eur:
393.7
usd:
364.63
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta
computer screen with programming code and an alert message, concept of computer security, malware or hacker attack (3d render)
Nyitókép: lucadp/Getty Images

Microsoft: Oroszország kibertámadások özönét indította Ukrajna ellen - példák

Az orosz kormányzathoz köthető hackerek számos kiberműveletet hajtottak végre Ukrajnával szemben az orosz hadművelet és online propagandakampányok támogatására - derült ki a Microsoft szerdán ismertetett jelentéséből.

Az amerikai számítástechnikai óriáscég által közzétett adatok szerint a hackertámadások az eddig ismertnél nagyobb szerepet játszottak a konfliktusban. A számítástechnikai szakemberek szerint a február 24-én kezdődött orosz hadműveletet megelőzően egy évvel indult digitális támadások özöne feltehetőleg egy sor különböző katonai bevetés alapjául szolgált a háború dúlta országban.

A Microsoft közölte, hogy február 23. és április 8. között 37, károkozó kibertámadást regisztrált Ukrajnában.

Szakértők szerint a jelentés következtetései rávilágítanak arra, hogy a korszerű hadviselés miként ötvözi a digitális és hagyományos csapásokat.

A Microsoft szerint

az orosz hackertevékenység és katonai hadműveletek összehangoltan működnek a közös célok ellen.

A számítástechnikai cég szakértői ugyanakkor nem tudták megállapítani, hogy ez az összefüggés összehangolt döntéshozatali mechanizmusokra, vagy egyszerűen a közös célokra vezethető-e vissza.

  • Példaként a Microsoft a március elsejei kijevi támadásokat hozta fel. Ezen a napon orosz rakéták csapódtak az ukrán főváros televíziós tornyába, s ezzel párhuzamosan kárt okozó kibertámadásokat és adatlopásokat követtek el médiavállalatok ellen.
  • Egy másik esetben az amerikai cég kiberbiztonsági szakemberei feltételezett orosz ügynöktevékenységről számoltak be az északkelet-ukrajnai Szumi kulcsfontosságú infrastruktúrájával összefüggésben, két héttel később, március 3-án széles körű áramkimaradások voltak a térségben.
  • Egy harmadik esetben, március 4-én orosz hackerek feltörték a közép-ukrajnai Vinnyica kormányzati hálózatát, két nappal később rakéták tették tönkre a város repülőterét.

Viktor Zsora ukrán kiberbiztonsági tisztségviselő szerint orosz kibertámadások folyamatosan érik a helyi távközlési vállalatokat és energiaszolgáltatókat.

A háború kezdete óta elemzők azt állították, hogy Oroszország a vártnál kevésbé aktív a kibertérben Ukrajna ellen. A Microsoft jelentése ugyanakkor kibertámadások özönét fedte fel, bár ezek hatása a legtöbb esetben nem volt egyértelműen meghatározható.

Az amerikai kormány két héttel korábban nyilvánosságra hozta a Pipedream néven ismert kiberfegyver létezését, amelyet ipari irányító rendszerek megzavarására hoztak alkottak. Bár nem tulajdonították egyértelműen Oroszországnak, a rendkívül veszélyesnek tartott kiberfegyver felfedezése egybe esik az ukrajnai hadművelettel.

Címlapról ajánljuk
A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

A 300 eurót is meghaladhatják az idei húsvéti költségek Szlovákiában

300 eurónál is többe kerülhet az idei húsvéti bevásárlás Szlovákiában. A Partners piackutató vállalat számításai szerint, 5 százalékkal kénytelenek többet költeni erre az emberek, mint tavaly. Az élelmiszer drágább, a húsvéti díszítés kicsit olcsóbb lett. Egyre több ünnepi asztalon jelenik meg a bárányhús.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×