eur:
389.33
usd:
362.71
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az ukrán elnöki sajtóhivatal által közreadott és a Facebook közösségi oldalon megjelentetett képen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök beszél Kijevben 2022. március 12-én hajnalban. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én rendelte el katonai művelet végrehajtását Ukrajnában.
Nyitókép: MTI/AP/Ukrán elnöki sajtóhivatal

Zelenszkij: Kijevet csak úgy tudják elfoglalni az oroszok, ha porig rombolják

Az ukrán elnök szerint a béketárgyaéásokat tűzszünetnek kell megelőznie.

Az orosz invázió óta körülbelül 1300 ukrán katona halt meg az ukrán elnök szerint. Volodimir Zelenszkij szombati, Kijevben tartott sajtótájékoztatóján azt is mondta, hogy csak pénteken 500-600 orosz katona adta meg magát – írja a BBC, hozzátéve, hogy az adatokat nem lehet ellenőrizni.

Az ukrán elnök azt mondta, Kijevet csak úgy tudják elfoglalni az oroszok, ha porig rombolják. Azt is üzente az orosz katonáknak, hogy legfeljebb átmenetileg sikerül ukrán városokat elfoglalniuk, de az emberek elméjét, gondolkodását nem lehet elfoglalni.

Arról is beszélt, hogy bármilyen béketárgyalást tűzszünetnek kell megelőznie, de szerinte az orosz és az ukrán tárgyalásokon a kölcsönös ultimátumintézés helyett konkrét dolgokról kezdtek el beszélni.

"A diplomatáink dolgoznak, és már áttárgyaltak több konkrét kérdést is az orosz féllel. Azt akarom, hogy ez sikerre vezessen, de a béketeremtés folyamatát mindenképpen meg kell előznie a tűzszünetnek" – mondta Zelenszkij.

Az ukrán elnök azt mondta, továbbra is nyitott arra, hogy Putyin orosz elnökkel beszéljen, és szerinte egy ilyen találkozó Jeruzsálemben lehetne, az izraeli miniszterelnök, Naftali Bennett társaságában.

Az orosz elnök azon mondatára, hogy lát előrelépést a tárgyalásokon, úgy reagált: "Örülök, hogy jelzések érkeznek Oroszországból, az elmúlt 12 évben soha nem hallottam olyan szavakat, amelyek a párbeszéd lehetőségéről szóltak."

Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×