eur:
393.93
usd:
369.07
bux:
65290.66
2024. április 19. péntek Emma
Jens Stoltenberg NATO-főtitkár sajtótájékoztatót tart Brüsszelben 2022. április 7-én, a NATO-tagországok külügyminiszterei kétnapos tanácskozásának második napján.
Nyitókép: MTI/EPA/Stephanie Lecocq

Skandináv NATO-kilátások – Védőpajzs karnyújtásra?

Bár Vlagyimir Putyin orosz államfő évek óta ellenzi a NATO bővítését, az Ukrajna ellen indított háborújával épp az ellenkező hatást váltotta ki. Értesülések szerint Finnország a csatlakozási kérelem közeli benyújtását fontolgatja, és Svédország sem zárja ki a csatlakozást. Az ugyancsak semleges Írországban szintén egyre többen sürgetik a NATO-hoz való közeledést.

Vlagyimir Putyin február 24-én a többi között azzal az indokkal indította el Ukrajna elleni háborúját, hogy Kijev NATO-tagságra törekszik. Most pedig ismét azzal fenyegetőzik, hogy a skandináv országok esetleges csatlakozásának katonai következményei lesznek.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a tagállamok külügyminisztereinek legutóbbi találkozóján már kilátásba helyezte, hogy mind Finnország, mind Svédország pozitív elbírálása számíthat, amennyiben hivatalosan is felvételüket kérik.

A korább norvég miniszterelnök - aki 2014 októbere óta áll a szervezet élén - derűlátó jövendölését azzal indokolta, hogy mindkét ország hosszú idő óta "szoros partnernek" számít.

Stoltenberg elutasította azokat az aggodalmakat, amelyek szerint Oroszország katonai támadást intézhet a két ország ellen még mielőtt hivatalos NATO-csatlakozásuk bekövetkezne.

A főtitkár szerint mindez nem szolgálhat érvként Helsinki és Stockholm felvétele ellen.

Finn lapok információi szerint Sanna Marin finn miniszterelnök és Sauli Niistö államfő már közösen megkezdte a csatlakozási kérelem előkészítését, amelyet a parlament elé terjesztenek. Az erre vonatkozó jelentés - mint kiszivárgott - nem tartalmaz semmifajta ajánlást a tagság mellett, illetve ellen, hanem a várható előnyöket, valamint a hátrányokat tartalmazza. A törvényhozóknak ezeket kell majd mérlegelniük, és remélhetőleg mindennek alapján nemzeti konszenzus születik.

Források szerint az Ukrajnában zajló háború óta még a "NATO-szkeptikus" Centrum Párt is a lehetséges tagság mellett foglalt állást.

Egybehangzó információk szerint a hivatalos finn kérelem benyújtása már a közeli hetekben várható. Niistö államfő ezzel kapcsolatban szilárd parlamenti többségre számít.

Az államfő azon a véleményen van, hogy nincs szükség sem népszavazásra, de még egy hivatalos közvélemény-kutatásra sem. Az Yle közszolgálati rádiónak adott interjújában Niistö meggyőződésének adott hangot, hogy a finn lakosság nagy többsége a csatlakozás mellett van.

Ugyanakkor rendkívül fontosnak nevezte azt is, hogy Finnország szoros egyeztetést folytasson Svédországgal, amit ő már meg is kezdett Magdalena Anderson svéd miniszterelnökkel.

A közvélemény-kutatások szerint mindkét országban többségben vannak azok, aki a csatlakozás mellett foglalnak állást.

Finnországban legutóbb a megkérdezettek 53 százaléka volt a csatlakozás mellett, míg 28 százalék ellene, míg Svédországban 43 százalék voksolt a NATO-ra, a tagságot ellenző 35 százalékkal szemben.

A szociáldemokrata svéd kormánypárt ugyancsak bejelentette, hogy vitára bocsátja NATO-politikáját az ukrajnai háború fényében.

A kisebbségi kormányzást folytató svéd szociáldemokraták korábban elutasították a NATO-csatlakozás lehetőségét, arra hivatkozva, hogy az el nem kötelezettség eddig jól szolgálta a svéd érdekeket.

Magdalena Andersson svéd kormányfő és szociáldemokrata pártelnök azonban március végén kijelentette, hogy a korábbiakkal ellentétben már nem zárja ki, hogy Svédország csatlakozzon a szövetséghez.

Svédországban a csatlakozás a közeli jövőben kezdődő hivatalos választási kampány egyik fő témája lesz,

szeptemberben ugyanis parlamenti választásokat tartanak.

Noha a két ország már a múltban is szorosan együttműködött a NATO-val, és közös hadgyakorlatokon vett részt, a csatlakozás teljes szakítást jelentene a két ország hagyományos semlegességi státuszával.

Moszkva sem hagyja szó nélkül

Orosz részről ugyanakkor már elhangzottak az első fenyegetések. A közismerten Putyin pártkatonájának számító Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlament felsőházának vezető politikusa a RIA Novosztyi hírügynökségnek nyilatkozva a finn csatlakozást "stratégiai hibának nevezte".

Finnország szoros kapcsolatokat ápolt Oroszországgal, NATO-csatlakozása azonban azt jelentené, hogy az ország "célponttá válik" - jelentette ki.

"Úgy vélem, a csatlakozás az egész finn nép számára borzasztó tragédia" lenne"

- hangoztatta az orosz politikus.

A közelmúltban pedig az orosz külügyminisztérium fenyegetőzött azzal, hogy a két skandináv ország NATO-csatlakozása "súlyos katonai és politikai következményekkel" járna.

Egy friss felmérés szerint az írek jelentős része ugyancsak a NATO-ba vágyik az Ukrajna elleni orosz háború nyomán. Általános a vélekedés, hogy az ír védelmi kiadásokat is növelni kell.

A Politico helyszíni tudósítása szerint a megkérdezettek 48 százaléka volt azon a véleményen, hogy az Ukrajnában zajló háború miatt fel kell hagyni a hagyományos semlegességgel, és az országnak csatlakoznia kellene a NATO-hoz.

Címlapról ajánljuk
Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

Orbán Viktor: eljött az idő, hogy Budapest után Brüsszelben is megmentsük a szabadságot

"Amíg nemzeti kormány lesz, Magyarország nem lép be az ukrajnai háborúba senkinek az oldalán" - jelentette ki a Fidesz EP-kampánynyitó rendezvényén pénteken Orbán Viktor pártelnök. "No migration, no gender, no war" - adta ki a hármas jelszót.

Kaiser Ferenc: a mérsékelt izraeliek nem Iránt féltik, hanem az amerikai fegyvercsomagot

Hírügynökségi jelentések szerint az izraeli hadsereg csapást mért több célpontra Iránban, de ezt Izraelben hivatalosan nem erősítették meg. Irán azt közölte, hogy a légvédelme működésbe lépett, és az okozott robbanásokat a közép-iráni Iszfahán körzetében. Kaiser Ferenc, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense szerint ez izraeli jelzés, figyelmeztetés volt Iránnak a hétvégi zsidó állam elleni támadása után.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×