eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta
WASHINGTON, DC - SEPTEMBER 15: United States gymnasts Simone Biles and McKayla Maroney hold hands after testifying during a Senate Judiciary hearing about the Inspector Generals report on the FBIs handling of the Larry Nassar investigation on Capitol Hill on Wednesday, Sept. 15, 2021 in Washington, DC. (Photo by Jabin Botsford/The Washington Post via Getty Images)
Nyitókép: Jabin Botsford/The Washington Post/Getty Images

130 milló dollár kártérítést követelnek Larry Nassar áldozatai az FBI-tól

Az amerikai tornászválogatott egykori orvosának 13 áldozata nagy összeget kér kártérítésként: az indok az, hogy az FBI nem foglalkozott érdemben vádjaikkal. A nyomozóiroda igazgatója korábban megbocsáthatatlannak nevezte szervezete eljárását, de azt nem tartja rendszerszintű hibának.

Jelenleg is hatvanéves börtönbüntetését tölti az amerikai tornászválogatott egykori orvosa gyermekpornográfiával kapcsolatos vádak miatt: egykori áldozatai közül tizenhárman követelnek fejenként 10 millió dollárt az FBI-tól a CNN cikke szerint.

Állításuk szerint a Nassar-vizsgálatban részt vevő összes ügynök "szemet hunyt" a Nassar által a gyerekeken elkövetett szexuális visszaélések felett, ezért "hanyagsággal" és "jogellenes cselekményekkel" vádolják őket a vizsgálat során a közigazgatási kártérítési keresetek szerint, amelyekben 10 millió dollárt követelnek minden áldozatnak.

Az FBI most hallgat

Az FBI nem kívánta kommentálni a keresetet, de hivatkozott Christopher Wray igazgató szenátus igazságügyi bizottsága előtt tavaly szeptemberben tett vallomására, amelyben az ügynökök tetteit és tétlenségét "megbocsáthatatlannak, a szervezet és az általunk nagyra tartott értékek lejáratásának" nevezte.

A törvény szerint az áldozatoknak a közigazgatási panaszokat a kormányhivatalhoz kell benyújtaniuk, mielőtt polgári pert indíthatnának. Az ügynökségnek hat hónapja van arra, hogy válaszoljon, és esetleg megegyezzen a felperesekkel, mielőtt azok a pereskedés mellett dönthetnek.

Olimpikonok tanúskodtak Nassar ellen

A vádlók állításai nagyrészt egy tavaly júliusban kiadott jelentés megállapításain alapulnak, amely részben feltárta, hogy az FBI indianapolisi irodájának vezető tisztviselői nem reagáltak a Nassar-vádakra, számos alapvető hibát követtek el, amikor cselekedtek azokkal kapcsolatosan, és

több FBI-irányelvet is megsértettek

nyomozati tevékenységük során.

Nassar hatvanéves börtönbüntetésén túl Michigan államban egy 40-től 175 évig terjedő másik büntetést is kapott szexuális természetű kihágásai miatt. Szeptemberben McKayla Maroney és Simone Biles tornászok szenátusi tanúvallomásukban az FBI-t és az Igazságügyi Minisztériumot támadták amiatt, hogy az ügynökség rosszul kezelte a visszaélésekkel kapcsolatos állításokat, majd hamis nyilatkozatokat tettek az elfuserált nyomozás következményei miatt.

Az igazgató szerint egyéni, nem rendszerszintű a hiba

Wray akkoriban arról beszélt, düh és fájdalom kavargott benne, amikor tudomást szerezett az FBI elkövette hibákról, ám úgy utalt a vizsgálatra, mintha abban egyének követtek volna el hibákat, de nem az FBI egészére vetnének rossz fényt az események.

Megfogadta azt is, hogy garantálja: az ügynökségnél nem fogják elfelejteni, mi történt.

Decemberben az USA Gymnastics, az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottsága és biztosítóik megegyeztek, hogy 380 millió dollárt fizetnek Nassar áldozatainak.

Nyitóképünkön az Egyesült Államok tornászai, Simone Biles (jobbra) és McKayla Maroney fogják egymás kezét az FBI Larry Nassar szembeni nyomozásáról szóló jelentésről szóló szenátusi meghallgatás után tavaly szeptember 15-én Washingtonban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×