eur:
389.5
usd:
361.65
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Nyitókép: Alena Najda

Így fest belülről a menekülés a háború elől Magyarországra – fotógaléria

Egy ukrán fotós képei menekülttársairól. Alena Najda elmesélte, hogy érte el a határt, hogyan fogadták Magyarországon.

Alena Najda ukrán fotós március 6-án és 7-én menekült a háború elől Lviv környékéről Magyarországra. A vonatúton fotózta menekülttársait, a képeket pedig az Infostart rendelkezésére bocsátotta.

A határt az magyar–szlovák–ukrán hármashatár közelében, Csapnál érte el, onnan Záhonyba ment tovább vonattal, majd hosszú út után Budapestre érkezett.

„Március 6-án egy kis kézitáskával és egy hátizsákkal hagytam el Ukrajnát – írta Alena Najda. – Velem volt két shiba inu kutya, egy barátomhoz vittem őket.”

A vasútállomáson hatalmas volt a tömeg, többen is a házi állataikkal keltek útra – tudtuk meg a beszámolójából.

„Az emberek láthatóan féltek, nem tudtuk, mi vár ránk, a gyerekek sírtak, de mindenki kitartott, vártuk a vonatot. Hat órát álltam sorba, nagyon kedves és segítőkész asszonyokkal találkoztam, igaz, annyi dolgot kaptam, hogy meg se bírtam emelni. Az önkéntesektől ételt, vizet, sütiket kaptunk, ez nagy segítség volt, hiszen az emberek többségét nagy stressz érte, ilyenkor ezek a dolgok sokat számítanak” – idézte fel.

A vonatuk éjjel fél tizenegykor ért Záhonyba.

„A gyerekek hol elaludtak, hol felriadtak és sírtak a hosszú várakozás alatt. Vártuk, hogy átléphessük a határt. A magyar vasút dolgozói segítettek a nőknek levenni a csomagjaikat a vonatról, nyugodt hangon magyarázták, hova kell mennünk, hogy jutunk oda. Három önkéntes ukránul is beszélt, ez jól jött, mert sokan a menekülők közül se angolul, se magyarul nem tudtak. Teát, kávét, vizet, csokoládét adtak és nagyon finom meleg ételt is, meg az állatoknak vizet, ennivalót. Nagy köszönet a magyaroknak ezért a fogadtatásért! Minden ukránnak, aki el akart menekülni a háború elől egy biztonságos helyre, ez nagy segítség. Nagyon hálásak vagyunk a magyar önkénteseknek!”

Alena biztonságban Budapestre ért. Kiemelte, hogy ingyen biztosították a menekülteknek a vonatutat, és mindenkinek segítettek szállást találni. Alenát egy kétgyerekes budai család fogadta be.

„Elköszöntem útitársaimtól. Biztonságban vagyok. Köszönöm!” – zárta sorait Alena Najda.

A vonatúton készült fotóiból álló galéria:

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×