eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
Nuclear Power plant with red field and blue sky
Nyitókép: TomasSereda/Getty Images

Német atomerőmű-vita: a Zöldek még pirosra válthatnak

A korábbi tabukkal szakítva átmenetileg meghosszabbítják az év végén bezárásra ítélt három németországi atomerőmű közül kettő működését. A bejelentés miatt most áll a bál a kormánypárti Zöldeknél.

Robert Habeck egy héttel ezelőtt közölte, hogy az energiaellátás biztonságának fenntartása érdekében az idei év vége helyett 2023 áprilisában zárnák be a két utolsó atomerőművet Németországban. A gazdasági miniszter utalt arra, hogy az utóbbi hónapok háborús, politikai, valamint piaci és időjárási fejleményei miatt nem lehet kizárni, hogy télen vészhelyzet lesz, ezért elővigyázatosságból a még működő három atomerőmű közül csak egyet állítanak le az év végén, és kettőt készenléti üzemmódban tartanak tavaszig.

2023 áprilisában azonban Németország végleg szakít a nukleáris energiára építő áramtermeléssel, új fűtőelemeket már nem rendelnek és a két utolsó erőművet is leállítják – mondta a Zöldek politikusa.

A Zöldek évtizedekkel ezelőtti megalakulása óta az atomenergia, illetve az atomerőművek ádáz ellenfele volt, törekvései azonban meghiúsultak a Merkel-kormány szembenállása miatt. A 2011. márciusi fukusimai erőmű-katasztrófa után az akkor kancellár, Angela Merkel úgy döntött, hogy a 17 német atomerőművet fokozatosan bezárják. Az idei esztendő végére már csak három maradt, és ezek közül kettő működésének ideiglenes meghosszabbításáról született most előzetes döntés.

A Der Spiegel értesülése szerint az Olaf Scholz vezette koalíciós kormány második legerősebb pártjának számító Zöldek táborában is érezhetők fenntartások a döntés miatt. Erre utal, hogy a párt két társelnöke, Ricarda Lang és Omid Nouripour üzent a miniszternek:

döntését a kialakult energiaellátási válsághelyzet miatt támogatásukról biztosították ugyan, de egyben ehhez feltételeket is szabtak.

Kizárólag a kialakult rendkívüli helyzet miatt, csakis egy feltételekhez kötött, időben korlátozott, továbbá a biztonságos működés érdekében szigorúan felügyelt hosszabbítást támogatnak. Ami az időbeli korlátozást illeti, a társelnökök szerint csak a 2022-2023-as téli időszakról lehet szó. Megerősítésre szorul az is, hogy az említett időszakban valóban válághelyzet áll fenn, illetve fenyeget.

Ricarda Lang és Omid Nouripour közölte, hogy erről a párt tagságát is tájékoztatni kívánják, egyben kérik a tagok véleménynyilvánítását is. Az erre vonatkozó elnökségi javaslatról a tagság az október 14-én kezdődő háromnapos bonni kongresszuson szavaz.

Az elnökség leszögezte azt is, hogy

az atomenergiáról való, korábban elhatározott lemondás megingathatatlan.

"Számunkra döntő tényezőt jelent az is, hogy új fűtőelemek beszerzéséről nem lehet szó" – szögezte le az elnökség.

A párt vezetői arra számítanak, hogy számos módosítási javaslat érkezhet. Értesülések szerint a tagság részéről rendkívüli a kérdéssel kapcsolatos konzultációs igény.

Elemzők mindennek kapcsán arra utalnak, hogy az atomenergia kérdése ismét a vita középpontjába került a Zöldek Pártjában.

A német belpolitika változásairól szóló beszélgetést itt hallgathatja meg:

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×