eur:
393.82
usd:
365.05
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna
Kémcsövek a svájci Lausanne-i Egyetemi Kórház (CHUV) mikrobiológiai laboratóriumában 2020. március 23-án. Svájcban eddig 8547 koronavírussal fertőzött személyt regisztráltak és 118-an vesztették életüket.
Nyitókép: MTI/AP/Keystone/Denis Balibouse

A WHO szerint aggasztó az új variáns

Az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest.

Aggasztónak minősítette az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a koronavírus új, omikronnak elnevezett dél-afrikai variánsát, amely a WHO szerint gyorsabb mértékben terjedhet más változatokhoz képest.

Az adatokat felülvizsgáló független szakértők zárt ajtók mögött tartott gyűlését követően kiadott közlemény szerint a variáns nagyszámú mutációval rendelkezik, amelyek közül egyesek "aggodalomra adnak okot". A szöveg szerint az előzetes bizonyítékok alapján az újrafertőződés fokozott kockázata áll fenn ennél a variánsnál a többi, szintén aggodalomra okot adó variánshoz képest.

A WHO közlése szerint a jelenlegi PCR-tesztek képesek azonosítani az omikron vírusvariánst.

A hivatalosan B.1.1.529 megjelöléssel nyilvántartott omikronon kívül a SARS-CoV-2 koronavírus további négy variánsát tartják még számon aggodalomra okot adó mutációként, mivel

a korábbi vírusváltozatokhoz képest veszélyesebbek, fertőzőbbek, halálosabbak vagy kevésbé lehet hatásos ellenük a védőoltás.

Az először a Dél-afrikai Köztársaságban azonosított variáns nyomán az Európai Unió (EU) és Nagy-Britannia szigorított a határellenőrzésen, miközben a tudósok próbálják megállapítani, hogy az új variáns ellenáll-e a védőoltásoknak.

Hasonló lépéseket tett később az Egyesült Államok és Kanada is. Joe Biden amerikai elnök közölte: az Egyesült Államok megtiltja a jövő héttől a beutazást nyolc afrikai országból - a Dél-afrikai Köztársaságból, Botswanából, Zimbabwéből, Namíbiából, Lesothóból, Eswatiniből, Mozambikból és Malawiból - a variáns miatt. A legtöbb, amerikai állampolgársággal nem rendelkező személynek, aki az elmúlt 14 napban járt ezekben az országokban, nem engedik a beutazást.

Jean-Yves Duclos kanadai egészségügyi miniszter szintén pénteken bejelentette, hogy megtiltják a beutazást hét afrikai országból, a Dél-afrikai Köztársaságból, Botswanából, Zimbabwéből, Namíbiából, Lesothóból, Eswatiniből és Mozambikból.

Mindazonáltal Christian Lindmeier, a WHO szóvivője óvatosságra intett a beutazási tilalmak elhamarkodott bevezetésével szemben. "A WHO azt javasolja, hogy az országok továbbra is kockázatalapú és tudományos megközelítést alkalmazzanak az utazásra vonatkozó intézkedések bevezetésekor" - mondta. A szóvivő szerint néhány hétbe telhet, míg megállapítják, hogy a variáns milyen mértékben terjed, illetve mennyire hatásos a kezelés és a védőoltások vele szemben. Lindmeier szerint az emberek lehetőleg hordjanak maszkot, kerüljék a nagyobb összejöveteleket, szellőztessék a szobákat, és tartsák tisztán a kezüket.

Mike Ryan, a WHO vészhelyzeti igazgatója méltatta a dél-afrikai egészségügyi hatóságokat azért, hogy sikerült észlelniük az új variánst. A WHO szerint az elmúlt hetekben - miközben az új változatot azonosították - meredeken emelkedett az újabb koronavírus-fertőzöttek száma a Dél-afrikai Köztársaságban. A vészhelyzeti igazgató mindazonáltal szintén óvatosságra intett az elhamarkodott intézkedésekkel kapcsolatban.

Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×