eur:
392.87
usd:
366.34
bux:
66129.26
2024. április 26. péntek Ervin
Tájékoztató feliratok a Mol benzinkútján Salgótarjánban 2022. május 27-én. A Mol arra kéri a vásárlókat, a benzinkutaknál a fizetéskor minden esetben mutassák be a forgalmi engedélyüket, hogy a pénztárnál a hatósági árra tudják módosítani a vásárlás összegét - hívta fel a figyelmet közleményében a társaság. A vállalat tájékoztatása szerint a kútoszlopokon a számlálók minden tankolás esetén a piaci árat tüntetik fel, de a pénztárnál a forgalmi engedély felmutatása után alacsonyabb összeget kell fizetnie a magyar vásárlóknak.
Nyitókép: MTI/Komka Péter

Egyre nehezebb lesz megúszni a tankolást sorban állás nélkül

A hatósági ár miatt több cég nem szállít elég üzemanyagot Magyarországra, hogy így csökkentse a veszteségeit.

„Az ötödik benzinkúton találtam benzint. Bár nagy a sor, remélem, marad…” – ezzel a kommentárral küldött egy fotót az RTL egyik nézője a csatornának. 20 perc sorban állás után végül sikerült tankolnia. A Híradó szerint nem ő volt az egyetlen, aki így járt, az ellátás ugyanis országszerte akadozik. Egy győri autós például arról számolt be, hogy másfél órás keresés után talált olyan kutat, ahol volt is üzemanyag.

A 480 forintos hatósági árat tavaly november közepén vezette be a kormány az üzemanyagokra. Idén február vége óta a nagykereskedők sem adhatják többért a benzint és gázolajat a kutaknak. Azóta egyre komolyabbak az ellátási gondok – nyilatkozta a csatornának a Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára. Grád Ottó emlékeztetett, miután 480 forint a nagykereskedelmi ár, teljesen logikus, hogy a piaci áron 700-750 forintért értékesítendő üzemanyagot senki nem fogja ilyen árkülönbözettettel, ekkora veszteség mellett az országba importálni. A kiesett mennyiséget pedig a finomító sem képes hosszú távon biztosítani – tette hozzá.

A főtitkár szerint többször jelezték a kormánynak, hogy kockázatos hosszú távon hatósági áron adni a benzint. Grád Ottó azt mondta, ha nem történnek változások a jogszabályban, illetve a piaci körülményekben, akkor a nyár közepére-végér súlyos ellátási gondok léphetnek fel. A szakember ugyanakkor leszögezte, hogy

pánikra nincs ok, olyan nem fordulhat elő, hogy elfogy az üzemanyag, de arra számítani lehet, hogy nehéz lehet sorban állás nélkül benzinhez jutni.

A csatorna erre vonatkozó kérdésére a kormány egyelőre nem reagált, hangzik el a Híradóban, arra emlékeztetve, hogy közben Orbán Viktor Brüsszelben a következő szöveggel oszotott meg egy képet: „Az apa férfi, az anya nő, a benzin marad 480”.

A Nemzetközi Energia Ügynökség igazgatója a német Der Spiegelnek arról beszélt, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt minden korábbinál mélyebb és hosszabb energiaválság alakulhat ki Európában. Ennek következtében nyáron üzemanyaghiány sújthatja az öreg kontinenst.

Címlapról ajánljuk
Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Egy mandátumot szerezhet az EP-választáson a Magyar Szövetség

Ha áprilisban tartották volna az európai parlamenti választást Szlovákiában, akkor azt az ellenzéki Progresszív Szlovákia nyerte volna a szavazatok 27 százalékával. A hármas kormánykoalíció két pártja, a Smer és a Hlas 15, ill. 14 százalékot ért volna el – derült ki a legfrissebb közvéleménykutatás eredményeiből. A felmérés szerint a Magyar Szövetségnek is sikerülne egy képviselőt kijuttatnia Brüsszelbe.

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×