eur:
393.85
usd:
367.92
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Facebook/Varga Judit

Varga Judit: 2024-ben ott leszünk Európa színpadán, megkerülhetetlen tényezőként

Az igazságügyi miniszter a leendő magyar EU-elnökségről beszélt, illetve a vétójog sorsáról is.

Az európai elit politikai programja elszakadt az emberek valós igényeitől - mondta Varga Judit igazságügyi miniszter a Magyar Nemzet csütörtöki számában megjelent interjúban, hangsúlyozva, hogy a vétólogika helyett a konszenzus kultúrájában kellene gondolkodni.

A miniszter hangsúlyozta, hogy az EU-ban Magyarországot egy elvi alapon álló, korrekt együttműködő partnerként látja, "de amikor ideológiai őrületek ejtik rabul az uniót, megőrizzük a józanságunkat". Megjegyezte: ha a tényeket nézzük, Magyarország nem lóg ki a sorból akármilyen uniós cselekvés terén, "mindent támogattunk, amit a közösség egésze is, így az egyes szankciós csomagokat is, noha voltak elvi fenntartásaink".

Ugyanakkor úgy vélte, "egy nagyon erős, liberális fősodratú média által vezérelt világban nehéz rávilágítani a tényekre, de mi erős nemzetállamok erős együttműködéséből szeretnénk sikertörténetet látni a jövőben, és csupán azért, mert bizonyos alapvető elvi kérdésekben nem értenek egyet a partnerek, nem jelenti azt, hogy ne tudnának együttműködni a tárgyalóasztalnál pragmatikus alapon".

Varga Judit szerint az európai elit politikai programja elszakadt az európai emberek valós igényeitől. "Ez már a bevándorláspolitikában is egyértelmű volt, most pedig a háború kapcsán látjuk, hogy a brüsszeli energiaszankciók kifejezetten károsak, nem enyhítik, hanem fokozzák a bajt, mert hozzájárulnak az árak és a rezsi drasztikus emelkedéséhez, egy háborús válsághoz" - mondta.

A tárcavezető szerint nem valószínű az EU alapszerződésének módosítása, amellyel megvonnák a tagállamok vétójogát. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy az uniós alapszerződések a konszenzus kultúráját jelenítik meg, vagyis hogy számos kérdésben csak valamennyi tagállam egyetértésén alapuló döntések által jut előre a közösség. "Felmerül a kérdés, hogy vajon a bizottság és a tagállami többség tiszteletben tartja-e a szerződéseket akkor, amikor nem veszik figyelembe, hogy másoknak elemi érdekei sérülnek, és szándékosan olyan helyzeteket teremtenek, hogy ne jöhessen létre konszenzus" - fogalmazott.

A lap kérdésére elmondta, hogy pozitív várakozásokkal tekint a 2024 második felében esedékes soros magyar elnökség elé, amikor "a mi alternatívánkat hangsúlyosabban tudjuk majd felvillantani akkor is, ha az nem a fősodor kedve szerint való". "Az elnökségünk idején már húsz éve leszünk az unió tagjai, és éppen a 2024-es EP-választások után vesszük át a stafétát, amikor új bizottsági, európai tanácsi és parlamenti elnököt fog választani az unió. Mi pedig ott leszünk Európa színpadán, megkerülhetetlen tényezőként - ezt a lehetőséget mindenképpen az ország javára kell fordítanunk" - mondta Varga Judit a Magyar Nemzetnek.

Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×