eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Ukrán katona a kelet-ukrajnai Harkiv közeli erdőben 2022. május 10-én.
Nyitókép: MTI/EPA

Átgondolják az ukrán férfiak kiutazási tilalmát

Most már az ukrán elnök közvetlen környezetéből is azt javasolják, hogy oldják fel a hadköteles férfiak teljes kiutazási tilalmát, mert a háború sújtotta országnak legalább akkora szüksége van a vendégmunkások pénzére, mint katonákra.

Ukrajnában hadiállapot van, az országot nem hagyhatják el a 18 és 60 év közötti hadköteles férfiak. Behívót mindenki kaphat, akár még egy közúti igazoltatás alkalmával is. Sőt még azok is, akik nem tartoznak a mozgósítás hatálya alá vagy halasztási engedéllyel rendelkeznek – tudósít az ungvári TV 21, amelynek Volodimir Szilvási jogász nyilatkozott.

"Tegyük fel, hogy mindenki magánál hordja a személyi igazolványát. Egy igazoltatáskor az, aki kiállítja a névre szóló behívót, nem köteles ellenőrizni, hogy az adott személynek van kiutazási engedélye vagy sem, fel van-e mentve a mozgósítás alól, vagy sem. Ezt majd a következő lépésben fogják tisztázni. Jómagam is számtalanszor kaptam már behívót, sőt házhoz is jöttek értem, de ebben nincs semmi rossz" – fejtette ki.

A behívókat a katonákon, a rendőrökön és az önkormányzat munkatársain kívül a munkáltatók is kézbesíthetik.

Aki kibújik a mozgósítás alól, akár öt évre is börtönbe kerülhet

Ukrajnában – tette hozzá a jogász.

Miután egy igazoltatást követően a behívóra felírták a személy adatait, az idézettnek alá kell írnia az átvételi elismervényt. Ha valaki ellenkezik vagy jogsértésre hivatkozik, akkor ennek is megvan az előírt eljárása. A hadkiegészítő munkatársai írnak egy átvétel megtagadásáról szóló jegyzőkönyvet, ezután hangosan felolvassák a behívó tartalmát, ami egyenértékű azzal, hogy a személyt értesítették. Ezzel az eljárással a hadköteles polgárnak tudomására van hozva, hogy mikor kell megjelennie a parancsnokságon. Amennyiben viszont az illető arra hivatkozva, hogy ő nem írt alá semmit, nem jelenik meg kellő időben a kellő helyen, akkor a hadiállapot ideje alatt komoly következményekre kell számítania. Tettét mozgósítás alóli kibúvásként fogják minősíteni, amivel kapcsolatban a büntető törvénykönyv 3-tól 5 évig terjedő szabadságvesztést ír elő – ismertette.

A hadkötelezettség szabályai tehát igen szigorúak Ukrajnában, olyannyira, hogy az már az amúgy is romokban heverő gazdaság működését veszélyezteti. Ezt felismerve az ukrán belügyminiszter tanácsadója azt javasolta a Telegram csatornáján, hogy pénzért engedjék ki Ukrajnából azokat a 18–60 éves hadköteles férfiakat, akik vendégmunkásként dolgoznak Nyugat-Európában.

"Sajnos a háború még sokáig el fog tartani, több százezer katonát kell mozgósítanunk. Viszont újra kell gondolni a kiutazási tilalmat. A teljes tiltás nem megoldás.

Azt javaslom, hogy például 3000-5000 dolláros letéti díj befizetése után a hadkötelesek szabadon utazhassanak. Sok éven át a vendégmunkások pénze mentette meg a gazdaságunkat, és most ez különösen fontos" – írja Viktor Andrusziv.

Példaként felhozta az egyik ismerősét, aki a háború kitörése előtt ukrajnai termékek importjáról állapodott meg egy németországi céggel több millió dollár értékben, de három hónapja nem tud kiutazni, hogy megkösse az erről szóló megállapodást, amely 300 munkahelyet mentene meg.

Május 18-án benyújtottak egy elektronikus petíciót Volodimir Zelenszkijhez, amelyben azt követelik tőle, hogy adja vissza az ukránok szabad határátlépési jogát, és a mozgósítás során biztosítson elsőbbséget az önkénteseknek. Az indítványt egy hét alatt több mint 25 ezren aláírták, így a törvény szerint az ukrán elnöknek válaszolnia kell rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

A szemes kávé felé hajtja a drágulás a fogyasztókat

Már meghallgatható a Portfolio Checklist vasárnapi különkiadása. A műsornak egyetlen témája volt: április első felében elszállt, és 18 havi csúcsig ugrott az arabica típusú kávé határidős jegyzése. A képet tovább bonyolítja, hogy a robusta kávé termékpiaci ára gyorsabban nőtt, mint az arabicáé, s így ismét konganak a vészharangok, hogy holnapra luxussá válik a mindennapi feketénk. A témáról Árok Gábort, a Coca-Cola HBC Magyarország kávé üzletágának vezetőjét kérdeztük.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×