eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Orosz támadásokban megrongálódott lakóházak melletti játszótéren hintázik egy kisfiú a Kijev közelében lévő Irpinyben 2022. május 31-én.
Nyitókép: MTI/AP/Natacha Pisarenko

A megszállt területek Oroszországhoz csatolásáról beszéltek – a háború szerdai hírei

Ez az ukrajnai háború 98. napja. Folyamatosan frissülő hírek percről percre. (Nyitóképünkön orosz támadásokban megrongálódott lakóházak melletti játszótéren hintázik egy kisfiú a Kijev közelében lévő Irpinyben kedden.)

2022.06.01. 20:38

Átgondolják az ukrán férfiak kiutazási tilalmát

Most már az ukrán elnök közvetlen környezetéből is azt javasolják, hogy oldják fel a hadköteles férfiak teljes kiutazási tilalmát, mert a háború sújtotta országnak legalább akkora szüksége van a vendégmunkások pénzére, mint katonákra.

2022.06.01. 20:00

Szlovák ajánlat Zuzana Čaputová ukrajnai látogatásán

Egynapos látogatását követően szerdán hazaérkezett Ukrajnából Zuzana Čaputová szlovák köztársasági elnök.

2022.06.01. 17:55

Csempészett orosz olaj juthatott el az Egyesült Államokba

Lapértesülés vázolja az útvonalat és a részes országok trükközését.

2022.06.01. 17:44

Hidvéghi Balázs a BBC-nek: nem követhetünk el gazdasági öngyilkosságot

Kovács Zoltán is nyilatkozott, közölve egyebek mellett, hogy az orosz olajtól való függetlenedés technológiai probléma, megoldásához idő és pénz kell.

2022.06.01. 17:20

Rálépett a háború az amerikai lakosság tyúkszemére

Az amerikai benzinkutaknál rekordszintre emelkedett a benzin ára.

2022.06.01. 16:59

Marad a szankció a Wagner csoport pénzügyi támogatója ellen

Az Európai Unió Bírósága szerdai határozatában megerősítette a Jevgenyij Prigozsin orosz befolyásos üzletember, a Wagner Csoport nevű katonai magánszervezet fő finanszírozója ellen 2020-ban kiszabott uniós szankciókat. Az Európai Unió az orosz üzletember "Líbia destabilizálásában" történt részvétele miatt rótt ki korlátozó intézkedéseket Prigozsinra. Az Unió azzal vádolja az üzletembert, hogy pénzügyileg támogatta a Wagner Csoport katonai magáncsoport tevékenységét az észak-afrikai országban. A szankciók értelmében Prigozsin nem léphet be az EU területére, illetve esetleges vagyonát az Unióban befagyasztották.

Az Európai Unió szerint a Wagner Csoportot felelősség terheli Kelet-Ukrajnában, Szíriában, Líbiában, a Közép-afrikai Köztársaságban, Szudánban és Mozambikban elkövetett súlyos emberi jogi visszaélésekért, többek között kínzásért és bírósági eljárás nélküli, azonnali vagy önkényes kivégzésekért és emberölésekért.

Prigozsin korábban az uniós bírósághoz fordult az őt érintő szankciók semmissé tétele végett. Fellebbezésében "az indokolási kötelezettség megsértésére, a benyújtott bizonyítékok elfogadhatatlanságára, a tények téves értékelésére, hatáskörrel történt visszaélésre és alapvető jogainak megsértésére" hivatkozott.

A bíróság mindezen érveket elutasította, és megállapította, hogy "a bizonyítékok konkrét, pontos és egybehangzó adatokat tartalmaznak, továbbá igazolják Prigozsin szoros kapcsolatát a Wagner Csoporttal". Prigozsin cáfolja, hogy köze lenne a szervezethez. (MTI)

2022.06.01. 16:57

Menedékeskénti kérelmek

Az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság az orosz-ukrán háború kitörése óta - 2022. június 1. 6.00 órai adatok alapján - eddig 23 894 menedékeskénti elismerés iránti kérelmet regisztrált. A kérelmek elbírálása folyamatos, határidőn belül történik, eddig 15 588 fő esetében született elismerő döntés. (OS)

2022.06.01. 16:56

Ukrajna: Mariupolban több mint százezer embert tartanak túszul

Orosz fölény a Donyec-medencében, de nem a városokba való behatolás a cél.

2022.06.01. 16:36

Hazatérés Kijev környékére - sok otthonból csak romok maradtak (galéria)

2022.06.01. 16:09

Nagy Márton: a gázembargó hidrogénbombát dobna a magyar gazdaságra

A rezsivédelmi és honvédelmi alap létrehozásának célja a teljes foglalkoztatottság, a nyugdíj-vásárló, a családtámogatási politika megvédése és a rezsivédelem, illetve az ország védelmi képességeinek gyorsított fejlesztése. Ennek az öt védelmi vonalnak állnia kell, és ha valami veszélybe kerül, be kell avatkozni – mondta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. Emellett beszélt az extraprofitadó lényegi elemeiről, a brüsszeli szankciós politika veszélyeiről, a növekedés és az infláció várható alakulásáról, valamint a kormány és a tőle független jegybank együttműködéséről is.

2022.06.01. 15:49

Azonosították a szerbiai bombafenyegetések feladóinak egy részét

Május közepén több száz bombariadó volt Szerbia-szerte, főként iskolákat, turisztikai célpontokat, bevásárlóközpontokat, erőműveket és hidakat fenyegettek meg robbantással. Ana Brnabic szerb miniszterelnök akkor arról beszélt, hogy a bombariadókkal külföldről akarnak nyomást gyakorolni Szerbiára, hogy csatlakozzon az Oroszország elleni nemzetközi szankciókhoz.

Szerdán Aleksandar Vulin belügyminiszter bejelentette: azonosították mindazokat, akik az utóbbi hetekben Szerbia területéről bombafenyegetést tartalmazó leveleket küldtek szerbiai intézményeknek. A politikus közlése szerint január elseje és június elseje között a belügyminisztériumnak 1046 alkalommal kellett átvizsgálnia különböző épületeket bombafenyegetés miatt, míg az előző év ugyanezen időszakában csupán tíz bejelentés érkezett.

A belügyi tárca vezetője kiemelte, minden olyan elkövetőt azonosítottak, aki Szerbia területéről küldte a fenyegetést, és mindegyikük ellen eljárás indult.

Aleksandar Vulin azt is közölte, hogy azonosították azokat a külföldi helyeket is, ahonnan szintén érkeztek fenyegetések, az üggyel összefüggésben pedig felvették a kapcsolatot az érintett országok szerveivel, az Europollal és az Interpollal. (MTI)

2022.06.01. 15:34

Ezzel a britekkel kötött egyezséggel lesz igazán hatásos az oroszok elleni olajembargó

Orosz kőolajat szállító hajók biztosításának tilalmáról állapodott meg London és az Európai Unió – írta brit és uniós illetékeseket idézve a Financial Times.

2022.06.01. 15:28

A megszállt területek Oroszországhoz csatolásáról beszéltek

Több orosz tisztviselő beszélt a CNN tudósítása szerint Ukrajna oroszok által megszállt területeinek az Orosz Föderációba való integrálásáról.

A RIA Novosztyi orosz állami hírügynökség Szergej Csekovot, a Szövetségi Tanács egyik tagjét idézi, aki azt mondta, hogy Herszonban és Zaporizzsjában még az idén népszavazást tarthatnak. (Herszon nagy részét már elfoglalták az oroszbarát erők, de még zajlanak a harcok; az ő kezükön van Zaporizzsja egy része is.)

"Azt gondolom, hogy minden Oroszország által ellenőrzött területnek nagyon jó esélye van arra, hogy újra egyesüljön az Orosz Föderációval. Ezek eredetileg orosz területek" - mondta Csekov.

A portál megjegyzi, hogy Herszont a 18. század végén annektálta a cári Oroszország, de az 1991-es függetlenség óta Ukrajna része.

A Föderációs Tanács másik tagja, Andrij Turcsak közölte, hogy a Herszon régió, valamint a luhanszki és a donyecki "köztársaság" felszabadított területei Oroszország részévé válnak, de a döntést maguk a régiók lakói hozzák meg.

"Amint a helyzet megfelelő, amint véget ér az ágyúzás és a támadások, meg kell szervezni a népszavazást" - jelentette ki.

2022.06.01. 15:05

Érvénybe lépett a német "rezsicsökkentés", itt vannak a részletek

Kilenceurós bérlettel utazhatnak a németek mostantól három hónapon keresztül a vonatokon, a buszokon és a metrón is. A kutaknál csökkent a benzin és a dízelolaj ára is. Az energiaárak növekedése miatt bevezetett állampolgári könnyítések azonban aggodalmakat és bírálatokat is kiváltottak.

2022.06.01. 14:58

Kadirov: befejezték "Szeverodonyeck teljes megtisztítását"

Ramzan Kadirov csecsen vezető a Telegram-csatornáján kedd éjfél körül közölte, hogy harcosai és a luhanszki "népi milícia" egységei befejezték "Szeverodonyeck teljes megtisztítását", és új szakasz kezdődik, amelynek során a harcosok az egyes városi objektumok alaposabb, véletlenszerű ellenőrzésére koncentrálnak. Azt is írta, hogy az ukrán fegyveresek "sietve hagyták el" a szeverodonyecki állásaikat, és rögtönzött robbanószerkezeteket hagytak maguk után, amelyeket a tűzszerészeik hatástalanítottak. A csecsen vezető szerint a helyiek megkönnyebbülten és örömmel fogadják az orosz katonákat.

2022.06.01. 14:30

Rengeteg katonai csapásról számoltak be az oroszok

Lelőttek egy Szu-25-ös repülőgépet és egy Mi-8-as helikoptert – állítják.

2022.06.01. 14:24

Orosz horgonyakna landolt egy strandon

Az ukrán katonák a még ellenőrzésük alatt lévő fekete-tengeri partszakasz és a parti vizek ellenőrzése során egy robbanószerkezetre bukkantak Odessza közelében egy - amúgy a nyaralók körében is kedvelt - strandon, írta a Korrespondent alapján a karpathir.com. A déli hadműveleti parancsnokság beszámolója szerint a térségben vihar tombolt, vélhetően emiatt vetődhetett partra az oroszok által telepített horgonyakna. A tűzszerészek elszállították és felrobbantották.

2022.06.01. 14:07

Olaf Scholz: "Putyin háborúja okozta ezt a válságot, és semmi más"

A német kancellár a Bundestagban beszélt értékelte a háború hatásait.

2022.06.01. 12:53

Megugrott Olaszország oroszolajimportja a háború óta

Az ukrajnai háború kitörése óta nőtt Olaszország olajimportja Oroszországból, a bankok ugyanis nem finanszírozzák az egyik legnagyobb olasz olajfinomító beszerzéseit, mert az orosz tulajdonban van. Az orosz olajat szállító tankerek folyamatosan érkeznek az orosz Lukoil birtokában lévő szicíliai ISAB Srl olajfinomítóba.

Olaszország napi 400 ezer hordó olajat importált májusban Oroszországból, négyszer annyit mint az ukrajnai háború kitörése előtt. (MTI)

2022.06.01. 12:50

Több a háború miatti menekült, mint a migránsválság csúcsán

Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának február 24-i kezdete óta rekordszámú, csaknem 3 millió ukrajnai menekült kért ideiglenes védelmi státuszt az Európai Unió valamelyik tagországában – közölte az Európai Unió Menekültügyi Ügynöksége (EUAA).

A máltai központú uniós ügynökség jelentésében közölte: a megtámadott ország állampolgárai az elmúlt évek adataihoz képest márciusban nyújtották be a legtöbb, körülbelül 83 ezer menedékkérelmet. A nemzetközi védelem biztosítására benyújtott kérelmek száma meghaladta a 2015–2016-os menekültválság kiugró adatait is.

Megjegyezték: az Európai Unió tagországaiban februárban regisztrált összes, mintegy 22 ezer menekültstátusz iránti kérelem legtöbbjét szintén ukrajnai állampolgárok nyújtották be. Számuk február 24. után körülbelül harmincszorosára ugrott a háború kezdete előtti adatokhoz képest. (MTI)

2022.06.01. 12:47

Eldőlni látszik Szeverodonyeck sorsa

Az orosz erők megszilárdították helyzetüket a kelet-ukrajnai Szeverodoneck központjában – közölte szerda reggel Szerhij Hajdaj Luhanszk megyei területi kormányzó. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy a támadók a stratégiai fontosságú város mintegy 70 százalékát tartják ellenőrzésük alatt.

Hozzátette, hogy az ukrán csapatok egy része előnyösebb, előkészített állásokba vonult vissza.

A kormányzó szerint az orosz erők támadásokat hajtanak végre az északi, déli és keleti körzetekben is. Kedd este a Hajdaj még azt írta, hogy az orosz erők a város nagy részét ellenőrzik. Kiemelte, hogy a támadók folytatják az infrastruktúra és az ipari létesítmények lerombolását. (MTI)

2022.06.01. 12:45

Ferenc pápa: a búza ne legyen fegyver

A világ szegényebb országainak ellátását veszélyeztető gabonaválság miatt fejezte ki aggodalmát Ferenc pápa, aki a szerdai általános audiencián hangoztatta, hogy a búza nem válhat háborús fegyverré.

A katolikus egyházfő kijelentette, "nagy aggodalmat" kelt az ukrajnai búzaexportot sújtó blokád, amelytől több millió ember függ, mindenekelőtt a szegényebb országokban. Ferenc pápa felhívást intézett annak érdekében, hogy "minden erőfeszítés megtörténjen a kérdés megoldására, az egyetemes emberi jognak számító táplálkozás biztosítására". Hangoztatta: "azt kérem, hogy a búza, amely alapvető élelmiszernek számít, ne legyen háborús fegyver". (MTI)

2022.06.01. 12:36

A horvát miniszterelnöknek nem tetszik a magyar kettős benzinár

Egyértelműen diszkriminatívnak és az EU-joggal ellentétesnek tartja.

2022.06.01. 12:20

Bejelentés: készen áll a bevetésre az oroszok hiperszonikus cirkálórakétája

Legalább ezer kilométer a Cirkon hatótávolsága.

2022.06.01. 11:57

Moszkva reagált az amerikai rakétaszállítási döntésre

Zsonglőrködésről és manipulációról szólt az orosz külügyminiszter-helyettes.

2022.06.01. 11:32

Vétó miatt nem szállíthat nehézfegyvereket Dánia az ukránoknak

Svájc nem engedi, hogy az általa gyártott fegyvereket háborúba vigyék.

2022.06.01. 10:40

Leváltották az Európai Vívószövetség orosz elnökét

Az Európai Vívószövetség (EFC) rendkívüli kongresszusán leváltották posztjáról Sztanyiszlav Pozdnyakov elnököt. Az EFC honlapja szerint az online ülésen a 45 tagországból 37 vett részt, és a szavazáson 23-an voksoltak az orosz sportvezető eltávolítása mellett, tizen ellene, négyen tartózkodtak.

Az EFC végrehajtó bizottsága már áprilisban megvonta a bizalmat Pozdnyakovtól, a kongresszus ezt a döntést szentesítette Oroszország ukrajnai háborúja miatt.

A szövetség honlapja szerint az új első ember megválasztásáig a lengyel főtitkár, Jacek Slupski látja el az elnöki feladatokat.

A legendás, négyszeres olimpiai bajnok kardvívó – aki 2018-tól az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke – 2016-tól vezette az európai szövetséget. (MTI)

2022.06.01. 10:33

Stabilan a magyar lakossági rezsidíjak a legkedvezőbbek Európában

A MEKH legfrissebb vizsgálata szerint a lakossági fogyasztókat terhelő földgáz átlagár már vásárlóerő-paritáson mérve is hazánkban a legolcsóbb.

2022.06.01. 10:22

Enyhülhet a nyomás a kárpátaljai gazdákon

A háború sújtotta Ukrajna nyugati, magyarlakta megyéjében már a mezőgazdaságot működtető gazdák számára sincs elegendő benzin és gázolaj, ezért az üzemanyag-forgalmazók a katonaság segítségét kérték.

2022.06.01. 10:00

Mit tud a rakétarendszer, amit az amerikaiak most adnak majd Ukrajnának?

Joe Biden amerikai elnök fejlett rakétarendszereket ígért Ukrajnának: a Himars egyszerre több precíziós irányítású rakétát képes kilőni.

2022.06.01. 09:19

Egyre nehezebb lesz megúszni a tankolást sorban állás nélkül

A hatósági ár miatt több cég nem szállít elég üzemanyagot Magyarországra, hogy így csökkentse a veszteségeit.

2022.06.01. 08:55

Egy orosz légió Ukrajna oldalán

Bár egyelőre nehéz megmondani, hogy ügyes ukrán propagandáról vagy valódi támogatottsággal rendelkező mozgalomról van-e szó, de az orosz parlament elrettentő jellegű intézkedésekről szavazott a légióval szemben.

2022.06.01. 08:38

Eddig 15 ezer háborús bűncselekményt jelentettek

Ukrajnában a háború kezdete óta mintegy 15 ezer háborús bűncselekmény gyanúját felvető esetet jelentettek, és naponta 200-300 új bejelentés érkezik – mondta Irina Venediktova ukrán főügyész újságíróknak Hágában.

Eddig

  • mintegy 600 gyanúsítottat azonosítottak és
  • 80 büntetőeljárás indult.

A gyanúsítottak listáján szerepelnek „Oroszország katonai, politikai vezetői és propagandaügynökei” is, mondta a főügyész.

Venediktova azt mondta: a 15 ezer feltételezett háborús bűncselekmény közül több ezerre a keleti Donbasz régióban derült fény, ahol heves harcok folynak az orosz és az ukrán csapatok között.

A vizsgált háborús bűnök közé nem csak a kínzás, a civilek megölése és a polgári infrastruktúra lerombolása tartozik. Ide sorolják emberek – köztük felnőttek és gyermekek – erőszakos áthelyezését Oroszország különböző részeire. Az ukrán hatóságok jelenleg nem tudják kivizsgálni ezeket az eseteket az orosz hadsereg által ellenőrzött területeken, az evakuáltakat és a hadifoglyokat azonban kikérdezték.

A nyomozásokat Észtország, Lettország és Szlovákia is segíti. A Nemzetközi Büntetőbíróság Ukrajnát „tetthelynek” minősítette, és az eddigi legnagyobb létszámú nyomozócsoportját küldte az országba, hogy segítse a nyomozást. (BBC, Telex)

2022.06.01. 08:36

Több mint 9 ezer menekült lépte át a magyar határt egy nap alatt

Az ukrán-magyar határszakaszon 5496 ember lépett be kedden Magyarország területére, a román-magyar határszakaszon belépők közül 3895-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság. A beléptetettek közül a rendőrség 237 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes.

Az ukrajnai háború elől kedden 188 ember, köztük 133 gyermek érkezett Budapestre vonattal. (MTI)

2022.06.01. 08:26

Vb-selejtezőt játszik Ukrajna – sport a tévében

Skócia ellen idegenben. A Lengyelország–Wales mérkőzésen is a vb-szereplés a tét, a Wembley-ben pedig az interkontinentális szuperkupáért mérkőzik Olaszország és Argentína.

2022.06.01. 08:15

Az orosz invázió miatt hozzányúlt ikonikus számához a Scorpions

A banda nem akarja többé romantizálni Oroszországot.

2022.06.01. 08:47

Olajembargó: Mark Rutte igazat adott Magyarországnak

A holland kormányfő pár nappal korábban még eltérően vélekedett.

2022.06.01. 07:35

Emmanuel Macron veszélyes kötéltánca

Nemcsak a német kancellár, hanem a francia elnök is kíméli Vlagyimir Putyint. Diplomáciai források szerint Emmanuel Macron igyekszik elkerülni, hogy a sokat bírált orosz államfőnek francia részről megaláztatásban legyen része. Ez az oka annak, hogy a kijevi unszolások ellenére sem Olaf Scholz kancellár, sem ő eddig nem látogatott el Ukrajnába.

2022.06.01. 06:13

Olajembargó - Kovács Zoltán elmagyarázta a CNN-nek a magyar álláspontot

Az energiapolitikai kérdéseken túl firtatta a riporter Orbán Viktor és Vlagyimir Putyin kapcsolatának kérdését is.

2022.06.01. 06:00

Feledy Botond: ebből az orosz gazdaság teljes összeomlása is kijöhet

Hosszú távon. Ugyanis a külpolitikai elemző szerint rövid távon akár még kedvezően is hathat Oroszországra az olajszankció.

2022.06.01. 04:10

Már a 7. szankciós csomagot sürgeti és Magyarországot bírálja az ukrán külügy

Az ukrán fél már benyújtotta a szankciókra vonatkozó javaslatait.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×