eur:
388.96
usd:
361.91
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
Az első négy Leopard 2A4HU típusú harckocsi egyike (balról) egy korábbi T72-es harckocsi mellett az ünnepélyes átadás keretében tartott bemutatón a tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár laktanyájában 2020. július 24-én. Szeptembertől év végéig havonta két Leopard érkezik Tatára a Krauss-Maffei Wegmann (KMW) harcjárműgyártótól, így 12 ilyen járművel rendelkezik majd a honvédség. Az új páncélosok a 40 éve rendszerben lévő orosz T-72-eseket váltják le.
Nyitókép: MTI/Krizsán Csaba

Fellángolt a vita a német kormánykoalícióban az ukrajnai fegyverszállításokról

Nem először vitáznak a német koalíciós pártok Ukrajna fegyverekkel történő megsegítéséről. Az elmúlt napok ukrán offenzívájának sikerei azonban most ismét oljat öntöttek a tűzre.

A Zöldek Pártja és Szabad Demokrata Párt (FDP) szerint az oroszellenes offenzívát mindenekelőtt nehézfegyverekkel, elsősorban harckocsikkal kell segíteni.

"A kormányban mindenki tudja, hogy semmi sem akadályozza a fegyverszállítások növelését" – vélekedett egy interjúban a Zöldek társelnöke. Omid Nouripour szerint Németországnak segítenie kell Ukrajnát abban, hogy még a tél beállta előtt az ország lehető legnagyobb területét felszabadítsa az orosz megszállás alól. Ezért a Bundeswehr, illetve a fegyvergyártó ipar készleteiből további szállításokra van szükség – tette hozzá.

Az FDP részéről még nagyobb nyomás nehezedik a kormányra. Mind a kancellárnak, mind védelmi miniszterének fel kell hagynia az eddigi tartózkodó állásponttal – fogalmazott Marie-Agnes Strack-Zimmermann, a párt biztonságpolitikai felelőse.

A szabad demokrata politikus konkrétan utal arra, hogy Ukrajnának a jelenlegi helyzetben Marder tipusú páncélozott harci járművekre, illetve Leopard 2 típusú harckocsikra lenne szüksége.

A mostani ukrán sikereket csak erősítheti, ha Kijev olyan fegyverekhez jut, amelyekre szüksége van

– fogalmazott.

További fegyverszállításokra szólította fel a szociáldemokrata pártot az ellenzéki konzervatív pártszövetség, a CDU/CSU is, ugyancsak azt hangoztatva, hogy Ukrajnának a Bundeswehr készleteiből most mindenekelőtt harci járművekre van szüksége.

A kancellár azonban egyelőre tartózkodó állásponton van. Olaf Scholz továbbra is azt hangoztatja, hogy a legnagyobb NATO-partnerek sem szállítanak közvetlenül ilyen harckocsikat Ukrajnának. Szavai szerint ebben a vonatkozásban Németország sem járhat külön úton.

A kancellárhoz hasonlóan nyiratkozott az SPD főtitkára is. Kevin Kühnert szerint a szóban forgó nehézfegyverek szállításáról csakis a kelet-európai partnerekkel együttműködve, az ottani készletekből kerülhet sor.

A politikus óvott attól, hogy Németországot "lappangó módon" bevonják a háborúba.

Berlin nem kívánja Oroszországot arra sarkallni, hogy a végén a legirracionálisabb módon cselekedjen, és a jövőben más országokat is megtámadjon

– fogalmazott.

Christine Lambrecht szociáldemokrata védelmi miniszter pedig azt hangoztatta, hogy a hadsereg meglévő készleteiből a szóban forgó fegyverek szállítása nem lehetséges.

A német belpolitikai helyzetről is beszélt Kiss J. László az InfoRádió Aréna című műsorában:

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×