eur:
385.18
usd:
354.45
bux:
68245.9
2024. május 21. kedd Konstantin
Frank-Walter Steinmeier német államfő beszédet mond, miután a 736 fős parlament és az annak tagjaival megegyező létszámú tartományi képviselők újraválasztották a szövetségi gyűlésben Berlinben 2022. február 13-án.
Nyitókép: MTI/EPA Pool/Adam Berry

A német államfő nemkívánatos Kijevben, a kancellár annál inkább

Megrökönyödést okozott Németországban Frank-Walter Steinmeier államfő bejelentése arról, hogy nemkívánatos személynek minősítették Ukrajnában. Általános vélekedés szerint ezzel nemcsak a második hivatali ciklusát töltő elnököt sértették meg, hanem az országot is, és a történtek ártanak a kétoldalú kapcsolatoknak.

Steinmeier nem egyedül, hanem a lengyel, valamint az észt, a lett és a litván államfő társaságában utazott volna Kijevbe. A többiek már meg is érkeztek, a német elnök azonban otthon maradt.

Az államfők kollektív látogatását a hírek szerint Andrzej Duda lengyel elnök indítványozta. Német források szerint ő maga is meglepődött, amikor tudomására jutott, hogy eggyel kevesebben utaznak.

Steinmeier minderről csupán annyit mondott:

"Kész lettem volna menni, de nyilvánvaló volt - ezt el kell ismernem -, hogy Kijevben ezt nem akarják".

A német államfő nem fedte fel, hogy minderről milyen csatornán keresztül tájékoztatták. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyelőre nem szólalt meg a diplomáciailag rendkívül kényes ügyben.

Andrij Melnik, Ukrajna berlini nagykövete a német ProSieben és a SAT. televíziónak nyilatkozva ugyanakkor kormánya nevében hivatalosan meghívta Olaf Scholz kancellárt Kijevbe.

A nagykövet szerint a kancellár mint a végrehajtó hatalom feje tud konkrét döntéseket hozni a segítségnyújtásban, az államfő szerepe csak ceremoniális.

"Elnököm és kormányom rendkívül örülne annak, ha Scholz kancellárt üdvözölhetnénk fővárosunkban" - hangoztatta a diplomata, aki arra is utalt, hogy egy későbbi időpontban azonban Steinmeiert is fogadnák.

A nagykövet megerősítette, hogy országa mindenekelőtt nehézfegyvereket szeretne kapni Németországtól.

A német államfőt Ukrajna eddig sem kímélte. Zelenszkij elnök a közelmúltban többször is az Angela Merkel korábbi kancellár vezette kormányokat tette közvetve felelőssé az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború miatt. Az ukrán elnök felrótta Merkelnek, hogy 2008-ban Nicolas Sarkozy akkori francia államfővel a várható orosz tiltakozásra hivatkozva megakadályozták Ukrajna NATO-felvételét, és Németország más téren is túlságosan kesztyűs kézzel bánt Oroszországgal.

A bírálatokból jócskán kijutott Steinmeiernek is, aki a tizenhat évig tartó Merkel-korszakban éveken keresztül alkancellár és külügyminiszter volt.

A jelenlegi államfő az ukrán bírálatokkal kapcsolatban a napokban önkritikát gyakorolt, hangoztatva,

félreismerték Vlagyimir Putyin orosz elnököt. Ebből fakadóan pedig az Oroszország irányában folytatott német politika is elhibázott volt.

Berlini vélekedés szerint a történtek mindenképp árnyékot vetnek Németország és Ukrajna kapcsolataira.

A német politikai pártok szinte kivétel nélkül megdöbbenésüknek és értetlenségüknek adtak hangot, és egyértelműen kiálltak Frank-Walter Steinmeier mellett.

Az ellenzéki Kereszténydemokrata Unió (CDU) külpolitikai felelőse, Jürgen Hardt arra szólította fel a kancellárt, hogy telefonon kérjen magyarázatot Zelenszkijtől. Úgy vélekedett, hogy Steinmeier látogatásának lemondása súlyosan megterhelheti a két ország közötti kapcsolatokat.

A ZDF közszolgálati televízió kormányforrásokat idézve hangsúlyozta, hogy az államfővel történtek Scholz ukrajnai látogatását is megnehezítik.

Az idézett források szerint nem valószínű, hogy a kancellár a közeli jövőben Kijevbe utazik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×