eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita
A pile of paddy rice at a rice collection facility in Sekinchan, Selangor, Malaysia, on Tuesday, May 24, 2022. Malaysia will allow all parties to import food to ensure adequate supplies in the country, according to Prime Minister Ismail Sabri Yaakob. Malaysia joins other governments in taking steps to secure their own supplies with food costs surging to all-time highs as the war in Ukraine chokes crop supplies, piling inflationary pain on consumers and worsening a global hunger crisis. Photographer: Samsul Said/Bloomberg via Getty Images
Nyitókép: Samsul Said/Bloomberg via Getty Images

Már nem megy az élelmezéssegély, csökkenteni kellett az adagokat

Adományok híján csökkenteni kellett a Dél-Szudánban kiosztandó élelemadagokat, 1,7 millió embertől ezért kénytelenek megvonni a segítséget - jelentette be Adeyinka Badejo-Sanogo, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) ügyvivő igazgatója kedden.

Badejo-Sanogo kedden Jubából, az Afrika középkeleti részén elterülő Dél-Szudán fővárosából videókapcsolaton keresztül nyilatkozott a genfi sajtókonferencián összegyűlt újságíróknak, akiknek elmondta, hogy a WFP pillanatnyi költségvetése jelenleg 4,4 millió ember támogatására elég, "az ország 11 milliós lakosságának azonban a kétharmada élelmezési segítségre szorul".

"Éhínség-megelőzési üzemmódban vagyunk" - jelentette ki az igazgató, hangsúlyozva, hogy a kiosztott gabonafélék, hüvelyesek, étkezési olaj és só mennyiségét már tavaly a felére kellett csökkenteniük. Hozzátette: a WFP már minden olyan lehetőséget kimerített, amely segített volna elkerülni az élelmezési program szűkítését.

Badejo-Sanogo felhívta az újságírók figyelmét arra, hogy Dél-Szudán "egyszerre több válsággal is küzd", nem csak a súlyos áradások és aszályok nehezítik meg az ország előrehaladását, de a belföldi konfliktusok és az Ukrajnában zajló háború miatti áremelkedések is jelentős gondokat okoznak. "Dél-Szudán (2011-es) függetlenedése óta a ínségesebb évvel van dolgunk" - tette hozzá az igazgató, "robbanékonynak" titulálva az országban tapasztalható válsághelyzetet.

Az élelmezési programnak - melyet javarészt gazdagabb, fejlett országok támogatnak - az igazgató beszámolója szerint az év hátralévő részében 426 millió dollárra (162,4 milliárd forint) volna szüksége Dél-Szudán megsegítésére. A jelenleg rendelkezésre álló költségvetés így 4,5 millió dél-szudáni élelmezési ellátására lesz elegendő, közülük 87 ezren pedig már valóban az éhezés határán szenvednek.

(A nyitókép illusztráció.)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×