eur:
389.47
usd:
362.85
bux:
0
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az orosz hadsereg által szervezett sajtótúra során készített kép helyi lakosokról a törmelékkel borított Mira sugárúton Mariupolban 2022. április 12-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Egy hónapja nem látta egymást Volodimir Zelenszkij és a felesége – a háború hírei percről percre

A február 24. óta tartó ukrajnai háború legfrissebb eseményei.

2022.04.13. 22:56

Ukrajna: súlyos háborús bűnöket követett el az orosz hadsereg

lha Sztefanisina ukrán kormányfőhelyettes szerdán arról beszélt videókapcsolaton keresztül az olasz szenátusban, hogy hazájában az orosz hadsereg súlyos háborús bűnöket követett el.

Az Európa és az euroatlanti integráció ügyeiért felelős ukrán miniszter időnként aprólékosan részletezve azt állította, hogy orosz katonák nemi erőszakot követnek el ukrán nők ellen akár gyermekeik szeme láttára és gyerekeket erőszakolnak meg anyjuk előtt.

"Ez nem csak fájdalomokozásról szól, hanem megalázásról, az ellenállás megtöréséről" - panaszolta Sztefanisina, kijelentve, hogy "ez Oroszország".

Hangsúlyozta, hogy ezekért a jogsértésekért nem egyedül Vlagyimir Putyin orosz elnököt terheli a felelősség. "Az orosz hadsereg igazi arcát látjuk" - hangoztatta. Azt állította továbbá, hogy ukrán civileket gyilkolnak meg és bántalmaznak, gyermekeket pedig elhurcolnak. (MTI)

2022.04.13. 22:29

Kijevre mér csapást Oroszország, ha további ukrán szabotázsakciókat észlel

Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint ellenőrzésük alá vonták Mariupol kereskedelmi tengeri kikötőjét.

2022.04.13. 21:39

Ukrán helyzetjelentés Mariupolból: több mint tízezer orosz katona van a városban

Az ukrán elnök felsorolta, milyen fegyvereket kér a Nyugattól. Szerdán ismét beszélt telefonon Joe Biden amerikai elnökkel.

2022.04.13. 21:13

Bendarzsevszkíj Anton: Oroszország új offenzívát készít elő

Jelenleg alacsony intenzitású harcok zajlanak Ukrajnában, de közben Oroszország átcsoportosítja a katonai erőit Kelet-Ukrajnába – mondta a Danube Institute kutatási igazgatója, aki szerint a következő hetek sorsdöntőek lesznek.

2022.04.13. 20:29

Az eddiginél is több uniós, katonai célú támogatást kap Ukrajna

Az Európai Unió Tanácsa további 500 millió euróval, összesen 1,5 milliárd euróra egészítette ki az Ukrajnának nyújtott támogatását, a finanszírozás a katonai felszerelések szállítását segíti - tájékoztatott az uniós tanács szerdán.

2022.04.13. 20:13

Megtiltotta az orosz vas- és acéláruk importját a brit kormány

Az ukrán szeparatista térségek vezető személyiségei és kétszáznál több támogatójuk ellen léptetett érvénybe szerdán új szankciókat a brit kormány. A londoni külügyminisztérium bejelentette azt is, hogy csütörtöktől tilos az orosz vas- és acéláruk nagy-britanniai importja.

Az új büntetőintézkedések 206 embert érintenek. Köztük van Szergej Kozlov és Alekszandr Anancsenko, akik a brit külügyminisztérium tájékoztatása szerint a két délkelet-ukrajnai szakadár térség, az önmagukat "Donyecki Népköztársaság" és "Luhanszki Népköztársaság" néven meghatározó területek kormányainak vezetői.

A brit külügyminisztérium velük együtt 178 olyan személy ellen hozott szankciókat, akik a szeparatista térségek támogatásáról ismertek.

Az új intézkedések emellett kiterjednek hat orosz oligarchára, valamint 22, velük szoros kapcsolatban álló üzlettársra és alkalmazottra. (MTI)

2022.04.13. 19:32

Koncz Barbara: az orosz–ukrán háború felülírta a vezérigazgatók félelmeit is

Az ügyfélelégedettség, a munkavállalói elköteleződés, illetve a digitalizáció: ez a három tétel volt a legfontosabb a PwC vezérigazgatói felmérésében – közölte Koncz Barbara az InfoRádió Aréna című műsorában. A PwC Magyarország adóosztályának cégtársa ugyanakkor hangsúlyozta, hogy mind a 262 vezetői interjút az orosz–ukrán háború kitörése előtt készítették, ez az oka, hogy a vezérigazgatók a pandémia miatt az egészségügyi kockázatoktól féltek a legjobban, és nem a háborútól.

2022.04.13. 19:12

Moszkva is megszólalt a hazaárulónak tartott, elfogott ukrán politikus ügyében

Viktor Medvedcsuk ukrán ellenzéki politikusnak soha nem voltak kulisszák mögötti kapcsolatai Oroszországgal - közölte Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő szerdán újságírókkal.

2022.04.13. 19:21

Amerikai üzenet Kínának

Következményekkel kell számolniuk azoknak az országoknak, amelyek aláássák az Egyesült Államok és szövetségesei által Oroszországgal szemben bevezetett szankciókat - figyelmeztetett Janet Yellen pénzügyminiszter szerdán. "A szankciókat bevezető országok egységes koalíciója nem lesz közömbös az általunk bevezetett szankciókat aláásó intézkedésekkel szemben" - fejtette ki szerdai beszédében Yellen az Atlanti Tanácsban Washingtonban. Az Egyesült Államok és szövetségesei szankciókat vezettek be Oroszország ellen az ukrajnai háború miatt. A bejelentett szankciókat nem hágta át még egyetlen ország sem, de a szövetségesek körében attól tartanak, hogy a nyugati politikát bíráló Kína ebbe az irányba tart. (MTI)

2022.04.13. 19:12

Emmanuel Macon nem ért egyet Joe Bidennel a népirtási vád kapcsán

A francia elnököt egy tévécsatorna kérdezte arról, hogy mi a véleménye az amerikai elnök előző napi nyilatkozatáról.

2022.04.13. 18:47

Megmentett rubel

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője nyilatkozott erről a hvg.hu-n.

Amint február 24-én megindultak az orosz tankok Ukrajna területére, a gazdasági hatásoktól rettegő oroszok tömegével rohanták meg a bankokat és az ATM-eket, hogy kivegyék a pénzüket. Egyes számítások szerint az oroszok 31 milliárd dollárt, mai árfolyamon közel 11 ezer milliárd forintot vontak így ki a pénzintézetekből. Mivel a külföldi befektetők is szabadultak a rubelben tartott eszközeiktől, így egyből megindult egy erős rubelgyengülés: amíg a háború előtt 80 rubelt ért egy dollár, addig március elején már volt, hogy 135 fölé gyengült az árfolyam.

Oroszország több lépést is bevetett a helyzet javítása érdekében:

  • az orosz jegybank 9,5 százalékról egy lépésben 20 százalékra emelte az alapkamatot, azzal az egyértelmű céllal, hogy az emiatt növekvő betéti kamatokat látva a lakosság inkább mégis bent hagyja a bankokban a pénzét.
  • Az országban gyakorlatilag ellehetetlenítették, hogy külföldi gazdasági szereplők értékesítsék az orosz vállalatokban lévő részvényeiket vagy akár államkötvényeiket, valamint azt is, hogy a lakosság devizára váltsa át a rubeljét vagy hozzáférjen devizában parkoltatott tartalékaihoz.
  • Kötelezték az orosz vállalatokat, hogy exportbevételeik 80 százalékát rubelre váltsák át.

„Mindezekkel a lépésekkel elérték, hogy miközben rubeleladók nincsen a piacon, az exportszektornak köszönhetően van egy folyamatos rubelkereslet. Ez pedig önmagában elég volt arra, hogy a rubel nagyságrendileg visszaerősödjön oda, ahol a háború kitörése előtt állt” – magyarázta a lépések jelentőségét Trippon Mariann.

Igaz, hogy ez a mostani egy mesterségesen kialakított - nem a piaci folyamatok által fenntartott - piac, ugyanakkor attól még hosszú távon fenntartható, vélekedett a CIB Bank vezető elemzője.

A jegybank azután 17 százalékra csökkentette az alapkamatot. „Úgy látják, hogy enyhülnek a pénzügyi kockázatok, hiszen a bankszektorba visszaáramlott a tőke egy része, a tőkekorlátozások pedig fogják az árfolyamot” – értékelte ezt a szakértő.

Beszélt arról is, hogy bár az oroszok felkészültek, hosszú távon gond lehet a gazdaságban. Ha a Nyugat által hozott exporttilalom – orosz szemmel importtilalom – tartósan fennmarad, akkor az lényegében azt jelenti, hogy Oroszország el van vágva a világtól. Nem jut hozzá se technológiákhoz, se alkatrészekhez, amik elengedhetetlenek ahhoz, hogy piacképes árukat tudjon az ország előállítani. „Bár ez a lépés rövid távon kisebb sebeket ejt, úgymond el lehet élni vele egy darabig, de hosszú távon tartósan alááshatja az orosz gazdaságot. De például a repülőgépek szervizelésének elmaradása viszonylag rövid időn belül látható hatásokkal jár.”

2022.04.13. 18:34

A németek többsége elutasítja az orosz energiaembargót

A német lakosság többsége elutasítja azt a javaslatot, hogy Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt állítsák le az orosz energiaimportot - mutatta ki egy szerdán ismertetett felmérés.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című konzervatív német lapban ismertetett kutatás szerint Németország lakosságának többsége osztja a szövetségi kormány felfogását, miszerint a gazdaság sérülékenysége miatt nem szabad egyik napról a másikra leállítani az energiahordozók behozatalát Oroszországból.

Az Allensbach (Institut für Demoskopie Allensbach - IfD) azt a módszert alkalmazta, hogy két érvet állított egymás mellé és megkérte a válaszadókat, jelezzék, melyikkel értenek inkább egyet.

  • Az első érv szerint Németországnak azonnal fel kellene hagynia az oroszországi kőolaj- és gázimporttal, mert a vásárlásokkal hozzájárul az orosz állam, és közvetve az Ukrajna elleni háború finanszírozásához, amely elfogadhatatlan.
  • Az ellenérv szerint ugyan "problémás", hogy Németország továbbra is vásárol Oroszországtól kőolajat és földgázt, de ellátási nehézségek vagy további áremelkedés nélkül rövid távon nem lehet helyettesíteni az orosz importot, ezért egyelőre fenn kell tartani az importot.

Az első érvet a válaszadók mindössze 30 százaléka fogadta el, az energiabehozatal folytatása melletti második érvvel pedig 57 százalékuk értett egyet. (MTI)

2022.04.13. 18:34

Sebességbe tették a finn NATO-csatlakozás ügyét

A parlament a következő hetekben vitatja meg az ország NATO-tagságát, és Svédország is felülvizsgálja biztonságpolitikáját - jelentette be Sanna Marin finn miniszterelnök és Magdalena Andersson svéd kormányfő szerdán Stockholmban, közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

2022.04.13. 17:55

Oroszország: elfojtjuk a különleges művelet lassítására tett nyugati kísérleteket

Oroszország legitim katonai célpontnak tekinti ukrán területen az Egyesült Államok és a NATO fegyverszállítmányait - jelentette ki szerdán a TASZSZ-nak nyilatkozva Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes.

2022.04.13. 17:47

Ciprus aranyútleveleket vont vissza

Ciprus megvonta az állampolgárságot huszonegy orosz személytől, köztük négy, uniós szankciós listán szereplő oligarchától - jelentette szerdán a Fileleftérosz című helyi lap a nicosiai kormányra hivatkozva.

A lap szerint olyan személyekről van szó, akik Vlagyimir Putyin orosz elnök környezetéhez tartoznak, illetve az ő feleségeikről és gyermekeikről. A nyugati országok ugyanis szankciós listára helyeztek az ukrajnai orosz hadművelet nyomán számos orosz oligarchát, az orosz elnökhöz fűződő állítólagos kapcsolataik miatt.

A Fileleftérosz úgy tudja, hogy a négy oligarcha 2013 és 2019 között szerezte az úgynevezett aranyútlevelét, amely egyebek között az Európai Unión belüli szabad mozgást is lehetővé teszi számukra. Ciprus aranyútlevél-programja lehetővé tette az EU-n kívüli országok polgárainak a ciprusi állampolgárság tulajdonképpeni megvásárlását azzal, hogy az igénylő a dokumentumért cserében legalább 2,5 millió eurós befektetést vállal a szigeten. Ciprus a tehetős orosz állampolgárok kedvelt úticéljának számított, egyrészt turisztikai, másrészt pénzügyi szempontból.

Az Európai Bizottság már jó ideje igyekszik fellépni az aranyútlevelek vitatott gyakorlatával szemben, amelyet mindenekelőtt a biztonsági kockázatok, a pénzmosás, az adócsalás és a korrupció szempontjából tart aggályosnak. Ciprus egyébként 2020 novemberében állította le a programot, s így tett a hasonló programot működtető Bulgária is. (MTI)

2022.04.13. 17:47

Kijev cáfolta a fegyverletételt, szerinte egészen más történt Mariupolnál

Állítólag 13 mobil krematórium is lehet a városban. A Nemzetközi Büntetőbíróság főügyésze Bucsában járt.

2022.04.13. 16:32

A hollandok nem kérnek Ukrajna gyorsított EU-felvételéből

A holland kormány nem szeretné, hogy Ukrajna gyorsított eljárás keretében csatlakozzék az EU-hoz, miután az Európai Bizottság közölte, hogy a folyamat első szakasza még idén nyáron lezárulhat - írta szerdán a DutchNews című holland hírportál. Liesje Schreinemacher külkereskedelmi és fejlesztési miniszter keddi parlamenti beszédében elmondta: a csatlakozás hosszú technikai folyamatot igényel és Ukrajnának ugyanazoknak a kritériumoknak kell megfelelnie, mint a többi tagjelölt országnak.

A múlt héten Ursula Von der Leyen, a bizottság elnöke átnyújtotta Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az eljárás első szakaszára vonatkozó kérdőívet, és azt ígérte, hogy annak feldolgozása csupán "hetek kérdése lesz". Több tagállami vezető nyilatkozatot írt alá, amelyben a tagjelölti státusz megítélése és a csatlakozási folyamat felgyorsítását szorgalmazta.

2022.04.13. 16:14

„Észszerű” ajánlat esetén az OTP kivonulhat Oroszországból

Csányi Sándor elnök-vezérigazgatót kérdeztük.

2022.04.13. 15:12

Élelmezésbiztonsági kérdések

Oroszország ukrajnai háborújának jelentős következményei vannak az egész világon, különösen az élelmezésbiztonság tekintetében. David Beasly, az ENSZ Élelmezésügyi Világprogramjának vezetője nemrégiben arra figyelmeztetett, hogy a háború élelmiszerválságot idéz elő, ami „mindent túlszárnyal, amit a második világháború óta láttunk”.

Amint azt az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai alapján az alábbi, a Facebookon megosztott Statista-diagram mutatja, Ukrajna és Oroszország a világ exportjának nagy részét adta 2016-2020 között (átlagos, összesített értékek):

  • búza: 27%
  • árpa: 23%
  • kukorica 15%
  • repce 12%
  • napraforgómag 10%

Országokra bontva az értékek:

2022.04.13. 14:46

Volt robbanás - Újabb hírek a Magyarországon átrepült, Zágrábban lezuhant drónról

Nagy energiájú, nem szokványos anyagot használtak a horvát vizsgálat eredménye szerint.

2022.04.13. 14:16

Újra járható a beregsurányi határátkelő

Már ki- és belépő irányba is zavartalan és folyamatos a határforgalom a beregsurányi közúti határátkelőhelyen – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság szerdán a police.hu oldalon.

A beregsurányi közúti határátkelőhelyen szerda 10 óra 30 perctől szünetelt a forgalom az ukrán oldalon történt informatikai hiba miatt. A hibát elhárították, így a határforgalom 13 óra 20 perctől ismét zavartalanul haladhat mindkét irányba. (MTI)

2022.04.13. 14:16

Ez jöhet most, hogy ukrán kerekeken gurul a budapesti metró

Dnyipro Ukrajna jelentős ipari központja, metrókerekeket is gyártanak itt - vagyis gyártottak eddig. A reptér már megsemmisült.

2022.04.13. 14:12

UNICEF: gyerekek millióit fenyegeti éhezés

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) szakértői szerint az ukrajnai háború miatt tovább emelkedhetnek az élelmiszerárak a helyi konfliktusok, gazdasági válság és éhínség sújtotta közel-keleti, illetve észak-afrikai térségekben, így gyerekek millióit is fenyegeti az éhezés.

Felhívták a figyelmet arra, hogy tovább súlyosbodhat a Közel-Kelet és Észak-Afrika egyes területeit sújtó élelmiszerhiány. Hat héttel az ukrajnai háború kitörése után már érezhetők az import visszaesése okozta ellátási problémák, és jelentősen emelkedett alapvető árucikkek, a búza, az étkezési olaj vagy az üzemanyag ára. Az UNICEF szakértői szerint ha a tendencia folytatódik, annak súlyos következményei lehetnek az Egyiptomban, Libanonban, Líbiában, Szudánban, Szíriában vagy Jemenben élő gyerekekre, mivel több országot már a háború kitörése előtt is komoly éhínség sújtott.

A világszervezet felmérése szerint a térségben a gyerekek alig 36 százaléka jut hozzá az egészséges fejlődéséhez szükséges minőségű és mennyiségű ételhez. Magas az alultáplált, illetve mikrotápanyag-hiányban szenvedő gyerekek aránya, majdnem minden ötödik kiskorú fejlődési zavarokkal küzd, hét százalékuk pedig kórosan alultáplált. (MTI)

2022.04.13. 14:04

Csökkenhet az orosz olajkitermelés

Az Oroszország elleni szankciók miatt áprilisban napi 1,5 millió hordóval csökkenhet az ország olajtermelése, májusban pedig, amikor teljessé válik az embargó az Ukrajna elleni háború miatt, a kitermelés már napi 3 millió hordóval eshet vissza – áll a Nemzetközi Energia Ügynökség (IEA) jelentésében.

A párizsi székhelyű szervezet adatai szerint április eddig eltelt időszakában az orosz olajtermelés napi 700 ezer hordóval maradt el márciushoz képest.

Az IEA megjegyezte, hogy bár a legtöbb nyugati cég megtagadta az orosz olaj szállítását, Ázsiában akadtak rá vevők, akik jelentős kedvezménnyel vásároltak fel tételeket. Az IEA hangsúlyozta ugyanakkor, hogy nem látja a Kínába irányuló orosz olajexport növekedését. Korábban Alekszandr Novak, energetikáért is felelős orosz miniszterelnök-helyettes, 4-5 százalékra becsülte az áprilisi olajtermelés esetleges visszaesését márciushoz képest. (MTI)

2022.04.13. 13:55

A német államfő nemkívánatos Kijevben, a kancellár annál inkább

Megrökönyödést okozott Németországban Frank-Walter Steinmeier államfő bejelentése arról, hogy nemkívánatos személynek minősítették Ukrajnában. Általános vélekedés szerint ezzel nemcsak a második hivatali ciklusát töltő elnököt sértették meg, hanem az országot is, és a történtek ártanak a kétoldalú kapcsolatoknak.

2022.04.13. 13:10

Fekete-tengerhez közeli légitámaszpontra látogattak román és belga vezetők

Együtt látogatott el szerda délelőtt a Fekete-tengerhez közeli Mihail Kogalniceanu melletti légitámaszpontra Klaus Iohannis román elnök, valamint Alexander De Croo belga, és Nicolae Ciuca román miniszterelnök. A légibázison a román katonák mellett amerikai, brit és belga katonák is szolgálatot teljesítenek.

Klaus Iohannis köszönetet mondott a NATO-tagállamokból érkezett katonáknak, amiért a román haderővel együtt védik az emberek biztonságát és jólétét. Úgy vélte: jelenlétüknek a védelmi dimenzión túl szimbolikus üzenete is van, hiszen az euroatlanti értékeket képviselik: a demokráciát, az emberi jogokat, a jogállamiságot, és a népek jogát az önrendelkezéshez.

Iohannis kijelentette: a legutóbbi NATO-csúcs döntéseinek megfelelően felgyorsítják a NATO átalakítását olyan szövetséggé, amely elsősorban a keleti szárnyon és a Fekete-tenger térségében hosszú távon biztosítja a védelmet és az elrettentést. Hozzátette: dolgoznak négy új harccsoport mielőbbi létrehozásán, amelyek egyike Romániában jön létre.

A Mihail Kogalniceanu légi bázisra március 15-én érkezett több mint 300 belga katona. (MTI)

2022.04.13. 12:32

Lezárták a beregsurányi közúti határátkelőt

Az ukrán oldalon történt informatikai hiba miatt szünetel a határforgalom a beregsurányi közúti határátkelőhelyen – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.

Azt írták: a határforgalom szerda 10 óra 30 perctől szünetel, a leállás a ki- és a belépőforgalmat egyaránt érinti. A rendőrség azt tanácsolta az Ukrajnába utazóknak, hogy a várakozás elkerüléséért válasszák a barabási vagy a lónyai közúti határátkelőhelyet. (MTI)

2022.04.13. 12:27

Egy hónapja nem látta egymást Volodimir Zelenszkij és a felesége

Olena Zelenszka, az ukrán first lady csapatával jelenleg is azon dolgozik, hogy segítsék a menekült családokat, az árva és beteg gyerekek mielőbbi ellátását. Ukrajnába eddig két inkubátor érkezett, ami az újszülöttek életben tartásához kell az olyan kórházakban, ahol a háború miatt gyakoriak az áramszünetek.

A CNN-nek írásban adott interjúban Olena Zelenszka arról is beszámol, hogy a közösségi felületek és a nemzetközi média segítségével mindenki más követni tudja a háború eseményeit, ami szerinte azért is fontos: ,,Ne váljon »megszokottá« a háborúnk, áldozataink ne váljanak statisztikává. Ne szokjanak hozzá a gyászunkhoz.”

Az is kiderült, hogy az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij és a first lady több mint egy hónapja nem látták egymást, telefonon tartják a kapcsolatot. (CNN, Telex)

2022.04.13. 11:02

Vegyi fegyvereket vethetnek be az oroszok – figyelmeztet Kijev

Továbbra is nagy a kockázata annak, hogy az orosz erők vegyi fegyvert vetnek be Ukrajnában – figyelmeztetett Hanna Maljar ukrán védelmiminiszter-helyettes. Kedden Maljar már bejelentette, hogy az ukrán hatóságok vizsgálják azokat az információkat, amelyek szerint Oroszország vegyi fegyvereket vethetett be a dél-ukrajnai Mariupol kikötőváros ostromakor. Hozzátette, hogy foszforos lövedékekről is kaptak hírt.

Mindeközben szerdán Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes azt közölte, továbbra sincs megállapodás humanitárius folyosók kialakításáról. A Telegram üzenetküldő alkalmazáson közzétett üzenetében a politikus egyúttal azt vetette az orosz fél szemére, hogy Zaporizzsjában nem engedi elindulni a kimenekítéshez használt autóbuszokat, Luhanszkban pedig megsérti a tűzszünetet. (MTI)

2022.04.13. 11:01

Jelentés a BOK csarnokból

Kedden 538 ukrajnai háború elől menekülő embernek segítettek a budapesti BOK csarnokban nyitott humanitárius tranzitponton. Az éjszakát 138-an töltötték a létesítményben – közölte a fővárosi kormányhivatal a honlapján. (MTI)

2022.04.13. 10:59

Leáll az orosz olajjal az egyik legnagyobb kereskedő cég

A svájci-holland olajkereskedelmi vállalat, a Vitol Group azt tervezi, hogy az év végéig leállítja az orosz eredetű nyersolaj és olajtermékek kereskedelmét – jelentette a cég képviselőjére hivatkozva a Bloomberg, amit a TASZSZ idézett.

A Vitol a Trafigura, a Glencore és a Gunvor mellett a világ egyik legnagyobb szénhidrogén-kereskedője. A Vitol képviselője azt mondta, hogy orosz olaj kereskedelme jelentősen visszaesik a második negyedévben, mivel a szerződéses kötelezettségek csökkennek és ha nem következik be fordulat, a társaság várhatóan az év végére beszünteti az orosz eredetű kőolaj és kőolajtermékek kereskedelmét. (MTI)

2022.04.13. 10:50

Kijevbe utaztak a balti államfők és a lengyel elnök

Országaink így mutatják ki támogatásukat Ukrajnának és elnökének - közölték.

2022.04.13. 10:39

Ezer ukrán tengerészgyalogos adta meg magát Mariupolban orosz beszámolók szerint

Két lőszerraktárat és helikoptereket semmisítettek meg az orosz erők állításaik szerint.

2022.04.13. 10:16

Gáláns olajajánlatot tett a baráti országoknak Oroszország

"Készek vagyunk bármilyen áron olajat és olajtermékeket eladni baráti országoknak" – mondta az orosz energiaügyi miniszter.

2022.04.13. 10:12

9 ezren menekültek Magyarországra a háború elől kedden

Magyarországra kedden az ukrán-magyar határszakaszon 5388 ember lépett be, míg a román-magyar határszakaszon belépők közül 3887-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 1788 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, amely 30 napig érvényes. Nekik fel kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Az ukrajnai háború elől kedden 679 ember, köztük 303 gyerek érkezett Budapestre vonattal. 11 ember, köztük hat gyerek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg. (MTI)

2022.04.13. 10:04

A finn határhoz telepít új rakétarendszert az orosz sereg – videó

Egy autóból vették fel, amint a katonai konvoj Szentpétervár irányából a Helsinki felé vezető úton halad.

2022.04.13. 09:28

Skandináv NATO-kilátások – Védőpajzs karnyújtásra?

Bár Vlagyimir Putyin orosz államfő évek óta ellenzi a NATO bővítését, az Ukrajna ellen indított háborújával épp az ellenkező hatást váltotta ki. Értesülések szerint Finnország a csatlakozási kérelem közeli benyújtását fontolgatja, és Svédország sem zárja ki a csatlakozást. Az ugyancsak semleges Írországban szintén egyre többen sürgetik a NATO-hoz való közeledést.

2022.04.13. 08:29

Joe Biden népirtással vádolta Vlagyimir Putyint

Fokozódhat az Egyesült Államok és Oroszország között fennálló feszültség.

2022.04.13. 08:00

Szakértő: ki fog forrni a közös V4-válasz az orosz energiafüggőség kihívására

Bendarzsevszkij Anton derűlátó abban a kérdésben, hogy mi lesz a most látszó V4-es belső ellentétekkel.

2022.04.13. 07:51

Központosítás

A brit védelmi minisztérium legfrissebb hírszerzési közleményében az orosz irányítás központosítására tett kísérletként értékelte, hogy Alekszandr Dvornyikov tábornokot nevezték ki az ukrajnai hadműveletek vezetőjének. A tárca szerint nagyban hátráltatta Oroszország invázióját az, hogy katonai tevékenységét rosszul hangolta össze.

A tapasztalt katonai vezető kiválasztása azt mutatja, hogy az elszánt ukrán ellenállás és a háború előtti nem hatékony tervezés Oroszországot tevékenysége újraértékelésére késztette – teszik hozzá. (BBC)

2022.04.13. 07:41

Ahonnan legjobban hiányozhat az ukrán gabona

Egyiptom (17%), Indonézia (15,1%), Banglades (8,4%), Pakisztán (6,9%), Törökország (5,6%) és Marokkó (5,3%) szerzi be a legtöbb gabonát Ukrajnából, így a háború jelentős hatással lehet az ellátásukra.

2022.04.13. 06:51

Volodimir Zelenszkij bilincses fotóval számolt be a hazaárulónak tartott ukrán politikus elfogásáról

Az ukrán elnök a Facebookon posztolt a katonai ruhában bujkáló Viktor Medvedcsuk őrizetbe vételéről.

2022.04.13. 06:00

"Több német fegyvert Ukrajnának!" – A külügyminiszter és a kancellár vitája

Kevesli az Ukrajnának szánt német fegyvereket Annalena Baerbock zöldpárti külügyminiszter. A szociáldemokrata Olaf Scholz kancellár viszont egyelőre tartózkodó álláspontra helyezkedik.

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×