eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Kondoleálókönyv II. Erzsébet brit királynő portréja előtt a budapesti brit nagykövetség épületében 2022. szeptember 9-én. II. Erzsébet brit királynő életének 97., uralkodásának 71. évében a skóciai Balmoral kastélyában 2022. szeptember 8-án elhunyt.
Nyitókép: MTI/Szigetváry Zsolt

Négy napja gyakorolnak a királynő londoni gyászmenetére

Ötszáz katona és ló kíséri majd a Buckingham-palotából a Westminster Hallba szerdán II. Erzsébet koporsóját: az állatokat szokatlan körülményekre kell felkészíteni.

Zajok, a gyászolók sírása, valamint zászlókkal és virágokkal történő díszítés: azok a lovak, amelyek a szerdán a Buckingham-palotából a Westminster Hallig tartó menetben részt vesznek, szokatlan terhelésnek lesznek kitéve.

Ez ugyanakkor még csak az első feladatuk: a királynő szeptember 19-i temetésén ismét végigvonulnak London utcáin. A The Guardian szerint ez akkora temetési menet lesz, amelyet még soha nem látott a világ.

A lovak és lovasaik épp ezért már kedd kora hajnalban gyakoroltak a Westminster Hall körüli lezárt utcákon, ahol méltóságteljesen, lassú menetben kell haladniuk klasszikus zeneszerzők temetésre írt dallamaira. Csütörtökön még nagyszabásúbb próba következik: 4500 katona részvételével készülnek a temetésre.

Szeptember 14-én, szerdán helyi idő szerint 14 óra 22 perckor indul majd a menet a Buckingham-palotából a Westminster Hallba: a királynő koporsója után III. Károly király halad majd.

A menet ütemét a dobosok adják majd, akik percenként 75 dobütéssel határozzák meg azt.

"Elég nagy feladat azt kérni tőlük, hogy ilyen lassú meneteléssel haladjanak. Bármelyik szokásos felvonulásunkon a lovak természetes gyalogtempóját követjük, ami egy kicsit gyorsabb, mint az emberi tempó, de most ennek a felét kérjük tőlük" – mondta a 30 éves Tom Jenks őrmester, aki a koporsót vontató ágyúhintó előtt lovagol majd a vezető lovon.

Nyugodt, fekete lovakat kerestek a menetbe

Lova, Cassius a felvonulás után nyugdíjba vonul, miután 12 évig szolgált – ott volt többek között Margaret Thatcher temetésén is –, ide tapasztalata miatt választották. A többi lovat fekete színe és nyugodt temperamentuma miatt jelölték ki a feladatra.

Christopher Ghika, a temetés szertartási részeit vezető őrnagy szerint nagyszabású és bonyolult eseményre készülnek: alig alszanak, négy napja folyamatosan próbálnak. Elmondása szerint a királynő a fegyveres erők vezetőjeként különleges helyet foglalt el a katonák szívében,

neki tettek újoncként esküt,

és minden áldozat ellenére büszkén vesznek részt búcsúztatásában.

"Ez egy egyszeri lehetőség az életben: nagyon szomorú nap, de az utolsó lehetőségünk, hogy teljesítsük kötelességünket a királynő felé, és az első lehetőségünk, hogy a király felé is megtegyük ugyanezt. A világ szeme ránk fog szegeződni ezen a nemzetközi eseményen, mindenki tisztelegni szeretne teljesítményével a királynő előtt" – fogalmazott Ghika.

Megtiszteltetés itt vonulni

Tara Kelly, a lovas felvonulás egyik szereplője szerint nagyjából ugyanazt kell majd tenniük, mint Fülöp herceg temetésén, csak sokkal többen lesznek, és sokkal hosszabb ideig is tart.

"Nagyon nagy a feladat, de mindenki pozitívan és tisztelettel áll hozzá. Mindenki keményen dolgozik" – fogalmazott.

A 35 éves Edward Christian Scheepers őrvezető, a királynő személyi gárdájának tagja és szabómestere külön ruhát tervezett a parádéra, nagyon sokat dolgozva a díszítéseken. Jack Westworth a parádé legfiatalabb résztvevője lehet a maga 18 évével:

hamarosan Irakban kezdi meg szolgálatát, de előbb még részt vesz a királynő temetésén.

"Nagyon büszke vagyok arra, hogy részt vehetek egy ilyen történelmi eseményen, és hogy a középpontban lehetek" – mondta. "

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×