eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
ukraine x russia
Nyitókép: Aquir/Getty Images

Ukrajnai agresszió - a nemzetközi jog szerint nincs kérdés

Egyetlen "rossz mozdulat", és harminc ország állna hadban.

Ukrajna orosz megtámadása a nemzetközi jog értelmében agressziónak minősül - jelentette ki Tóth Norbert nemzetközi jogász az M1 aktuális csatorna pénteki műsorában. Azzal, hogy a két ország fegyveres konfliktusba került, beállt a hadiállapot: háború van közöttük.

A jogász hozzátette, hogy Fehéroroszország egyelőre nem minősül hadviselő félnek, de területét az orosz csapatok rendelkezésére bocsátotta, ami nemzetközi jogi felelősséget jelenthet.

Tóth Norbert emlékeztetett arra, hogy vannak olyan NATO-tagállamok, amelyek a háború közvetlen szomszédságában helyezkednek el.

Ha egy tagállam úgy gondolja, hogy területi integritását, függetlenségét olyan veszély fenyegeti, amely miatt konzultálni kell a szükséges lépésekről, kérheti az Észak-atlanti Tanács, a NATO legfőbb döntéshozó szervének összehívását. Erre a NATO-szerződés negyedik cikke ad lehetőséget - tette hozzá.

Ha a NATO valamely tagállamát támadás éri, akkor automatikusan mindegyik "megtámadottnak tekinti magát" az ötödik cikk értelmében, és a kollektív önvédelem jogát gyakorolja. Így harminc ország állna hadban - mondta Tóth Norbert.

  • Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására.
  • Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak az oroszbarát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területeken.
  • Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be.
  • A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×