eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed
Az orosz támadás ellen emelt barrikádok a kijevi Függetlenség terén 2022. március 10-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/EPA/LUSA/Miguel A. Lopes

Már Nyugat-Ukrajnát is támadja az orosz haderő – a háború szombati hírei percről percre

Tizenhetedik napja tart a háború Ukrajnában. A rendkívüli, kétnapos EU-csúcson újabb Oroszország elleni szankciók lehetőségéről döntöttek, de az orosz egységek nem állnak le, éjszaka sok helyen volt légiriadó. A háború szombati hírei.

2022.03.12. 20:47

Az orosz hadsereg katonai célpontokat semmisített meg

Az orosz hadsereg 79 katonai célpontot semmisített meg szombaton Ukrajnában – közölte Igor Konasenkov, a moszkvai védelmi minisztérium szóvivője. Egyebek között hat lőszer- és üzemanyagraktárt, illetve egy Mi-24-es harci helikoptert és három drónt semmisítettek meg. A közlést független forrásból nem lehetett megerősíteni. Konasenkov szerint az orosz hadsereg összesen 3593 katonai célpontot semmisített meg Ukrajnában a harcok február 24-i kezdete óta. Oroszország saját bevallása szerint nem támad civil célpontokat. (MTI)

2022.03.12. 20:29

Humanitárius konvojt érhetett orosz támadás

Az ukrán hírszerzés azzal vádolta meg az orosz csapatokat szombaton, hogy tűz alá vettek egy nőket és gyerekeket szállító konvojt, amely a Kijev régióban található Peremohából igyekezett kimenekíteni a civileket. A hírszerzés szerint a támadásban heten meghaltak, köztük egy gyermek. A sebesültek számát nem tudni. A támadást követően az orosz csapatok visszafordították a járműveket Peremohába, ahonnan azóta sem távozhattak a civilek – közölte a hírszerzés. A Reuters hírügynökség aláhúzta, hogy nem tudta független forrásból megerősíteni az értesülést, és egyelőre az orosz fél sem reagált. (MTI)

2022.03.12. 20:10

Indiai befektetéseket vár olaj- és gáziparába Oroszország

Oroszország jelezte szándékát arra is, hogy kiterjesszék az orosz vállalatok értékesítési hálózatát Ázsia harmadik legnagyobb gazdaságában.

2022.03.12. 19:50

Gulyás Gergely fogadta New York állam volt kormányzóját

A Miniszterelnökséget vezető miniszter Budapesten talákozott George Patakival.

2022.03.12. 19:28

Zelenszkij: Kijevet csak úgy tudják elfoglalni az oroszok, ha porig rombolják

Az ukrán elnök szerint a béketárgyaéásokat tűzszünetnek kell megelőznie.

2022.03.12. 19:13

Özönlenek a menekültek, Ungvár megtelt

Kárpátalja székvárosa megtelt. Ungváron 30 ezer menekült tartózkodik – közölte Denisz Man megyei képviselő.

2022.03.12. 18:49

Ukrán államiság, nacionalizmus, kisebbségek és történelmi sérelmek - történeti adalékok a háború hátteréhez

Mi az igazság az ukrán neonácizmusról? Erről beszélgettünk Mezei Bálinttal, az ELTE BTK Kelet-, Közép-Európa Története és Történeti Ruszisztikai Tanszékének oktatójával.

2022.03.12. 18:30

A határról adott jelentést a pénzügyminiszter

Biztonságos, emberséges beléptetés a menekülteknek és soron kívüli kiléptetés a segélyszállítmányoknak – mondta a záhonyi magyar–ukrán határátkelőhelyen uralkodó állapotookról Varga Mihály.

2022.03.12. 18:19

Volnohava teljesen megsemmisült

Az ostromlott Mariupol kikötőjétől 70 kilométernyire északra található Volnovaha város teljesen megsemmisült, a lakosai elmenekültek az orosz invázió kezdete óta, az infrastruktúrát pedig elpusztították – mondta az ukrán donyecki régiót vezető Pavlo Kirilenko. Ennek ellenére is folytatódnak a közelben a harcok, meg akarják akadályozni, hogy az oroszok teljesen bekeríthessék a stratégiailag fontos területet. (BBC)

2022.03.12. 18:07

Olaszország a gázár maximálását szeretné elérni az Európai Unióban

A magas gázárak miatt újra fellángolt a vita az atomenergia alkalmazásáról is.

2022.03.12. 17:47

Hét ország polgárait mentette ki Ukrajnából Magyarország a héten – itt vannak a számok

A héten 3077 embernek segített Magyarország hazajutni hét országba – jelezte a külgazdasági és külügyminiszte.

2022.03.12. 17:20

Újabb csapást mértek Roman Abramovicsra a Chelsea-nél

Megfosztotta a Premier League az orosz milliárdost a londoni futballklub igazgatói tisztségétől is.

2022.03.12. 16:52

Ferenc pápa üzenete

Ferenc pápa Twitter-üzenetében arra kéri az embereket, hogy imádkozzanak Ukrajnáért. Az üzenetet a pápai fiók kilenc hivatalos nyelvén, valamint oroszul és ukránul közzétették. „Soha ne háborúzzatok! Gondoljatok mindenekelőtt a gyerekekre, akiket megfosztottak a méltó élet reményétől: halott gyerekek, sebesültek, árvák; gyerekek, akiknek a háború maradványai a játékszerük... Isten nevében, hagyjátok abba!”

2022.03.12. 16:47

Kiderült, mit kért Macron és Scholz szombaton Putyintól

A három vezető 75 percig egyeztetett, de megegyezés nem született.

2022.03.12. 16:28

Oroszország katonai célpontnak tekinti a fegyverszállítmányokat

Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes egyértelműen fogalmazott.

2022.03.12. 16:12

Szakadár állam alakulhat Herszonban

Az orosz csapatok által már korábban elfoglalt Herszon városi tanácsának helyettes vezetője azt mondta a Reutersnek, hogy az oroszok azt tervezik, hogy tartanak egy álnépszavazást a városban, és ennek eredményére alapozva létrehoznának egy újabb szakadár államot a dél-ukrajnai városból. Herszont március elején foglalták el az oroszok, a 300 ezres kikötőváros az eddigi legnagyobb város, amely orosz kézre került, és a Dnyeper partján, stratégiai jelentőségű pozícióban található.

2022.03.12. 15:48

N. Rózsa Erzsébet: a biológiai fegyverek óriási kockázatot hordoznak magukban

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem tanára kétli, hogy Kijev biológiai fegyvert fejlesztene – íme, a magyarázat.

2022.03.12. 15:23

Friss információk az orosz gázszállításokról

A nyugati szankciók és a szállítás befagyasztásával kapcsolatos orosz fenyegetések ellenére a földgáz továbbra is a szerződéses mennyiségben áramlik a tranzitországon, Ukrajnán keresztül Európába.

2022.03.12. 15:01

Újabb oligarchavagyonokra csaptak le az olasz hatóságok

Újabb megajachtot foglaltak le, amely a jelek szerint egy, az Európai Unió szankciós listáján szereplő orosz milliárdosé.

2022.03.12. 14:43

Volodmir Zelenszkij: évtizedek óta ez a legnagyobb orosz háborús veszteség

Az ukrán elnök szombati beszédében az elrabolt melitopoli polgármester szabadon engedését is követelte.

2022.03.12. 14:10

Ukrán nagykövet: Magyarország is szövetséges, és segít a védelemben

Ljubov Nepop a vérvételhez szükséges speciális zsákok átvételekor fogalmazott elismerően.

2022.03.12. 13:42

Macron és Scholz ismét telefonon egyeztet Putyinnal

A francia elnök és a német kancellár azonnali tűzszünetre próbálja rábíri az orosz elnököt.

2022.03.12. 13:10

A szankciók mellett egy váratlan jelenség is sújtja Oroszországot: az agyelszívás

Az Ukrajna ellen indított háború nyomán jött nyugati szankciók menekülésre késztetik az orosz technológiai szektor szakembereit. Van, aki Finnország, van, aki az Emírségek felé vette az irányt.

2022.03.12. 12:55

Korlátozások a moldovai szakadár köztársaságban

A moldovai szakadár "Dnyeszter Menti Köztársaság" hatóságai a szomszédos Ukrajnában kialakult válság nyomán megnőtt kereslet miatt ideiglenes korlátozásokat vezettek be bizonyos élelmiszerfajták értékesítésére. A városokban hirdetmények jelentek meg az üzletek bejáratain arról, hogy gabonaféléket, lisztet, napraforgóolajat, cukrot és sót árulnak kis mennyiségben. A médiajelentések miatt a megrémült emberek felvásároltak minden élelmiszert, amelynek fő beszállítója Ukrajna. Hasonló kép volt megfigyelhető Moldovában is, ahol a szomszédos ország válsága miatt az emberek szintén elkezdtek alapvető szükségleti cikkeket, valamint benzint és gázolajat vásárolni, amelyek ára meredeken emelkedett.

A moldovai gazdasági minisztérium arra szólította fel a lakosságot, hogy ne vásároljon sót, amely eltűnt a polcokról. A vásárlókat egyben biztosították arról, hogy nem lehet gond a termék hazai kínálatával, mivel nemcsak Ukrajna, hanem más országok is szállítanak belőle. A tárca ugyanakkor elismerte, hogy a mesterséges pánik és a kereslet változásaihoz való lassú alkalmazkodás okozott néhány átmeneti ellátási zavart. (MTI)

2022.03.12. 12:35

Soros György: Oroszország elveszítheti a háborút, de el is pusztulhat a civilizációnk

A harmadik világháború kitörését vizionálja a 91 éves üzletember, aki szerint Vlagyimir Putyin elveszítette a valóságérzékelését.

2022.03.12. 11:52

KIjev melletti légitámaszpontot bombáztak az orosz erők

Az ukrán hadsereg vaszilkivi légibázisát érte rakétatámadás, a Kijevtől délre fekvő település polgármestete szerint megsemmisült kifutópálya és az üzemanyag-állomás is. A helyszínen készült felvételek szerint fekete füst gomolyog a repülőtér környékén. Közben Csernyihivet továbbra is bombázzák, a városban nincs víz, és az áramellátás is akadozik. (BBC)

2022.03.12. 11:44

Légi úton szállítanák el a moldovai ukrán menekülteket

Berlin nemzetközi partnerekkel együttműködik egy légihíd létrehozásán a Moldovába érkezett ukrán menekültek elszállítására – jelentette be Annalena Baerbock német külügyminiszter. Moldovai kollégájával, Nicu Popescuval Chisinauban folytatott megbeszélése után Baerbock elmondta, hogy a német kormány első lépésként 2500 ukrán menekültet szállítana Moldovából közvetlenül Németországba. A kezdeményezések között szerepel a Románián keresztül közlekedő buszokkal kialakítandó "zöld folyosó", valamint a közvetlenül a moldovai fővárosból, Chisinauból vagy a szomszédos országokon keresztül induló repülőjáratok. Az EU 5 millió euró (1,85 milliárd forint) gyorssegélyt nyújtott Moldovának, a német kormány pedig további 3 millió eurót (1,11 milliárd forint) adott - mondta Baerbock. Ezek a források kiegészítik a fejlesztési minisztérium által erre az évre már előirányzott 37 millió eurós gazdasági támogatást. A német Szövetségi Műszaki Segélyszervezet többek között tábori ágyakat, hálózsákokat, sátrakat, fűtőberendezéseket és élelmiszert szállított. Popescu szerint Moldova összesen mintegy háromszázezer embert fogadott be Ukrajnából, akik közül több mint százezren még mindig az országban tartózkodnak. (MTI)

2022.03.12. 11:31

Már olajtárolók is égnek, találat ért egy emberekkel teli mecsetet és egy kórházat is

Folyamatos az orosz bombázás, de közben több mint egy tucatnyi humanitárius folyosót terveznek szombaton a civilek kimenekítésére a harcok sújtotta ukrajnai városokból.

2022.03.12. 11:02

Döbbenetes képek: szétbombázták az ukrán élcsapat stadionját is

Egy jó ideig nem rendeznek futballmérkőzést Csernyihivben.

2022.03.12. 10:20

Új taktikával próbálkozhatnak az oroszok Kijevnél

Legfrissebb hírszerzési jelentésében az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma azt írja, hogy az orosz erők „zöme” jelenleg 25 km-re van Kijev városközpontjától. A fővárostól északra lévő nagy orosz hadoszlop szétszóródott - "valószínűleg támogatni fogja a város bekerítésére irányuló orosz kísérletet". Ez egyben Oroszország kísérlete is lehet arra, hogy csökkentse sebezhetőségét az ukrán ellentámadásokkal szemben, amelyek jelentősen megviselték az orosz erőket - mondja a minisztérium. A jelentés szerint Csernyihiv, Harkov, Mariupol és Szumi városok vannak körülvéve, és hevesen ágyúzzák ezeket az oroszok. (Portfolio)

2022.03.12. 10:18

Már másfél millió ukrán menekült érkezett Lengyelországba

1,596 millió menekült érkezett Ukrajnából Lengyelországba a háború kezdete óta – közölte szombaton a lengyel határőrség. Maciek Duszczyk, a Varsói Egyetem rektorhelyettesének becslése szerint ebből nagyjából 600 ezren már el is hagyták az országot. A menekültek közül sokan a nagyvárosokba mentek a jobb munkalehetőségek és szolgáltatások reményében. A varsói és krakkói helyi hatóságok azt mondják, hogy elérték a befogadóképességük határait, és plusz forrásokra van szükségük ahhoz, hogy több emberről tudjanak gondoskodni. (BBC)

2022.03.12. 10:07

Így fest a menekülés a háború elől Magyarországra belülről – fotógaléria

Egy ukrán fotós képei menekülttársairól. Alena Najda elmesélte, hogy érte el a határt, hogyan fogadták Magyarországon.

2022.03.12. 09:52

Már a Kreml szóvivőjének családját is büntetőintézkedésekkel sújtja Washington

A Kreml szóvivőjének több családtagját, Viktor Vekszelberg milliárdost és 12 orosz képviselőt is büntetőintézkedésekkel sújtott az Egyesült Államok Oroszország Ukrajnában indított háborúja miatt.

2022.03.12. 09:32

Volodimir Zelenszkij: elraboltak egy polgármestert, ez már terrorcselekmény

Orosz katonák elrabolták a dél-ukrajnai Melitopol polgármesterét – jelentette be péntek éjjel Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint ez az országa ellen zajló orosz támadás gyengeségének a jele is.

2022.03.12. 09:13

Csaknem négyezer menekült érkezett pénteken Budapestre

Az ukrajnai háború elől pénteken 3936 ember, köztük 1170 gyermek érkezett Budapestre vonattal - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) szombaton a police.hu oldalon. A legtöbben információt kértek, illetve egyénileg utaztak tovább, vagy rokonokhoz mentek. Fővárosi és vidéki szálláshelyeken 51 ember, köztük 30 gyermek elhelyezését és odaszállítását az együttműködő hatóságok oldották meg - tették hozzá. Emlékeztettek: a BRFK és a Készenléti Rendőrség munkatársai a Keleti és a Nyugati pályaudvaron segítik az Ukrajnából vonattal érkező menekülteket. Ellátásuk, szállításuk, elszállásolásuk érdekében a rendőrök folyamatosan tartják a kapcsolatot az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság, a Magyar Államvasutak Zrt., a Budapesti Közlekedési Központ, a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóság, valamint a segélyszervezetek munkatársaival. (MTI)

2022.03.12. 08:39

Szombat hajnalban már Kárpátalján is megszólaltak a légvédelmi szirénák

A háború folytatódik, szombat hajnalban sok településen volt légiriadó, így Kijevben, Lvivben, Odesszában, Harkivban és Szumiban is.

2022.03.12. 08:31

Az ENSZ szerint tiltott kazettás lőszert vetnek be Ukrajnában

Az ENSZ "fenntartás nélkül" elítéli az ukrajnai polgári célpontok elleni orosz támadásokat - jelentette ki Rosemary DiCarlo, az ENSZ politikai ügyekért felelős főtitkárhelyettese a Biztonsági Tanács pénteki ülésén, amelyet Oroszország kérésére a biológiai fegyverek kérdésében hívtak össze.

2022.03.12. 08:19

Kijev szerint pénteken is nehézkes volt a kimenekítés, Moszkva szerint az ukránok akadályozzák

Az ukrán elnök szerint támadás lesz Kijev ellen, ám Ukrajna túljutott a háború stratégiai fordulópontján. Az orosz tájékoztatás szerint az ukránok miatt nem lehetett evakuálni két településről. Műholdképeken tüzet lehetett látni az Antonov repülőtéren.

2022.03.12. 08:00

Ukrajnában lehet a világ egyik legjobb mesterlövésze – percről percre

Rendkívüli, kétnapos EU-csúcs, Kijev körbezárása, ukrán készülődés – itt megtalálja a hobúr pénteki híreit.

Címlapról ajánljuk
Húsz év után újra négyesfogathajtó-vb-t rendez Magyarország

Húsz év után újra négyesfogathajtó-vb-t rendez Magyarország

Több különleges évforduló inspirálta a magyar szövetséget arra, hogy pályázzon a vb-rendezésre – mondta az InfoRádióban Lázár Vilmos tizenkétszeres fogathajtó világbajnok. A Magyar Lovassport Szövetség elnöke hozzátette: bár a magyarok jelenleg nem tartoznak a világ közvetlen élvonalához, a magyar közönség támogatásával meglepetést okozhatnak.

Kapnának egy brexitkerülő kiskaput a fiatalok

A fiatalok utazási könnyítéséről szóló – és a brexit-korlátozásokat részben ellensúlyozó – különalkun dolgozik az EU és Nagy-Britannia. A téma Keir Starmer új brit kormányfő európai körútja kapcsán merült fel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. szeptember 1. 13:14
×
×
×
×