eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Letartóztatták a hollandiai elitalakulatok egyik katonáját súlyos bűncselekmények miatt

A holland védelmi miniszter szerint "a hír, hogy az elitegység egyik tisztje fegyver- és kábítószer-kereskedelemmel hozható kapcsolatba, nagyon negatív hatást gyakorol a szervezet hírnevére".

Letartóztatták a hollandiai elitalakulatok egyik törzsőrmesterét kábítószer-és fegyverkereskedelem, illetve katonai javak elsikkasztása és illegális fegyvertartás gyanújával - erősítette meg pénteken a holland ügyészség.

A De Telegraaf című holland napilap február elején írt arról, hogy a 42 éves férfit őrizetbe vették, és nem sokkal később vádat emeltek ellene egy arnhemi bíróságnál, amely 14 nappal meghosszabbította előzetes letartóztatását.

A férfi ügyében a hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó rendfenntartó erő, a Koninklijke Marechaussee nyomoz. A hatóság tisztjei házkutatást rendeztek a katonánál, és azt a laktanyát is átvizsgálták, ahol állomásozott.

Kajsa Ollongren védelmi miniszter sajtónyilatkozatában "rendkívül komoly ügynek" nevezte a kommandós hadtest katonájának letartóztatását.

"A hír, miszerint az elitegység egyik tisztje fegyver- és kábítószer-kereskedelemmel hozható kapcsolatba, nagyon negatív hatást gyakorol a szervezet hírnevére" - jelentette ki.

A De Telegraaf szerint az ügyészség azt gyanítja, hogy a katona bűnözőkkel osztotta meg a különleges műveletekhez, a fegyverekhez és a katonai taktikákhoz kapcsolódó, széles körű ismereteit. Azzal is gyanúsítják, hogy a dél-amerikai Suriname-ban bűnözőket képzett ki. A napilap szerint a hírhedt Ridouan Taghi marokkói-holland drogbáró vezette bűnszervezettel is kapcsolatban állhatott. Taghit jelenleg Hollandia egyik legjobban őrzött börtönében tartják fogva, a holland történelem egyik legnagyobb büntetőpere folyik ellene és 16 bűntársa ellen. Az ügy koronatanújának Peter R. de Vries újságíró, Hollandia egyik legismertebb bűnügyi tudósítója volt a tanácsadója, aki tavaly júliusban egy merényletben életét vesztette.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×