eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök érkezik az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozójának második napi ülésére 2019. október 18-án. A tárgyalások középpontjában a Nagy-Britannia uniós tagsága megszűnéséről előző nap született megállapodás áll.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

A horvát miniszterelnöknek nem tetszik a magyar kettős benzinár

Miközben az uniós intézmények még nem nyilvánítottak hivatalosan véleményt a magyarországi kettős benzinárról, a horvát miniszterelnök egyértelműen diszkriminatívnak és az EU-joggal ellentétesnek tartja.

„Ez egyértelmű kötelezettségszegés. Ezt meg is mondtam Orbán Viktornak. Ha az Európai Bizottság ezt a Bíróság elé viszi, Magyarország elveszíti a pert” – jelentette ki Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök az Euronewsnak az Európai Néppárt rotterdami kongresszusán.

A konzervatív kormányfő szerint diszkriminatív a magyar intézkedés, továbbá ellentétes az EU-joggal. „Ha már Magyarország vásárolhat olcsó orosz olajat, miközben mindenki más drágább mediterrán vagy Brent-olajat vesz, nem diszkriminálhatja a többi tagállam polgárait, akik Magyarországon akarják megtölteni a benzintankot” – érvelt Andrej Plenkovic, aki szerint az egész EU lényege a közös piac, hogy az állampolgáraink mindenütt azonos elbánásban részesülnek. „Ez nyilvánvalóan átmeneti gesztus, nem olyasmi, ami hosszú távon fennmarad” – tette hozzá.

A kettős benzinárral kapcsolatban az európai intézmények egyelőre nem emeltek kifogást, de a Bizottság és az Európai Fogyasztóvédelmi Szövetség is azt írta korábban az Euronews kérdéseire, hogy vizsgálják az intézkedést. A fogyasztóvédelem azt is megjegyezte, hogy nagyon meg lennének lepődve, ha ez az intézkedés megfelelne az uniós jognak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×