eur:
393.04
usd:
366.24
bux:
66865.68
2024. április 26. péntek Ervin
Nyitókép: Forrás: Pixabay.com

Feledy Botond: ebből az orosz gazdaság teljes összeomlása is kijöhet

Hosszú távon. Ugyanis a külpolitikai elemző szerint rövid távon akár még kedvezően is hathat Oroszországra az olajszankció.

A külpolitikai elemző szerint a kedd hajnali megállapodás után elkezdik előkészíteni az Európai Unió hetedik szankciós csomagját Oroszországgal szembeni. Feledy Botond azt mondta: Moszkvát ugyan rövid távon nem, de közép vagy hosszútávon súlyosan érinthetik ezek a korlátozások.

„Ismét van uniós egység, ez az, aminek nagyon sokan egységesen tudnak örülni” – emelte ki Feledy Botond.

Hangsúlyozta, hogy politikai megállapodás köttetett, a jogi részletekről még jó darabig egyeztetni fognak, és fontos, hogy mindenki győzelemként adhatja el az egyezséget, tehát ez egy szokásos uniós kompromisszumnak tűnik, ahol tényleg mindenki a maga módján saját választói előtt úgy térhetett vissza az egyébként nem nyilvános Európai Tanácsról, hogy a saját álláspontját érvényesítette.

Mint kiemelte, egyelőre nem látszik annak nyoma, hogy konkrét anyagi árat fizetett volna bárki is a szankciós csomag tető alá hozásáért, inkább úgy látja, hogy

az egyhónapos kifárasztásos technikának lett meg az az eredménye, hogy beleálltak ebbe a diplomáciailag vállalható megoldásba.

„Hivatalosan a vezetéken érkező olaj van mentesítve, ez ugye nem Magyarországot jelenti, hanem egy technikai importútvonalat, és vannak országok, amelyek jelezték, hogy egyébként ők majd ezzel nem élnek, a lengyelek és a németek” – foglalta össze a legfontosabbakat a szakértő.

A balti államok egyből arról beszéltek, hogy itt az ideje, hogy elkezdjenek a hetedik szankciós csomagról tárgyalni, ugyanakkor nemcsak a közép-európai vezetők, hanem például a belga miniszterelnök is jelezte, hogy nem nagyon szeretne a következő csomag kapcsán a gázról beszélgetni.

„A szankciók hátránya az, hogy lassan gyakorolnak hatást, még akkor is, hogy ha itt az év végéig várjuk azt, hogy az egytizedére essen vissza az európai olajimport, ami az orosz költségvetésnek közel a kétharmadát adja nominálisan. Ez biztos, hogy fogja sújtani az orosz gazdaságot, biztos, hogy nem tudja ilyen gyorsan más piacokon eladni ezt az olajat, de az is elég valószínű, hogy holnap, holnapután és a nyár előtt ez a háborút nem befolyásolja érdemben. Inkább az ellátási láncok, a technológiai kérdések, hogy milyen fegyvert tudnak gyártani nyugat-európai részvétel nélkül az orosz gyárak és milyet nem, bírnak közvetlen hatással.

Ez egy büntetés, mintsem önmagában az ukrán hadi mezőn való közvetlen hatás”

– elemezte a várható hatásokat Feledy Botond.

Hogy meddig lehetnek életben az Oroszországgal szemben bevetett szankciók, azt szerinte nem lehet megmondani. Felhívta a figyelmet, hogy nemrég a G7-ek adtak ki nyilatkozatot arról, hogy Ukrajna területi integritása a szankciós politika visszaépítésének feltétele. No de melyik határ? A február 24-ét közvetlenül megelőző status quo vagy pedig a 2014 előtti?

Hogy Oroszországot mennyire sújtják ezek szankciók, azzal kapcsolatban Feledy Botond arra mutatott rá, hogy a keddi bejelentés is megemelte az olajárat, vagyis Oroszországnak kedvező rövid távú hatást fejtett ki. Hosszú távon viszont nagyon súlyos technológiai kihívás elé néz az orosz gazdaság,

ebben az összeomlás lehetősége is benne van

– mondta.

Úgy gondolja, az Európai Unió érdeke az, hogy a lehető legnagyobb mozgásteret megteremtse magának Moszkvával szemben, ehhez pedig nem árt, hogy ha vannak olyan szankciók, amelyeket ki lehet vezetni, mivel ezek nyilván olyan tárgyalási lehetőségek lesznek, amivel fog tudni élni az unió közössége.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 10:54
×
×
×
×