eur:
389.5
usd:
363.05
bux:
68240.66
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök fogadja Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét a Karmelita kolostorban, ahol munkavacsora keretében tárgyalnak 2022. május 9-én. Mögöttük Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter (j).
Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Vasárnap tehet javaslatot az Európai Bizottság a Magyarországnak járó uniós forrásokról

Az uniós testületnek szeptember 22-ig mindenképpen döntenie kell, hogy elgéségesnek tartja-e a magyar kormány válaszait.

Vasárnap dönt az Európai Bizottság arról, hogy olyan javaslatot fogalmazzon-e meg a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak, hogy visszatartsanak uniós forrásokat Magyarországtól – közölte a testület az RTL Híradó érdeklődésére. Lapértesülések szerint ekkor dönt az Európai Bizottság a Magyarország ellen indított jogállamisági eljárás folytatásáról is.

Szerdán a Reuters számolt be arról, hogy a 2021-2027-es uniós keret akár 70 százalékát elérő, akár 15,7 milliárd eurót kitevő részének visszatartására vonatkozó javaslatot is tehet az Európai Bizottság az Európai Tanácsnak a magyar jogállamisági problémák miatt, miután a magyar kormány nem adott megnyugtató válaszokat az uniós támogatással kapcsolatos korrupciós aggodalmakra.

A Portfolio arra hívja fel a figyelmet, hogy a tagállamokat tömörítő Európai Tanácsnak 1-3 hónapja van arra, hogy döntsön a pénzmegvonásról vagy lezárja az eljárást. Így tehát adnának időt arra, hogy a magyar kormány által megfogalmazott vállalások teljesítésére legyen idő. Az Európai Bizottságnak hivatalosan szeptember 22-ig kell válaszolnia a magyar kormányzati felajánlásokra.

Navracsics Tibor, az uniós tárgyalásokért is felelős miniszter a héten úgy nyilatkozott: a bizottság által elvárt jogszabályokat hétfőn a parlament elé terjesztik.

Címlapról ajánljuk

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×