eur:
392.79
usd:
366.69
bux:
66389.01
2024. április 25. csütörtök Márk
Ukrán csapatok rakétákat lőnek ki a kelet-ukrajnai Popasznajában 2022. április 26-án.
Nyitókép: MTI/EPA

Mit tud a rakétarendszer, amit az amerikaiak most adnak majd Ukrajnának?

Joe Biden amerikai elnök fejlett rakétarendszereket ígért Ukrajnának: a Himars egyszerre több precíziós irányítású rakétát képes kilőni.

Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy az Egyesült Államok az eddigieknél korszerűbb, nagyobb hatótávolságú és pontosabb rakétákat szállít Ukrajnának, tovább segítve a kelet-európai ország védekezését az Oroszország indította háborúban. Az elnök a The New York Times című újságban megjelent írásában leszögezte, olyan rendszerekről van szó, amelyek "lehetővé teszik, hogy pontosabban csapjanak le a kulcsfontosságú célpontokra az ukrajnai harcmezőkön".

A rakéták egy nagyobb, 700 millió dollár értékű szállítmány részét képezik, amelynek részleteit Washingtonban még a héten bejelentik. Biden leszögezte, hogy a segítség egyik fő célja minél jobb pozícióhoz segíteni Ukrajnát a háború befejezését célzó tárgyalásokon.

Így működik a rendszer

Az M142 jelű Himars rendszer (a rövidítés a nagy mozgékonyságú tüzérségi rakétarendszer angol rövidítéséből ered) az 1970-es években az amerikai és a szövetséges erők számára kifejlesztett lánctalpas M270 MLRS modernizált, könnyebb, mozgékonyabb, kerekekre szerelhető változata, írja a The Guardian.

A Himars-egységek hat darab 227 milliméteres rakétából álló, előre betöltött hüvelyt hordoznak,

vagy egy nagy hüvelyt, amely egy ATACMS taktikai rakétával van megtöltve. Ez utóbbi hatótávolsága 300 kilométer. Az USA az előbbi változatot küldi Ukrajnának, amely kis létszámú legénységgel percek alatt képes újratölteni a rendszert, némi kiképzést követően.

Az oroszokat meglephetik vele

Az amerikai hadsereg már rendelkezik Himars-egységekkel Európában, a NATO-szövetséges Lengyelország és Románia pedig már beszerezte a rendszereket. A Himars lehetővé teszi az ukrán erők számára, hogy az orosz vonalak mögé, az orosz nagy hatótávolságú fegyverektől

védett távolságokban található célpontokra csapást mérjenek.

A Himars által kilőtt GPS-irányítású rakéták hatótávolsága körülbelül kétszerese azoknak az M777-es ágyúknak, amelyeket az USA nemrégiben szállított az ukrán erőknek. A nagyjából 80 kilométeres távolság az orosz tüzérség hatótávolságán kívülre helyezi a Himarst, miközben az oroszokat veszélybe sodorja.

A háború továbbterjedését nem akarja az USA sem

A rendszer az orosz utánpótlási raktárakat is veszélyeztetheti: ez a feltételezések szerint eleve ellátási problémákkal küzdő orosz erőkre csapást mérhet. Egyes elemzők szerint a Himars megváltoztathatja az erőviszonyokat a háború egy olyan időszakában, amikor az ukrán erők láthatóan küzdenek az orosz tüzérség miatt.

Mások azonban azt mondják, hogy Himars nem fogja hirtelen megfordítani az erőviszonyokat, de kiegyenlítheti azokat.

Az USA azért nem küldi a nagyobb hatótávolságú rakétarendszereket az ukránoknak, mert nem akarja, hogy mélyen Oroszország belsejére tudjon csapásokat mérni. Az USA a háború kezdete óta ügyel arra, hogy ne adjon olyan erőket az ukránok kezébe, melyekkel kiprovokálhatnák, hogy a háború a határon kívül is folytatódjon.

Címlapról ajánljuk
Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

Okok, amelyek a magasba emelték, aztán a földhöz csapták Szoboszlai Dominik Liverpoolját

A Liverpool – különösen fájó ez a Vörösök híveinek – éppen a városi rivális Everton elleni vereséggel, szerdán szinte minden esélyét elveszítette a győzelemre az Arsenallal és a Manchester Cityvel vívott hármas harcban. Az Ágyúsok előnye három pont négy fordulóval a zárás előtt, ami a jobb gólkülönbség miatt valójában négy. A City két mérkőzéssel kevesebbet játszott náluk, de a vesztett pontokat tekintve az előnye öt pont Szoboszlai Dominik csapatával szemben.

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 17:02
×
×
×
×