eur:
393.01
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
DONETSK, UKRAINE - MARCH 8: A view from a damaged civil settlement after a shelling, in the pro-Russian separatists-controlled Donetsk, Ukraine on March 8, 2022.âââââââ (Photo by Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images)
Nyitókép: Leon Klein/Anadolu Agency via Getty Images

Már olajtárolók is égnek, találat ért egy emberekkel teli mecsetet és egy kórházat is

Folyamatos az orosz bombázás, de közben több mint egy tucatnyi humanitárius folyosót terveznek szombaton a civilek kimenekítésére a harcok sújtotta ukrajnai városokból.

Az orosz bombázások miatt két olajtároló is lángra kapott Kijev közelében, az egyik a fővárostól 36 kilométerre fekvő Vaszilkivben, a város légi bázisánál, a másik egy Krijacski nevű falunál. Az ukrán katasztrófavédelem (SES) jelentése szerint egy fagyasztott élelmiszereket tároló raktárépület is kigyulladt a kijevi régióban. Az épületet hajnalban érhette találat, a tüzet nem sokkal szombat reggel 8 óra előtt azonosították, a tűzoltók posztunk írásakor is dolgoznak az eloltásán. Áldozatokról nem tudni – írja a BBC.

A Maxar nevű cég műholdképei alapján a Sky News arról ír, hogy Kijev közelében lakóházak is égnek, míg más felvételeken az látszik, hogy hosszú autósorok próbálják elhagyni a fővárost. A képek szerint a Kijev közelében haladó orosz csapatok aktívan lőnek a lakóterületekre, a Kijevtől északnyugatra fekvő Mosunban például égő épületek és kiterjedt károk látszanak.

Mikolajivban egy onkológiai központot ért bombatalálat – közölte a város egészségügyi hatóságának a vezetője. Makszim Beznoszenko ugyanakkor azt is jelezte, hogy nem voltak áldozatok, és az épület károsodása ellenére a gyógyítást folytatni tudják az intézményben.

Az ukrán külügyminisztérium közlése szerint bombatalálat ért Mariupolban egy mecsetet, ahol nyolcvan felnőtt és gyermek keresett menedéket, köztük több török állampolgár. Arról egyelőre nincs információ, hogy a támadásnak voltak-e áldozatai.

Ukrajna továbbra is azzal vádolja Oroszországot, hogy megakadályozza a civilek menekülését az ostromlott városból, ahol százezrek estek csapdába, míg Oroszország szerint Ukrajna akadályozza az emberek kimentését.

Eközben több mint egy tucatnyi humanitárius folyosót terveznek szombaton a civilek kimenekítésére a harcok sújtotta ukrajnai városokból – derült ki Kijevből származó információk szerint.

A délkelet-ukrajnai Zaporizzsjából ismét elindult egy konvoj segélyszállítmányokkal és autóbuszokkal az ostromlott Mariupol kikötővárosba – közölte Irina Verescsuk ukrán miniszterelnök-helyettes. Ez már az ötödik kísérlet az Azovi-tengeren fekvő város elérésére. Eddig a megbeszélt humanitárius folyosók kialakítása nem valósult meg, a kudarcért mindkét fél a másikat hibáztatja.

Az oroszbarát szakadárok közölték, hogy péntek reggel óta 217 civilt hoztak biztonságos területre Mariupolból.

Verescsuk arról is beszámolt, hogy több, az ukrán fővárostól, Kijevtől északnyugatra fekvő helyen, köztük Hosztomel, Makariv és Borodjanka településeknél is léteznek folyosók a menekülők számára. Emellett az ország északkeleti részén, többek között Szumi városából is történtek újabb evakuálási kísérletek.

Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×