eur:
393.09
usd:
367.22
bux:
65939.26
2024. április 23. kedd Béla
Ukrán kisgyerek áll a nemzeti egység napja alkalmából kifeszített 200 méteres nemzeti zászló alatt a kijevi Olimpiai Stadionban 2022. február 16-án.
Nyitókép: MTI/AP/Vadim Ghirda

Brenzovics László: az orosz lépéssel a kárpátaljai magyarok is rosszul járhatnak

A kedd reggeli fejlemények ellenére nem tart orosz–ukrán háborútól a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke. Brenzovics László szerint a kialakult helyzet viszont fokozza az ukrán nacionalizmust, ami rossz hatással van az ott élő nemzetiségekre, így a magyarokra is.

az orosz elnök döntését illetően – miszerint aláírja a k függetlenségéről szóló rendeletet – úgy fogalmazott:

Bár az érintett területek, elet-ukrajnai szakadár „népköztársaságok” mintegy nyolc éve már nem állnak Ukrajna fennhatósága alatt, Vlagyimir Putyin bejelentése váratlanul érhette a kijevi vezetést – mondta az InfoRádió érdeklődésére Brenzovics László. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint ugyanakkor ennek voltak előjelei, hiszen az orosz duma elfogadott ezzel kapcsolatban már egy határozatot, és az utóbbi hetekben – elsősorban a nyugati sajtótermékek részéről – háborús „hisztériakeltés” zajlott, hogy Oroszország meg fogja támadni Ukrajnát, miközben az ukrán politikai vezetés folyamatosan azt kommunikálta, hogy ez nem várható.

Brenzovics László úgy véli, az orosz erők most már hivatalosan is be fognak vonulni a „Donyecki Népköztársaságba” és a „Luhanszki Népköztársaságba”, ennek ellenére nem fognak jogilag orosz fennhatóság alá kerülni. Vagyis Oroszország nem fogja a szakadár területeket bekebelezni, hanem olyan szerződéses viszont fog velük kialakítani, mint Abházia vagy Dél-Osztéria esetében. Tehát

de jure nem, de facto azonban orosz fennhatóság alá fognak kerülni

– ismételte meg.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint a 2014-15-öshöz hasonló mozgósításokra nem került sor, és figyelembe véve az erőviszonyokat, nem is gondolná, hogy kitörne a háború – főként az után, hogy a NATO és a nyugati hatalmak már többször is jelezték, hogy egy esetleges konfliktusba nem avatkoznának be. Ugyanakkor, ahogyan Ukrajna egyre kisebb lesz, erősödik a nacionalista irányvonal. Vagyis

a kisebbségellenes politika marad, sőt, elképzelhető, hogy erősebbé válik

– emelte ki Brenzovics László –, ami hátrányos a magyarokra is. Annál is inkább, mert hiába az ott élő oroszokra irányulnak az ilyesfajta törvények elsősorban, nem igazán tesznek különbséget a kisebbségek között, legfeljebb minimálisan. Pedig ahhoz, hogy egyáltalán helyre álljon Ukrajna területi egysége, Brenzovics László elengedhetetlennek tartaná, hogy Kijev változtasson a nacionalista politikáján.

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség elnöke szerint, miután egy geopolitikai konfliktusról van szó, azt a nagyhatalmak – például egy széles európai rendezés keretében – oldhatnák meg, de erre nem sok esélyt lát a közeljövőben, így a térségben továbbra is a feszültség lesz a meghatározó.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Újabb őrizetbevétel Németországban: egy EP-képviselő asszisztense dolgozhatott Kínának

Kína javára végzett kémtevékenység gyanújával vettek őrizetbe egy embert a karlsruhei szövetségi főügyész utasítására. Az eset különbözik a korábbi háromtól, ezúttal ugyanis egy parlamenti párt európai parlamenti képviselőjének legközelebbi munkatársáról van szó. Kína berlini nagykövetsége visszautasította a vádakat.

A lengyel álláspont egyértelmű: Oroszországnak stratégiai vereséget kell szenvednie Ukrajnában - szakértők az Arénában

A lengyelországi önkormányzati választások után mindkét politikai oldal győztesnek vallhatja magát – derült ki az InfoRádió Aréna című műsorában, amelynek Mitrovits Miklós történész és Dobrowiecki Péter, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője, két Lengyelország-szakértő volt a vendége. A beszélgetésben szó esett Donald Tusk Európa-politikájáról és Jaroslaw Kaczynski utódlásának kérdéséről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.24. szerda, 18:00
Isépy Tamás a Századvég makrogazdasági üzletág vezetője
Madár István a Portfolio vezető elemzője
Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Jelentési nagyüzem a tőzsdéken, a Teslára szegeződnek a szemek

Hangulatjavulással indult a hét a tőzsdéken, tegnap világszerte felpattantak a tőzsdék a korábbi hetekben tapasztalt esés után. A momentum a mai nap kitartott, Ázsiában nagyrészt emelkedtek a vezető részvényindex és Európában is határozott emelkedést lehet látni, valamint az USA-ban is folytatódott az erősödés. Közben felpörögtek az események mind makrogazdasági, mind gyorsjelentési fronton: itthon az MNB kamatdöntést tartott, és a nap folyamán sorban érkeztek a BMI adatok Európából és az Egyesült Államokból; közben a befektetők a vállalati gyorsjelentésekre figyelnek, a Spotify árfolyama például nagyot ugrott a vártnál jobb eredmények után, de a zárás után érkezik majd a Tesla is, amelyről még a jelentést megelőzően technikai elemzést készítettünk.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×