emlékezetének ápolását célzó megfelelő együttműködésnek is, valamint annak, hogy

a német hatóságok hatékony módon igaz képet mutassanak be társadalmuknak a háborúról és annak következményeiről,

különösen a Lengyelországnak és a lengyeleknek okozott károkról - hangsúlyozta Rau.

Szerinte az ilyen rendezés lehetővé teszi majd, hogy a lengyel-német kapcsolatok az igazságosságra és igazságra épüljenek, és elvezet a múlt fájdalmas fejezeteinek lezárásához, valamint biztosítja a kétoldalú kapcsolatok további fejlődését a "jószomszédi viszony és a baráti együttműködés szellemében".

A diplomáciai jegyzék újabb lépés a lengyel kormány részéről a folyamatban, miután az illetékes lengyel parlamenti bizottság szeptember elején ismertette a háború alatt elszenvedett, több mint 527,8 ezermilliárd forintnak megfelelő lengyel veszteségekről szóló jelentését.

Ennek alapján a lengyel szejm szeptember közepén csaknem egyhangúlag megszavazott határozatában politikai, történelmi, jogi és pénzügyi felelősségvállalásra szólította fel Németországot.

A német kormány szeptember elején úgy reagált, hogy az ügyet lezártnak tekinti,

mivel Lengyelország 1953-ban lemondott a háborús jóvátételről.

Az egykori Német Demokratikus Köztársaság és a volt Szovjetunió közötti 1953-es megállapodás nyomán az akkori kommunista Lengyel Népköztársaság kormánya nyilatkozatban lemondott a szovjet blokknak járó német jóvátétel neki ítélt részéről.

A lengyel kormány szerint a szovjet nyomásra tett nyilatkozat - amely a Trybuna Ludu kommunista napilapban 1953 augusztusában jelent meg jegyzék formájában - nem kötelező erejű nemzetközi jogforrás.

Bejelentések szerint hétfő este Varsóba érkezik kétnapos látogatásra Annalena Baerbock német külügyminiszter.

Nyitókép: Pixabay.com
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018