eur:
392.98
usd:
366.36
bux:
0
2024. április 26. péntek Ervin
Nancy Pelosi, az amerikai képviselőház demokrata párti frakciójának vezetője sajtótájékoztatót tart a törvényhozás washingtoni épületében, a Capitoliumban 2018. november 7-én, az elnöki ciklus félidejében tartott, úgynevezett félidős kongresszusi választások másnapján. Az előrejelzések szerint a Demokrata Párt megszerezte a többséget a szövetségi képviselőházban a Republikánus Párttól, a kormányzó republikánusok viszont növelték többségüket a szenátusban. Várhatóan Pelosi lesz a képviselőház következő elnöke.
Nyitókép: MTI/AP/Susan Walsh

Esze ágában sincs visszavonulni a 81 éves amerikai házelnöknek

"Miközben már sok mindent elértünk, még mindig nagyon sokat kell tennünk az emberek életének javításáért."

Nancy Pelosi demokrata párti amerikai házelnök kedd este bejelentette, hogy újra elindul kaliforniai képviselői helyéért, miközben a jelenlegi közvélemény-kutatási adatok szerint a demokraták könnyen elveszíthetik képviselőházi többségüket a 2022. novemberi időközi kongresszusi választáson - jelentette az AP amerikai hírügynökség.

"Miközben már sok mindent elértünk, még mindig nagyon sokat kell tennünk az emberek életének javításáért" - jelentette ki a 81 éves Pelosi egy online videóban. "Ez a választás alapvető fontosságú. Nem kevesebb a tét, mint a demokráciánk, mert az veszélyben van az igazságot ért támadások, a kongresszusi épületet ért [2021. januári] támadás, és a tagállamokban a választói jogot érő támadások miatt" - állította. "De az ember nem elmélkedik, hanem cselekszik" - indokolta, hogy miért is száll újból versenybe.

Azzal, hogy bejelentette, 19. alkalommal is elindul képviselői mandátumáért, Pelosi elkerülte, hogy politikai "béna kacsává" váljék 2022-ben: visszavonulásával ugyanis politikailag súlytalanná vált volna a törvényhozási ciklus hátralévő két esztendejében, amikor ráadásul a Demokrata Pártnak csupán pár fős többsége van a képviselőházban, és az időközi helyi választásokon a republikánusok törtek elő.

Eddig egyébként a Demokrata Párt 29 képviselője jelentette be, hogy nem indul újra a posztjáért, miközben csak 13 republikánus honatya jelezte visszavonulását.

Az amerikai elnököt adó politikai párt legtöbbször képviselői helyeket szokott veszíteni a félidős választásokon, és a Demokrata Párt idén olyan évben igyekszik megtartani az alsó- és felsőházat is, amikor Joe Biden amerikai elnök népszerűsége folyamatosan csökken.

Az online videóban Pelosi egyszer sem tért ki arra, hogy újraválasztása esetén ismét elindulna-e a házelnöki posztért.

A San Francisco-i demokrata képviselő - aki ötgyermekes anya és többszörös nagymama - 15 évvel ezelőtt történelmet írt, amikor ő lett az első női házelnök az Egyesült Államokban.

Nancy Pelosi 1987 óta kongresszusi képviselő.

Túlnyomórészt demokrata párti választói körzetében, San Franciscóban, továbbra is ő a legesélyesebb jelölt: 2020-ban a szavazatok 78 százalékával nyert. Csakhogy az elmúlt hónapokban különösen sok bírálat érte a nyugati parti nagyvárost, a köztisztaság és a bűnözés, a népszerű turistanegyedekben is egyre gyakoribb nappali lövöldözések, a város utcáit elárasztó hajléktalanok és az elszaporodó bolti rablások miatt. Nem tudni, hogy ez mennyire befolyásolhatja majd Pelosi választási esélyeit.

Címlapról ajánljuk

Bóka János az Arénában: igazodás vagy újraegyesítés, ez az unió nagy kérdése

Mi az Európai Uniót egy szerződéses alapokon nyugvó szabályrendszerre épülő együttműködésnek tekintjük, ebbe az állandó közös hitelfelvétel, a közös eladósodás, a fiskális föderalizmus nem fér bele – mondta Bóka János az InfoRádió Aréna című műsorában. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter beszélt az EP-választás tétéjéről, az unió jövőjéről és az EU-tagság húszéves mérlegéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×