eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi
LONGYEARBYEN, NORWAY - JULY 29: The entrance to the Svalbard Global Seed Vault during a summer heat wave on Svalbard archipelago on July 29, 2020 in Longyearbyen, Norway. The Svalbard Global Seed Vault is an internationally-funded repository for storing seeds from plants from across the globe deep underground at minus 18 degrees Celsius as a measure to protect the seeds against conditions of global chaos. Svalbard archipelago, which lies approximately 1,200km north of the Arctic Circle, is currently experiencing a summer heat wave that set a new record in Longyearbyen on July 25 with a high of 21.7 degrees Celsius. Global warming is having a dramatic impact on Svalbard that, according to Norwegian meteorological data, includes a rise in average winter temperatures of 10 degrees Celsius over the past 30 years, creating disruptions to the entire local ecosystem.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Nyitókép: Sean Gallup/Getty Images

Távoli országok mintáival bővült a Spitzbergák Nemzetközi Magbunker gyűjteménye

Háborúktól, betegségektől és természeti csapásoktól óvják a sarkvidéki tárolóban található magvakat.

Évente néhány alkalommal nyitják csak meg a magtároló kapuit annak érdekében, hogy csökkentsék a magvak kitettségét a külvilágnak: hétfőn szudáni, ugandai, új-zélandi, németországi és libanoni génbankok helyeztek letétbe vetőmagokat, többek között kölest, cirokot és búzát, a nemzeti gyűjtemények kiegészítéseként, írja a Euronews cikke.

A Nemzetközi Szárazföldi Agrárkutatási Központ (ICARDA), amely a szíriai háború miatt 2012-ben Aleppóból Bejrútba tette át székhelyét, mintegy 8000 mintát helyezett letétbe. Az ICARDA volt az első szervezet, amely magvakat kért a tárolóból háborúban megsérült gyűjteményének pótlására, majd 2017-ben és 2019-ben két további kivonást hajtott végre saját, jelenleg Libanonban és Marokkóban tárolt gyűjteményeinek újjáépítése céljából.

"Az a tény, hogy a polgárháború során Szíriában elpusztult vetőmaggyűjteményt szisztematikusan újjáépítették, azt mutatja, hogy a magbunker a jelenlegi és jövőbeli élelmiszerellátás és a helyi élelmezésbiztonság biztosítékaként működik" – mondta Anne Beathe Tvinnereim norvég nemzetközi fejlesztési miniszter.

A magbunker 1,1 millió vetőmagmintát őriz 89 magbankból, melyek közel hatezer növényfajt reprezentálnak.

A növénynemesítők számára is tartalékként szolgál ez az új növényfajták kifejlesztéséhez.

A világon korábban több mint hatezer különböző növényt termesztettek, de az ENSZ szakértői szerint ma már kalóriáink mintegy 40 százalékát három növényből – kukoricából, búzából és rizsből – nyerjük. Ez sebezhetővé teszi az élelmiszerellátást, ha az éghajlatváltozás miatt komolyabb terméskiesések alakulnak ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Lemaradtál az Nvidiáról? Sokan erre a lehetőségre vártak az elmúlt hónapokban!

Az elmúlt időszakban a nemzetközi hangulat romlása mellett különösen szembetűnő volt az Ai-papírok esése, amit az AMD és a Supermicro gyorsjelentése csak tovább súlyosbított. A grafikonokat megnézve azonban megfigyelhetőek már fordulós jelek a szektor nagyágyúinál, éppen ezért megnéztük, hogy érdemes lehet-e a mostani szinteken már beszállni az elmúlt egy év nagy nyerteseibe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 5. 13:01
×
×
×
×