eur:
393.85
usd:
367.89
bux:
66376.55
2024. április 25. csütörtök Márk
Rakétatámadás során megrongálódott lakóház Kijevben 2022. február 25-én. Vlagyimir Putyin orosz elnök február 24-én katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és szankciókról döntött Moszkva ellen.
Nyitókép: MTI/AP/Emilio Morenatti

Kis-Benedek József: Putyin céljai világosak

Jelentős fölényben van az orosz hadsereg az ukrán haderővel szemben - mondta az InfoRádiónak a Nemzeti Közszolgálati Egyetem címzetes egyetemi tanára. Kis-Benedek József nemzetbiztonsági szakértő arról is beszélt, hogy az ukrán katonáknak még nem volt idejük megtanulni a nyugati országoktól kapott fegyverek használatát.

A többoldalú orosz támadásról szóló hírek megfelelnek a valóságnak, de most, hogy csütörtökön az ukrán légvédelmet jelentősen meggyengítették, nyilván a légierőt fogják használni, és kevésbé fognak szárazföldi erőket bevetni - nyilatkozta Kis-Benedek József.

A szakértő hozzátette: amennyiben ez nem jár kellő sikerrel Oroszország szempontjából, tehát például nem gondolják meg magukat az ukránok, hogy néhány engedményt tesznek, akkor mennek majd szárazföldi erővel különböző városok ellen. Orosz részről különleges erők is vannak ott, a légideszantosokat bevetik ejtőernyővel, tehát gyakorlatilag pillanatok alatt el tudják érni azokat a területeket, ahol komoly veszteségeket tudnak okozni az ukránoknak.

Ukrajna egyelőre kerüli a komolyabb veszteséget, tehát nincs nagy ellenállás. ennek azonban lehet egy esetleges negatív vonzata, ami azt jelenti, hogy gerilla műveletekbe kezdenek, ahol az oroszok megjelennek.

Leginkább az Egyesült Államok és Nagy-Britannia szállít fegyvereket Ukrajnának, de az kérdés, hogy vajon mennyire tudják ezeket használni? Ahhoz idő kell, hogy ezeket az új, korszerű fegyvereket kezelni tudják, ez is az oka a nem túl intenzív ellenállásnak Ukrajna részéről.

Oroszország célja elég világos a szakértő szerint: közölte Putyin elnök, hogy ők azt akarják, hogy Ukrajna jelentse ki: nem kíván a NATO tagja lenni egyáltalán, másik pedig az egy kicsit távolabbi cél, hogy legyen ott egy rendszerváltás. Ezt a garnitúrát, amely most uralja az országot azt le akarja váltani és egy olyan vezetés takar, amely oroszbarát, de ez nem lesz egyszerű feladat.

A szakértő nem számít arra, hogy ez egy villámháború lehetne, hiszen Ukrajna igen nagy ország.

Arról is beszélt, hogy elvileg nem kizárt, hogy orosz csapatok eljussanak a magyar határ közelébe, de semmiképpen nem lépik át azt. Ugyanakkor kevéssé valószínű, hogy közel jönnének Magyarországhoz, hiszen Ukrajna keleti területein számos olyan objektum található, amiket az oroszok egyenlőre meghatározott céllal tönkre akarnak tenni.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

Az Egyesült Államok lépett a TikTokkal szemben, ketyeg az óra a kínai vállalatnak

A platform jelenleg a legnépszerűbb a fiatalok körében, és amellett, hogy rengeteg időt töltenek el rajta, a megjelenő tartalmak jelentős befolyással vannak a felhasználókra politikailag is. A meghozott törvény arra kényszeríti a kínai vállalatot, hogy amerikai kézbe adja tengerentúli leányvállalatát, ám az államvezetés úgy is dönthet, hogy titkos technológiává nyilvánítja az algoritmust, így viszont 170 millió felhasználó maradhat hoppon.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Alig mozdult az amerikai részvénypiac

Reggel az ázsiai tőzsdéken kedvező hangulatban telt a kereskedés, ezt követően azonban Európában és Amerikában is elfogyott a lendület délutánra a tőzsdéken. Az üzemanyagárakról szóló bejelentést követően is erős a Mol, az olajcég árfolyama  2 százalékos pluszban zárt. Amerikában kis mértékű, vegyes irányú elmozdulás volt látható. Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 24. 22:41
×
×
×
×