eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Twitter/MSF

Szombaton már nem lesz kimenekítés Mariupolból

Nagy valószínűséggel nem fog megkezdődni szombaton az orosz ostrom alatt álló kelet-ukrajnai Mariupol és Volnovaha polgári lakosainak kimenekítése - közölte a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) szombaton Genfben.

Az ukrán kormány az ICRC-t tekinti a humanitárius folyosók biztonságos működtetését lehetővé tevő tűzszünet ellenőrének, ám a mariupoli városvezetés szombati közlése szerint az orosz erők nem tartják be a tűzszünetet a városból kivezető folyosó teljes hosszán. Az orosz erők viszont tagadták, hogy így történne, álláspontjuk szerint az ukránok nem engedik ki a településről a lakosságot. Vlagyimir Putyin a Telex tudósítása szerint megismételte ezt, közölve: a mariupoli evakuációt azért kellett lefújni, mert az ukrán fegyveresek, vagyis "a neonácik senkit sem engedtek ki".

A vöröskereszt a közleményben leszögezte, hogy folyamatos párbeszédet folytatnak a konfliktusban érintettekkel a civilek biztonságos kijutásáról, ugyanakkor a mariupoli történésekről szombaton érkezett felvételek "szívszaggatóak".

A CNN tudósítása szerint az Orvosok Határok Nélkül szervezet közleményében egy helyi munkatársuk arról számolt be, hogy Mariupolban kifogyott gyógyszer a gyógyszertárakból és nincs víz.

"Tegnap gyűjtöttünk egy kis hó- és esővizet. Ma próbáltunk ingyen vizet szerezni, de óriási volt a sor. Kenyéradományra is szerettünk volna szert tenni, de nem volt világos, hogy mikor és hogyan osztják."

A szervezet jelentése szerint az emberek jelenleg gyakorlatilag csapdába estek Mariupolban, ahová a háború olyan hirtelen érkezett, hogy sokan el sem tudtak menekülni.

Mint a BBC írta, nincs áram és fűtés sem a településen.

Szintén a CNN arról írt, hogy Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjáért felelős miniszter Facebookon nyilatkozva arról beszélt, hogy a tűzszünet idején oroszok kezdték ágyúzni Volnovakát, a Mariupol szomszédságában lévő és elvileg a tűzszünetről és a humanitárius folyosóról szóló megállapodásban szintén szereplő települést.

Az Azovi-tenger partján fekvő, mintegy 450 ezer lakosú Mariupol elfoglalása fordulópontot jelenthet Ukrajna orosz megszállásában, mivel lehetőséget teremtene, hogy a Donyec-medence felől támadó orosz és szeparatista csapatok egyesüljenek a 2014-ben megszállt Krím félszigetet uraló orosz katonai erőkkel, amelyek már korábban elfoglalták Berdianszk és Herszon stratégiai fontosságú kikötővárosait.

Mariupolból a városvezetés 200 ezer ember távozásával számolt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×