eur:
388.65
usd:
361.73
bux:
68900.51
2024. május 8. szerda Mihály
MOSCOW, RUSSIA - FEBRUARY 21, 2022: Russias President Vladimir Putin holds a meeting of the Russian Security Council at Moscows Kremlin. Alexei Nikolsky/Russian Presidential Press and Information Office/TASS (Photo by Alexei Nikolsky\TASS via Getty Images)
Nyitókép: Alexei Nikolsky\TASS via Getty Images

Vlagyimir Putyin elismeri a két szakadár népköztársaságot

Az orosz elnök beszédében Kijevet, Lenint és a NATO-t is bírálta.

Vlagyimir Putyin aláírja a kelet-ukrajnai szakadár „népköztársaságok” függetlenségéről szóló rendeletet – közölte a Kreml. A tájékoztatás szerint az orosz elnök erről már értesítette Emmanuel Macron francia elnököt és Olaf Scholz német kancellárt is.

Putyin hétfőn este televíziós beszédet intézett az orosz néphez. Ebben arról beszélt, hogy Ukrajnát Oroszország hozta létre, bírálta Lenint, aki Ukrajna szerzője és építője volt, de ezzel az oroszokat hozta hátrányos helyzetbe. Szerinte a mai Ukrajna ezt Lenin-szobrok ledöntésével hálálta meg, a "kommunistátlanítás" jegyében. Ha a bolsevikok által létrehozott Ukrajna valódi "kommunistátlanítást" akar, azt Oroszország meg tudja rendezni - tette hozzá.

Az orosz elnök szerint a Szovjetunió felbomlásakor Oroszországot kirabolták. A 2014-es ukrajnai eseményeket puccsnak nevezte, amikor az oroszpárti elnököt megbuktatták. A NATO-t és az Egyesült Államokat is kritizálta. Azt mondta, a NATO nem reagált Oroszország fő biztonsági garanciaigényeire, egyebek között arra, hogy Ukrajnát ne vegye fel a tagjai közé, és ne telepítsen csapásmérő eszközöket az orosz határok közelébe. Rámutatott, hogy az ilyen eszközök ukrajnai telepítése radikálisan csökkenti a rakéták repülési idejét. Az ukrán hatóságokat korrupcióval vádolta.

Nem üres hencegés Kijev fenyegetése, hogy Ukrajna saját atomfegyvert hoz létre - mondta Putyin, aki szerint radikálisan megváltozik a globális biztonsági helyzet, ha Ukrajna tömegpusztító fegyverhez jut.

Beszéde végén megerősítette, hogy elismeri a két "népköztársaság" függetlenségét, és arra kéri a parlamentet, hogy ratifikálja az erről szóló törvényt. Ez kedden történhet meg.

Putyin tévékamerák előtt együttműködési és barátsági megállapodást írt alá a Kremlben Gyenyisz Pusilinnal, a "Donyecki Népköztársaság" és Leonyid Paszicsnikkal, a "Luhanszki Népköztársaság" vezetőjével.

A Nyugat tiltakozik

Párizs szerint az ukrajnai válság új dimenzióba lép azzal, ha Vlagyimir Putyin elismeri az ukrajnai szakadár területeket. Emmanuel Macron francia államfő összehívta a nemzeti biztonsági és védelmi tanács ülését.

Olaf Scholz telefonon tiltakozott az orosz elnöknél, amiért Oroszország a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár területek függetlenségének elismerését tervezi, és felszólította, hogy vonja vissza az orosz csapatokat az ukrán határ térségéből.

Steffen Hebestreit kormányszóvivő közleménye szerint a kancellár és az orosz államfő délutáni megbeszélése az Ukrajnában és térségében kialakult helyzetről, valamint az orosz-ukrán és a fehérorosz-ukrán határon történt orosz csapatösszevonásról szólt. Olaf Scholz "elítélte az úgynevezett donyecki és luhanszki népköztársaságok független államként történő elismerésére irányuló oroszországi terveket". Ez a lépés "szöges ellentétben állna a kelet-ukrajnai konfliktus békés rendezéséről szóló minszki megállapodásokkal, és Oroszország részéről a megállapodások egyoldalú megszegését jelentené" - mondta a német kancellár az orosz elnöknek.

Az Európai Unió kész reagálni, akár szankciókat is bevezethet, ha Putyin függetlennek ismeri el Kelet-Ukrajna szakadár területeit - jelentette ki Josep Borrell, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője.

"Felszólítjuk Putyin elnököt, hogy tartsa tiszteletben a nemzetközi jogot és a minszki megállapodásokat, továbbá elvárjuk, hogy ne ismerje el Luganszk és Donyeck megye függetlenségét" - fogalmazott a tagországok külügyminisztereinek tanácsülését követően.

A főképviselő aláhúzta: az Európai Unió határozottan és egységesen fog fellépni, továbbá kész szankciók bevezetésére is abban az esetben, ha Moszkva ilyen lépésre szánná el magát.

Borrell arra is figyelmeztetett, hogy az EU példátlan megszorító intézkedéseket fog bevezetni Moszkvával szemben, ha megtámadja Ukrajnát.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke közös közleményben ítélte el a moszkvai bejelentést. Hangsúlyozták: a lépés a nemzetközi jog és a minszki megállapodások jelentős megsértését jelenti. Az Európai Unió szankciókkal fog reagálni a jogellenes cselekményben részt vevőkkel szemben.

Az Európai Unió ismételten kijelenti, hogy rendíthetetlenül támogatja Ukrajna függetlenségét, önállóságát és területi egységét a nemzetközileg elismert határain belül - hangsúlyozták az uniós vezetők.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×