eur:
389.53
usd:
362.58
bux:
68013.45
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A török elnökség által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő (b) köszönti a delegáltakat az orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulója előtt Isztambulban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Török elnökség

Négy óráig tartott az isztambuli béketárgyalás

Egyelőre nem tudni, hogy szerdán folytatják-e a megbeszéléseket.

A törökországi ukrán nagykövetségnek közlése szerint befejeződött az orosz–ukrán béketárgyalás keddi köre. Az Isztambulban tartott egyezkedés rövid szünetekkel együtt mintegy négy óra hosszat tartott – írja a The Guardian alapján a hvg.hu.

Ukrajna kéri Oroszországot hogy ne akadályozza uniós csatlakozását – az orosz tárgyalódelegáció vezetője, Vlagyimir Megyinszkij említette az állami tévében, hogy ez is szóba került az isztambuli tárgyaláson a 444.hu szerint.

A török külügyminiszter, Mevlut Cavusoglu szerint a tárgyalások a legjelentősebb eddigi előrelépést jelentették a két fél közötti megbeszélések kezdete óta. Törökország üdvözölte, hogy a két ország kompromisszumra és közös megegyezésre jutott bizonyos kérdésekben. Hozzátette:

a jövőben várhatóan "nehezebb kérdésekről" is szó lesz

az ukrán és az orosz külügyminiszter között.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, az orosz féllel tárgyaló ukrán küldöttség tagja kedden az Isztambulban zajló újabb egyeztetések szünetében tartott sajtótájékoztatóján kifejtette, hogy a mostani forduló napirendjén főként az Ukrajnának nyújtandó nemzetközi biztonsági garanciák, a tűzszünet életbe léptetése és humanitárius kérdések szerepelnek.

"Jelenleg több fontos kérdésben is intenzív egyeztetések folynak.

A legfontosabb az Ukrajnának nyújtandó nemzetközi biztonsági garanciákról szóló megállapodás.

Csak ezzel a szerződéssel fejezhetjük be a háborút úgy, ahogy Ukrajnának szüksége van rá. Ugyanilyen fontos pont a tűzszünet, amelyet annak érdekében kell életbe léptetnünk, hogy meg tudjuk oldani a felgyülemlett humanitárius problémákat" – fogalmazott a tisztségviselő.

Podoljak hozzátette, hogy "ma van egy másik probléma is, amely egyre nagyobb és nagyobb: ez a háború, a gyűlölet eszkalációja, a hadviselés szokásainak és szabályainak megsértése". Szavai szerint időről időre ennek vagy annak a nemzetnek a megsemmisítésére szólítanak fel az "éterben", megsértik a hadifoglyokkal történő bánásmódra vonatkozó genfi egyezményt. Podoljak konkrétumokat nem mondott, de megjegyezte: "az ukrán fegyveres erők gondoskodnak arról, hogy az orosz hadifoglyok jogai ne sérüljenek, és ugyanezt várják el az orosz féltől is".

Az ukrán delegáció javasolja Oroszországnak, hogy a megállapodás külön pontjában rögzítsék, hogy a Krím és Szevasztopol státusának kérdése 15 éven belül, kétoldalú tárgyalásokon kell megoldani - mondta el a tanácsadó.

Roman Abramovics orosz oligarcha Recep Tayyip Erdogan török elnökkel folytatott megbeszélést az ukrán és az orosz küldöttségek tárgyalásának megkezdése előtt, David Arahamija, az ukrán elnök mögött álló Nép Szolgája párt frakcióvezetője, az ukrán delegáció tagja pedig négyszemközt konzultált Vlagyimir Megyinszkij orosz elnöki tanácsadóval, az orosz küldöttség vezetőjével. Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a mostani forduló előtt kijelentette: Kijev meg fogja megvitatni az orosz féllel a tárgyalások eredményeként elfogadott kompromisszumokról majdan tartandó ukrajnai népszavazás kérdését. Leszögezte: Ukrajna belügyének tekinti, hogy miről rendez referendumot.

A Reuters szerint egyelőre nem világos, szerdán is folytatódik-e a tárgyalássorozat.

Isztambulban jelentette be az orosz védelmi minisztérium helyettes vezetője, hogy csökkentik a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv térségében. Erről itt írtunk bővebben.

Biztonsági garanciákról és a humanitárius problémák megoldását célzó tűzszünet megszervezéséről tárgyaltak Ukrajna és Oroszország keddi törökországi tárgyalásain – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a kijevi tárgyalóküldöttség tagja még a tárgyalások előtt.

Mint arról korábban az Infostart is beszámolt, az oroszok kifogás szerint az ukránok nem megfelelően bánnak az orosz hadifoglyokkal (mint ismert, egy korábbi videó tanúsága szerint ukránok térden lőttek orosz hadifoglyokat, és keddi orosz nyilatkozat szerint megkínzott embereket találtak a "nacionalistáktól" elfoglalt mariupoli épületekben).

Azt is megírtuk, hogy Roman Abramovics orosz oligarcháról, a Chelsea tulajdonlásáról felkerült egy fotó a Twitterre, amin a tárgyalás házigazdája, Recep Tayyip Erdogan török elnök társaságában látható. Egy pár másodperces videó szerepel a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Telegram-oldalán is, amelyen az látható, hogy az orosz oligarcha tolmácsfülhallgatóval ül a tárgyaláson.

Az orosz főtárgyaló Vlagyimir Megyinszkij ígérete szerint közleményt adnak ki, amint vége az egyeztetéseknek.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×