eur:
393.96
usd:
364.65
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Temetői alkalmazottak civilek nejlonzsákban lévő holttesteit készülnek egy kijevi halottasházba szállítani  Bucsában 2022. április 6-án. Az ukrán hatóságok napokkal ezelőtt Kijev környékén készült fényképeket és videófelvételeket tettek közzé, amelyeken számos, utcán fekvő, civil ruhás ember holtteste látható. Az orosz kormány ukrán szélsőségesek provokációjának minősítette a történteket.
Nyitókép: MTI/AP/Rodrigo Abd

Civil ukránok meggyilkolásáról értekeztek orosz katonák egy lehallgatott beszélgetésben

A német titkosszolgálat hallgatta le egy informátor beszámolója szerint az orosz katonák közti beszélgetést, melyről a Der Spiegel számolt be elsőként.

A beszélgetés alátámasztja azt, hogy az orosz katonák háborús bűnöket követnek el Ukrajnában, noha ezt Moszkva következetesen tagadja - írja a CNN. Legutóbb a bucsai események kapcsán állították azt, hogy nem tapad ártatlanok vére a kezükhöz.

A német titkosszolgálat, a BND által megszerzett információk szerint a beszélgetések egyes részei közvetlenül a bucsai eseményekhez köthetők. A BND-nek olyan műholdas képek is a birtokában vannak, amelyek szintén bizonyítják az oroszok szerepét a bucsai mészárlásban - ezekről a The Washington Post tett említést, ugyanakkor a fotókat és a lehallgatott rádióbeszélgetést nem kötötték össze.

A német értesülések olyan időszakban kerültek napvilágra, amikor is a bucsai események kapcsán egyre nagyobb a nemzetközi felháborodás a potenciális orosz kegyetlenséggel kapcsolatosan.

Egy március 10. előtt drónnal készített videón az látható, ahogyan egy bicikliző férfit orosz katonák lőnek le.

A nemzetközi médiában ugyanerről az utcáról készült képsorok is megjelentek, melyeken legalább húsz civil holtteste hever. A képek azt követően készültek, hogy az orosz hadsereg elhagyta Bucsa városát.

A német titkosszolgálati értesülések kiszivárgását sem a titkosszolgálat, sem a kormány nem kommentálta, bár a Der Spiegel értesülései szerint egy szerdai kormányülésen hosszasan vitatták meg a témát.

Nem ez a lehallgatott rádióbeszélgetés az első bizonyítéka annak, hogy az oroszok civileket ölnek meg Ukrajnában. Kedden az ukrán titkosszolgálat tett közzé lehallgatott beszélgetést, melyben

orosz katonák kaptak parancsot civilek megölésére.

Az egyik felvételben egy katona egy két civilt szállító autót vesz észre, jelentésére pedig azt a választ kapja, hogy ölje meg őket.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Kis-Benedek József az Arénában: a moszkvai merényletet nem csak az Iszlám Állam szervezte

Az Iszlám Állam mellett ukrán katonai hírszerzést sejti a 137 ember halálát követelő múlt pénteki terrortámadás mögött Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt arról is, hogy folyamatosan erősödik az együttműködés Irán, Oroszország és Kína között, és részletesen szólt arról is, hogy miért fontos az izraeli miniszterelnöknek, hogy háborúzzon a gázai övezetben, és kik támogatják ebben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×