eur:
393.8
usd:
367.6
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk
Ukrán tankok haladnak egy úton a kelet-ukrajnai Szjevjerodoneck közelében 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezen a napon rendelte el katonai művelet végrehajtását a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségei, így a főváros ellen is hadműveletet folytatnak, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A felek halálos áldozatokról és sebesültekről is beszámoltak. A nemzetközi közösség sorra jelent be büntetőintézkedéseket Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/EPA/Zurab Kurcikidze

Egy orosz légió Ukrajna oldalán

Az elmúlt másfél hónapban rejtélyes robbantások, gyújtogatások és tűzesetek söpörtek végig Oroszországon. Váratlanul fontos vasúti csomópontok kaptak lángra, és „balesetek” történtek az Ukrajnával határos lőszerraktárakban és üzemanyag-tárolókban. Az egyik magyarázat szerint a titokzatos esetek mögött a Szabadságot Oroszországnak légió tagjai állnak, akik az ukrán oldalra átállt orosz katonákból és a velük szimpatizáló orosz lakosságból kerülnek ki. Bár azt egyelőre nehéz megmondani, hogy ügyes ukrán propagandáról vagy valódi támogatottsággal rendelkező mozgalomról van-e szó, de az orosz parlament a napokban elrettentő jellegű intézkedésekről szavazott a légióval szemben.

„A célunk a putyini rezsim megdöntése, amely célirányosan megsemmisíti az orosz embereket” – áll az úgynevezett Szabadságot Oroszországnak légió hivatalos manifesztumában. A csoport létrehozását márciusban jelentették be a fogságba esett és az ukrán oldalra átállt orosz katonák részvételével. Az első hivatalos sajtótájékoztatóját április 5-én, Kijevben tartották – írja az Index.

Mint olvasható, Alekszej Aresztovics, az ukrán elnök katonai tanácsadója április elején számolt be részletesebben a légió működéséről: elmondása alapján katonai felkészülésen vesznek részt, agitációs röplapokat osztogatnak és plakátokat ragasztanak ki szerte Oroszországban. A légió felszólította orosz honfitársait, hogy csatlakozzanak az ellenálláshoz, semmisítsék meg „Putyin zsarnokságát”, és „szabadságot, demokráciát és jólétet” hozzanak Oroszországnak.

A csoport Telegramon keresztül kommunikál, a csatornát közel hetvenezer feliratkozó követi. Vannak hivatalos szimbólumaik: „L” betűt formázó, a Libertyre, vagyis szabadságra utaló kézmozdulat, és saját – kék-fehér-kék – zászlójuk.

Az Index cikke szerint a légióban a fogságba esett és átállt katonák mellett orosz és belarusz önkéntesek is részt vesznek. Pontos számok nem ismertek, de Alekszej Aresztovics májusi nyilatkozatai alapján a létszám meghaladja a négyszáz főt. Kijev szerint több száz jelentkezést kapnak minden egyes nap, de az ukrán oldalon történő orosz részvételt nehezíti az alapos átvilágítás: érthető okok miatt a jelentkezőket mélyrehatóan megszűrik, mielőtt fegyvert adnának a kezükbe.

Valódi mozgalom, vagy propagandafogás?

Egyelőre azonban nehéz megmondani, hogy a Szabadságot Oroszországnak légió mennyire képvisel valódi erőt, és milyen a támogatottsága a fogságba ejtett orosz katonák és az Oroszországban élők körében, avagy az egész inkább egy jól felépített ukrán propagandaakció.

A lap ugyanakkor arra is emlékeztet, hogy március végétől kezdve egyre több hír érkezett az Oroszország területén történt ukrán támadásokról. Az egyik felvételen világosan látszott, ahogy két harci helikopter egy belgorodi régióban lévő üzemanyag-tárolót semmisített meg. Kijev minderről mélyen hallgatott, az érintettségüket nem kommentálták.

Áprilistól a rejtélyes esetek új fordulatot vettek: Oroszország-szerte – de leginkább az Ukrajnával határos területeken – tűzesetek és robbanások egész sora söpört végig. Bár a hivatalos magyarázatok baleseteknek minősítették az incidenseket, meglehetősen gyanús volt, hogy a többség stratégiai objektumokon történt, jegyzik meg. Májusban a balesetek folytatódtak – ezúttal az orosz vasúti infrastruktúra különböző pontjain, megnehezítve az orosz haderő és haditechnika mozgását a keleti-ukrán frontra.

Április végéig több mint negyven titokzatos incidens történt, ennek a fele az Ukrajna északkeleti részével határos belgorodi megyében.

Az egyik magyarázat szerint jól megtervezett szabotázsakciókról van szó, amiket a Szabadságot Oroszországnak légió tagjai követtek el.

Május 25-én az orosz parlament tovább szigorította a hazaárulás kategóriáját: harci cselekmények során hazaárulás lett az átállás az ellenfél oldalára, valamint akár 20 év börtönre emelték „az Orosz Föderáció érdekeivel szembemenő” katonai eseményekben való részvételért járó büntetést. Ezek a lépések így közvetlenül is a légió ellen irányultak.

(A nyitóképen: Ukrán tankok haladnak egy úton a kelet-ukrajnai Szeverodoneck közelében 2022. február 24-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök ezen a napon rendelte el katonai művelet végrehajtását.)

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×