eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
A Donyecki regionális civil-katonai közigazgatás tanács által közreadott felvétel a mariupoli színház orosz bombatámadásban megrongálódott épületéről 2022. március 16-án. A helyi ukrán hatóságok szerint több mint ezren voltak a színházban a támadás idején. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök videobejegyzésében megerősítette, hogy az épület óvóhelyül szolgált.
Nyitókép: MTI/AP/Donyecki regionális civil-katonai közigazgatás tanács

Fekete füst és holttestek - menekült beszámolója Mariupolból

Heves harcok folynak a belváros utcáin az orosz haderő és az őket támogató donbaszi szeparatisták, valamint az ukrán védők között - derült ki hírügynökségi tudósításokból.

A Reuters arról számolt be, hogy az orosz és a donbaszi szeparatista csapatok behatoltak Mariupol belvárosába, ahol heves összecsapásokba bocsátkoztak az ukrán védőkkel. A hírügynökség orosz védelmi minisztériumból származó értesülései szerint, amiket a Portfolio idézett, a szeparatisták "szorítják a hurkot" Mariupol körül.

A város több mint két hete van ostrom alatt, az elmúlt napokban itt voltak a leghevesebb harcok egész Ukrajnában.

Túl erős az orosz támadás a mentéshez

Volodimir Zelenszkij szerint az orosz ágyúzás megakadályozza a hatóságokat az ostromlott déli Mariupol városában abban, hogy hatékonyan létesítsenek humanitárius folyosókat. Legutóbbi, a nemzethez intézett beszédében az ukrán elnök azt mondta, emberek százai rekedtek még mindig a csütörtökön bombázott színház romjai alatt - számolt be az elhangzottakról a BBC.

A nyugati országok fegyverszállításait sürgetve kijelentette: "Újra emlékeztetjük bizonyos nyugati vezetőket, hogy erkölcsi vereség lesz számukra... ha Ukrajna nem kap fejlett fegyvereket".

Mariupol, 2022. március 17.
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a mariupoli színház épületéről, amely előtt és mögött hatalmas betűkkel a
A Maxar Technologies által közreadott műholdfelvétel a mariupoli színház épületéről, amely előtt és mögött hatalmas betűkkel a "Gyermekek" feliratot festették fel 2022. március 14-én. MTI/AP/Maxar Technologies

A belvárosi utcai harcok miatt most még veszélyesebb Mariupol színházában ragadt emberek számáról továbbra sincsenek hivatalos közlések. A csütörtöki beszámoló szerint 130 embert tudtak kimenteni a romok alól, és Ludmilla Gyenyiszova ukrán emberi jogi biztos pénteki televíziós beszédében sem tudott újabb számokkal szolgálni. A The Guardian összefoglalója szerint azt mondta, a mentést folytatják. Az épületet, amelynek óvóhelyén a hírek szerint ezernél több ember keresett menedéket, szerdán érte bombatalálat.

Fekete füst és holttestek

A BBC tudósítása szerint megérkeztek Lvivbe az első mariupoli menekültek. A 28 éves Julija Jasenko idős szüleivel azzal a több száz fős csoporttal érkezett, akik péntek reggel érték el a kelet-ukrajnai nagyvárost. A nő elmondta, a házukat felgyújtották, a város elleni ostromban pedig mindenféle fegyvereket bevetnek.

"Mindenütt fekete füst van, és holttestek, amiket senki sem gyűjt össze."

Miután az otthonuk leégett, a család kilenc napig a város színházában keresett menedéket. Egy nappal a bombatámadás előtt távoztak. Autókkal vitték őket át a humanitárius folyosón; úgy érezték, bármikor meghalhatnak.

Az ukrán vasúttársaság vezérigazgatójára hivatkozva a portál azt írta, 350 embert evakuáltak Mariupolból Lvivbe. Elsősorban gyerekeket igyekeztek elhozni, hogy "a védők a dolgukra tudjanak koncentrálni."

Egy 38 éves nő és a 17 éves fia a lap tudósítójának azt mondta, 10 napot töltöttek a színházban, mivel otthonuk megsemmisült az orosz támadásokban. Az épület sötét szobáiba és folyosóira szorultak sok más családdal együtt. A nő elmondása szerint volt néhány olyan asszony is, aki fél évesnél fiatalabb babával volt ott. Rögtönzött ágyakon aludtak, amelyeket a nézőtéren található ülések puha részeiből raktak össze a padlón. A nő elmondása szerint az ülések fa részeit feldarabolták, és tűzifának használták a főzéshez.

Ők is az orosz támadás előtti napon tudtak elmenekülni, addigra a színház körüli épületek fokozatosan mind megsérültek. A nő, akit Kate-ként említ a BBC, azt mondta, a menekülésük utáni napon nem is volt képes beszélni, csak sírtak.

(A nyitóképen: A Donyecki regionális civil-katonai közigazgatás tanács által közreadott felvétel a mariupoli színház orosz bombatámadásban megrongálódott épületéről 2022. március 16-án.)

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×