INFORÁDIÓ
2022. június 29. szerda
Péter, Pál

svédország

finnország

nato-tagság

nato-bővítés

oroszország

ukrajna

háború

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter megbeszélést folytat Vlagyimir Putyin orosz elnökkel (a képen nem látható) Moszkvában 2022. február 14-én.

Szergej Lavrov: bizonyos tekintetben nincs jelentősége a finn és svéd NATO-tagságnak

Infostart

Oroszország ellentmondást lát az érvelésben és geopolitikai lépésnek tekinti a bővítést, melynek egyik mozgatórugója a Kreml szerint, hogy a NATO az északi-sark felé terjeszkedjen.

Az észak-atlanti szövetség hosszú évek óta számol Finnország és Svédország területeivel a keleti terjeszkedési terveiben, és ezen országok évek óta részt vesznek a NATO hadgyakorlatain is. Ebben a tekintetben láthatóan nincs jelentősége a NATO-ba való felvételüknek – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter egy oroszországi konferencián kedden.

Hangsúlyozta, Moszkva nem lát okot arra, hogy Finnországnak és Svédországnak aggódnia kellene a biztonsága miatt.

"Ezért a döntésüket, amelyért Washington és a NATO minden bizonnyal lobbizott, geopolitikai lépésnek tekintjük Oroszország visszaszorításának céljával és a NATO azon terveivel összefüggésben, hogy tevékenységét az Északi-sarkvidékre is kiterjessze" - tette hozzá a TASZSZ tudósítása szerint.

Arról beszélt, hogy a finn elnök és a finn nagykövetek mindenhol úgy nyilatkoztak, hogy nem látnak veszélyt Oroszország részéről és a NATO-ba való felvétel az európai biztonsági helyzet változásaiból fakad, de ez nem logikus Szergej Lavrov elmondása szerint.

Oroszország figyelemmel fogja kísérni, hogyan használja fel a NATO Finnország és Svédország területeit, és "levonja a következtetéseit" - mondta Lavrov.

Kifejtette mindazonáltal, hogy az orosz álláspont szerint "abban a helyzetben, amikor Németország elvesztette függetlenségét, Franciaország pedig reménytelenül próbálja a stratégiai autonómiát szorgalmazni, az Európai Unió a tagságát tekintve is összeolvad a NATO-val".

Mint ismert, a svéd kormány hétfőn döntött a NATO-csatlakozási szándékról, amelyet a finnekkel együtt nyújtanak majd be a közeljövőben. Ann Linde svéd külügyminiszter kedden alá is írta Svédország hivatalos NATO-csatlakozási kérelmét.

Nyitókép: MTI/AP/Szputnyik/Alekszej Nyikolszkij
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018