eur:
389.31
usd:
362.2
bux:
67941.95
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
A török elnökség által közreadott képen Recep Tayyip Erdogan török államfő (j) köszönti a delegáltakat az orosz-ukrán béketárgyalások újabb fordulója előtt Isztambulban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Török elnökség

Néhány dolog már kiderült az orosz-ukrán tárgyalásokról

Két további követelésről ír még a brit sajtó, illetve Roman Abramovics ügye is tisztázódni látszik.

Biztonsági garanciákról és a humanitárius problémák megoldását célzó tűzszünet megszervezéséről tárgyaltak Ukrajna és Oroszország keddi törökországi tárgyalásain – közölte Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója, a kijevi tárgyalóküldöttség tagja.

"Jelenleg is intenzív konzultációk folynak néhány fontos kérdésről, amelyek közül a legfontosabb az Ukrajna számára biztosított nemzetközi biztonsági garanciákról szóló megállapodás, mert ezzel úgy tudjuk lezárni a háborút, ahogyan arra Ukrajnának szüksége van" – mondta Mihajlo Podoljak az ukrán tévében a Reuters tudósítása szerint.

A másik fontos témakör a tűzszünet, melynek elérése azért fontos, hogy úrrá lehessen lenni az összes humanitárius problémán – mondta.

Kiemelt ügynek tartja még a "háború eszkalációját", beleértve a "háborús szabályok megsértését", ez utóbbiról azonban nem közölt részleteket.

A The Guardian a tárgyalásokra rálátó forrásaira hivatkozva azt írta, hogy az oroszok kifogása szerint az ukránok nem megfelelően bánnak az orosz hadifoglyokkal (mint ismert, egy korábbi videó tanúsága szerint ukránok térden lőttek orosz hadifoglyokat, és keddi orosz nyilatkozat szerint megkínzott embereket találtak a "nacionalistáktól" elfoglalt mariupoli épületekben) – idézte a cikket a Telex.

Az orosz főtárgyaló Vlagyimir Megyinszkij ígérete szerint közleményt adnak ki, amint vége az egyeztetéseknek.

Hétfő délután és kedd reggel téma volt, hogy Roman Abramovics nyugati szankciókkal sújtott orosz vállalkozó, a Chelsea korábbi tulajdonosa is közreműködik az ukrán-orosz tárgyalások megszervezésében. Médiabeszámolók rámutattak, hogy

az oligarcha a tárgyalásokat segítette nem hivatalosan, Moszkva, Kijev, Isztambul, Varsó között ingázva.

Keddi hírek szerint épp a mostani isztambuli forduló összehozásában segédkezett, és török, illetve orosz médiajelentések alapján jelen is volt a találkozón.

A Sky News tudósítása szerint Roman Abramovicsról egy fotó is felkerült a Twitterre, amin Recep Tayyip Erdogan török elnök társaságában látható.

Egy pár másodperces videó szerepel a Ria Novosztyi orosz hírügynökség Telegram-oldalán is, amelyen az látható, hogy az orosz oligarcha tolmácsfülhallgatóval ül a tárgyaláson. A képek a török tévécsatornákon is láthatók voltak. A Kreml korábban megerősítette, hogy Abramovics részt vett az isztambuli találkozó előkészítésében, de azt nem lehetett tudni, hogy jelen is lesz rajta.

A CNN korábban azt írta, hogy Roman Abramovics és két ukrán béketárgyaló kisebb bőrhámlást és szemfájdalmat szenvedett a "néhány héttel ezelőtti" törökországi Ukrajna-Oroszország tárgyalásokon – mondta a CNN-nek egy, az ukrán tárgyalócsoporthoz közel álló forrás, hozzátéve, hogy az incidenst nem tartják súlyosnak.

A Reuters hétfőn egy azonosítatlan amerikai tisztviselőre hivatkozva közölte, hogy a hírszerzés szerint Abramovics és az ukrán tárgyaló felek nem mérgezés, hanem valamilyen környezeti tényező miatt lettek rosszul.

Az ukrán elnökséghez közel álló, a CNN-nek névtelenül nyilatkozó forrás azt mondta a mérgezéses információkról, hogy a hírek nem igazak, "ez csak egy újabb félretájékoztatás".

Kedden napközben Moszkva is megszólalt az ügyben és tagadta, hogy megmérgezték volna Abramovicsot. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője a Ria Novosztyi cikke szerint hozzátette, hogy Abramovics bár nem hivatalos tagja a keddi tárgyalódelegációnak, ott volt a megbeszéléseken.

Címlapról ajánljuk

Biztosra veszik: orosz ügynökök robbantottak Csehországban

A cseh Szervezett Bűnözés Elleni Központ vizsgálata megerősítette, hogy a vrběticei lőszerraktárak elleni, közel tíz évvel ezelőtti robbantás mögött az orosz katonai titkosszolgálat, a GRU állt. A külföldi kémek célja a fegyverek és lőszerek eljuttatásának megakadályozása volt olyan területekre, ahol az orosz hadsereg katonái tevékenykednek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×