INFORÁDIÓ
2022. június 28. kedd
Irén, Levente

eu

magyarország

kőolaj

embargó

ursula von der leyen

BRUSSELS, BELGIUM - FEBRUARY 3: Prime Minister of Hungary Viktor Orban meets European Commission President Ursula Von der Leyen in Brussels, Belgium on February 3, 2020. (Photo by Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images)

Ursula von der Leyen: a jövő héten nem lesz megállapodás az orosz olajembargóról

Infostart

Az Európai Bizottság elnöke szerint a tervezett embargó vélhetően napirendre sem kerül a hétfőre és keddre tervezett európai uniós csúcstalálkozón, viszont Budapesten tárgyal a részletekről Orbán Viktor miniszterelnökkel.

Ursula von der Leyen Davosból nyilatkozott a Politico amerikai hírportál európai kiadásának azt követően, hogy Orbán Viktor magyar miniszterelnök hivatalos levélben javasolta, a tervezett csúcstalálkozón ne kerüljön napirendre az olajembargót is magában foglaló európai bizottsági szankciós javaslat.

A bizottság elnöke ennek kapcsán az interjúban úgy fogalmazott: nem kíván hamis várakozásokat kelteni arra vonatkozóan, hogy a jövő héten mindez megoldódhat.

"Úgy gondolom, nem egy olyan témáról van szó, amelyet az Európai Tanács ülésén kellene megoldani. Mégpedig azért, mert

az ügy, amelyről vitát folytatunk, túlságosan is technikai.

Olyan, tengerparttal nem rendelkező szárazföldi országokról van szó, amelyeknek alternatív vezetékes ellátásra van szükségük. Azaz tárgyalni kell a vezetékekkel kapcsolatos beruházásokról, tárgyalunk a korszerűsítést igénylő finomítókról, a beruházásokról, a megújuló energiáról" – fogalmazott a bizottság elnöke.

Az Orbán-kormány már korábban jelezte: 15-18 milliárd euróra lenne szükség ahhoz, hogy felhagyjon az orosz kőolajtól való függőséggel, ami magában foglalja az olajvezetékek és a finomítók korszerűsítését. Brüsszelben folynak a tárgyalások arról, hogy milyen választ adjanak a magyar követelésre.

Ursula von der Leyen szerint ez olyan "politikai elem", amelyet meg kell vitatni. Azaz tisztázni kell, hogy a többi 26 tagállam mekkora összeget lenne hajlandó elfogadni a magyarországi beruházások céljából. Mindenekelőtt azonban a technikai nehézségek azok, amelyekről épp most tárgyalunk – tette hozzá.

A bizottsági elnök megismételte: nem számít arra, hogy az ügy a jövő heti csúcson napirendre kerül.

Azt ugyanakkor jelezte, hogy

beszélni fog Orbán Viktorral az elkövetkező napokban.

"Felkerestem őt Budapesten, hogy megértsem, melyek a magyar fenntartások. Tárgyilagosan szólva ez egy fajsúlyos és nehéz technikai probléma" – jelentette ki Ursula von der Leyen. Persze mindig van politikai vetülete is, de elsődlegesen technikai problémáról van szó – fogalmazott,

Ha szükséges, telefonon keresztül mindig kapcsolatba lépünk egymással – tette hozzá.

Nyitókép: Dursun Aydemir/Anadolu Agency via Getty Images
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018