eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Sajid Javid újonnan kinevezett brit egészségügyi miniszter a koronavírus-járvány miatt védőmaszkot vesz fel a londoni kormányfői rezidenciáról, a Downing Street 10-ből távoztában 2021. június 30-án.
Nyitókép: MTI/AP/Matt Dunham

Egyre több európai országban jelenik meg az új variáns

Belgiumban és Nagy-Britanniában már megerősítették, Németországban és Csehországban erős a gyanú.

Két nagy-britanniai páciens szűrővizsgálatának leletében a koronavírus új, omikron nevű variánsát azonosították - közölte Sajid Javid brit egészségügyi miniszter. Brit járványügyi szakértők egybehangzó nyilatkozatai szerint ugyanakkor nem kell attól tartani, hogy katasztrófát okozhat az új koronavírus-változat felbukkanása.

A tárcavezető elmondta: az általa vezetett tárca egészségügyi biztonsági hivatala (UK Health Security Agency, UKHSA) előző este értesítette arról, hogy két pozitív koronavírus-leletben az először Dél-Afrikában azonosított omikron vírusváltozatot izolálták.

Az egyik érintett páciens a kelet-angliai Chelmsfordban, a másik a közép-angliai Nottingham városában él. Mindketten elkülönítésbe vonultak a velük egy háztartásban élőkkel együtt. Sajid Javid elmondta, hogy a két eset összefügg egymással, de nem részletezte, hogy miként.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a brit kormány elővigyázatossági intézkedésként négy újabb afrikai országot vesz fel vasárnaptól a járványügyi szempontból legkockázatosabbnak tekintett országok vörös listájára.

Szombaton Németországból is jelentettek gyanús esetet. A frankfurti repülőtéren egy Dél-Afrikából hazatérő utas mintájában az omikron tipikus mutációit mutatták ki. A teljes megerősítés még nem zárult le. Később, szombat este bejelentették az első igazolt eseteket is: a világjárványt okozó vírus legújabb változatát egy házaspárnál mutatták ki, szerdán érkeztek haza Bajorország tartományba hosszabb dél-afrikai tartózkodás után.

Olaszországból is jelentettek egy esetet: Milánóban egy Mozambikról hazatért embernél mutatták ki az új varianást.

Erős a gyanú az omikron jelenlétére Csehországban, ott egy Namíbiában járt ember mintáit vizsgálják még.

A B.1.1.529 néven ismert új változatot Dél-Afrikában mutatták ki először. Pénteken közölték, hogy Belgiumban is azonosították a variánst. A fertőzést egy külföldről hazatérő utas november 22-én végzett vírustesztje mutatta ki.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×