eur:
392.8
usd:
369.13
bux:
67289.07
2024. április 14. vasárnap Tibor
Vlagyimir Putyin orosz elnök videóüzenetet intéz a nemzethez, miután aláírta a két önhatalmúlag kikiáltott délkelet-ukrajnai szakadár terület - a Luhanszki Népköztársaság és a Donyecki Népköztársaság - függetlenségének elismeréséről szóló dokumentumot a moszkvai Kremlben 2022. február 21-én.
Nyitókép: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml/Pool/Alekszej Nyikolszkij

Vlagyimir Putyin: Ez egy gyarmat, külföldről irányított bábkormánnyal

Oroszország elismerte az ukrajnai szakadár köztárságok függetlenségét, majd a frissen aláírt kölcsönös segítségnyújtási egyezmény alapján be is vonult területükre. Előzőleg Putyin elnök történelmi példákra hivatkozva azt mondta: Ukrajnából Oroszországot fenyegető felvonulási területet akar csinálni a Nyugat.

Amit nehezen lehetett elhinni, az hétfő este bekövetkezett. Vlagyimir Putyin orosz elnök közölte: elismeri a Moszkva-barát lázadók – szavai szerint az ukrán nacionalisták népirtásának kitett orosz emberek – ellenőrizte, úgynevezett Donyecki és Luhanszki Népköztársaságok függetlenségét. Ezzel összetépte a sokat támadott „Minszki egyezményeket” – amelyek szerint Ukrajnának autonómiát kellene adnia a két területnek, hogy azok továbbra is a részei maradhassanak, és amit Kijev nem hajtott végre.

Az orosz néphez intézett egyórás tévébeszédében Putyin mélyen belenyúlt a történelembe: azt mondta, „a modern Ukrajnát teljes mértékben Oroszország, az akkor még bolsevik Oroszország hozta létre. Lenin és társai átadták neki a történelmi orosz földek egy részét.

„Vlagyimir Iljics Lenin a szerzője és építésze Ukrajnának” – mondta érezhetően irritáltan, majd tovább sorolta a sérelmeket. A Szovjetuniót megintcsak az oroszok hátrányba hozása mellett bontották le. Moszkva dollármilliárdokkal támogatta a független Ukrajnát, de az nem volt hajlandó visszaadni a pénzt. Oroszország végül magára vállalta és néhány éve kifizette a teljes szovjet államadósságot.

Ezek után – bár kollégáknak, barátoknak és rokonoknak nevezte az ukránokat – azt mondta, hogy ott a függetlenség után az oligarchák szétrabolták az országot. Az emberek jogos tiltakozását meglovagolva a nacionalista elemek jutottak hatalomra a Majdan-tüntetések után, amiket állítása szerint az Egyesült Államok napi 1 millió dollárral támogatott. Az oroszajkúak számára ez pogromokat jelentett, például Odesszában, ahol a felgyújtott szakszervezeti székházban lelték halálukat.

Közben a lakosság számára durván megugrottak a közületi számlák, orvosok ezrei pedig külföldre mentek – „ez a nyugati civilizációs választás?” – tette fel a kérdést. Ez egy gyarmat, külföldről irányított bábkormánnyal. És ebből az állításból vezette le, hogy Ukrajna a NATO felvonulási területe lesz, ahonnan az fenyegetheti Oroszországot – „mert nem akarnak egy olyan nagy és önálló országot látni, mint mi”.

Az ukrán hadsereg parancsnoki struktúrája már NATO-konform, úgyhogy tudják irányítani - állította. Majd azt is bedobta, hogy Ukrajna ismét saját atomfegyvert akar, a területére telepített rakéták pedig 4-35 perc alatt tudnak majd váratlan csapást mérni Moszkvára és akár az Urálon túli orosz területre is.

„Ez kés a torkunkba” – mondta Putyin, és megismételte Moszkva – szerinte ignorált – biztonsági követeléseit, többek között azt is, hogy a NATO-t vonják vissza az 1997-es határok mögé. A Donbasz Moszkva-párti lázadók uralta részeiről – ahol immár több százezer orosz állampolgárságot kapott ember él – azt mondta, hogy az ukrán erők ott „ölik az embereket és gúnyolódnak rajtuk”, amit népirtásnak nevezett. Ukrajna villámháborúval akarja elfoglalni a területet – mondta, bár ezeket a vádakat Kijev határozottan tagadja.

"Egy régóta esedékes döntést hozok meg: elismerjük a két köztársaság függetlenségét" – jelentette be. Moszkva annyi engedményt tett, hogy a szakadár területeket jelenlegi határaik és nem az általuk akart teljes Donyecki és Luhanszki régió területe alapján ismerte el. (A többi térség ukrán kézben maradt). Ezután nem sokkal a két államalakulat vezetőivel a kölcsönös segítségnyújtási szerződést is aláírta – aminek nyomán be is küldték az orosz, békefenntartóknak mondott csapatokat a területekre.

Erre Zelenszkij ukrán elnök is tévébeszédet intézett népéhez és azt mondta: „nem félnek senkitől és nem adnak oda senkinek semmit”.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.15. hétfő, 18:00
Orbán Balázs
a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumának elnöke
Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Irán megindította támadását Izrael ellen, drónokat és rakétákat lőtt ki - Folyamatosan frissülő cikkünk

Szombat késő este Irán megindította támadását Izrael ellen: több hullámban száznál is több drónt indított útnak Irak légterén keresztül, valamint rakétákat is kilőttek. Izrael követi a drónok és rakéták útját, valamint légtérzárat rendelt el vasárnap hajnaltól. Vasárnap hajnalban megérkeztek az első hírek arról, hogy az amerikai haderő több drónt is megsemmisített Szíria és Jordánia felett. Irán közben vasárnap hajnalban azt is bejelentette, hogy a drón- és rakétacsapás lezártnak tekinthető, válaszlépésnek nevezték ezt a szombat éjszakai akciót Izrael Damaszkuszban végrehajtott  Cikkünket folyamatosan frissítjük a beérkező információkkal.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×