eur:
389.7
usd:
363.65
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a varsói Király Vár előterében 2022. március 26-án. Biden előző nap érkezett kétnapos hivatalos látogatásra Lengyelországba.
Nyitókép: MTI/PAP/Radek Pietruszka

Joe Biden népirtással vádolta Vlagyimir Putyint

Fokozódhat az Egyesült Államok és Oroszország között fennálló feszültség.

Az amerikai elnök az Iowa államban található Menlo városában tartott beszédében a növekvő üzemanyagárakkal kapcsolatban úgy fogalmazott: mindent megtesz, hogy csökkenjenek az árak és kezelje a Vlagyimir Putyin okozta áremelkedést. "A családi költségvetést, a tankolást nem kellene kiszolgáltatni annak, hogy egy diktátor háborút folytat és népirtást követ el egy fél világgal arrébb."

Újságírók kérdésére megerősítette a szavait. "Népirtásnak neveztem, mert

egyre világosabb, hogy Putyin még annak a gondolatát is próbálja kitörölni, hogy valaki ukrán lehessen.

A bizonyítékok egyre szaporodnak" – fogalmazott Biden. Az elnök szerint több bizonyíték is napvilágra került azokról a "szörnyű dolgokról, amelyeket az oroszok elkövettek Ukrajnában", és egyre többet tudnak a pusztításról.

Az amerikai elnök szerin majd jogászok döntenek nemzetközi szinten arról, hogy ez népirtásnak számít-e vagy nem, de neki nagyon úgy tűnik, hogy igen.

Szakértők szerint ez a kijelentés a Biden vezette kabinet Oroszországgal kapcsolatos retorikájának újabb lépése. Az amerikai kormány korábban azzal vádolta az orosz elnököt, hogy háborús bűnöket követ el, azonban a polgári áldozatokat követelő háborút eddig nem nevezte népirtásnak. A mostani kijelentés tovább fokozhatják az Egyesült Államok és Oroszország között fennálló feszültséget.

Múlt héten még háborús bűnnek nevezte a bucsai gyilkosságokat az amerikai elnök.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×