eur:
389.5
usd:
363.21
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Pixabay.com

Megnyomták a vészjelzőt a koalák Ausztráliában

A szigetország keleti partján drámaian lecsökkent az erszényes állat egyedeinek száma.

Erdőtüzek, tarvágások, szárazság, betegségek és egyéb veszélyeztetések miatt esett vissza a koalák száma Ausztráliában, így az ország veszélyeztetett fajjá nyilvánította a koalákat Queenslandben, Új-Dél-Walesben ls az ausztrál főváros körüli területen – írja a BBC.

A koalák 2012 óta a sérülékeny fajok közt szerepeltek ezeken a területeken, számuk már egy ideje csökkenő, de eddig nem tett lépéseket érdekükben a kormány. Most helyreállítási tervet dolgoztak ki, és a területfejlesztési kérelmeket mostantól a fajra gyakorolt hatások szempontjából fogják értékelni.

Tavaly egy új-dél-walesi vizsgálat megállapította, hogy

a koalák 2050-re kipusztulnak, ha nem történik beavatkozás.

Becslések szerint a 2019-20-as fekete nyári bozóttüzek 5000 koalát öltek meg, csak Új-Dél-Walesben az élőhelyek 24 százalékát érintették.

"A koalák egy évtizeden belül a listán nem szereplőktől a veszélyeztetettekig jutottak. Ez megdöbbentően gyors hanyatlás. A friss döntés üdvözlendő, de nem fogja megállítani a koalák kihalás felé csúszását, hacsak nem párosul erősebb törvényekkel és a földtulajdonosok ösztönzésével, hogy megvédjék erdei otthonukat" - mondta Stuart Blanch, a WWF Ausztrália szakembere.

A tudósok arra figyelmeztetnek, hogy az éghajlatváltozás a bozóttüzeket és a szárazságot is súlyosbítja, és csökkenti az állatok eukaliptuszlevelekből álló étrendjének minőségét. A koalák Dél-Ausztráliában és Victoriában is előfordulnak, de a természetvédelmi csoportok szerint számuk országos szinten csökkenőben van.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×