INFORÁDIÓ
2021. december 7. kedd
Ambrus

európai parlament

európai unió

költségvetés

Az EP jóváhagyta az Európai Unió 2022-es költségvetését

Az EP jóváhagyta az Európai Unió 2022-es költségvetését

Infostart / MTI

Jövőre minden idők legnagyobb kohéziós kifizetésére kerülhet sor az unióban. A forrásból Magyarország a gazdaság újraindítását szolgáló költségvetésében 2100 milliárd forint regionális fejlesztési támogatással számol.

Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta az Európai Unió 2022-es uniós költségvetését, ami az összes kötelezettségvállalást 169 515,8 millió euróban, a kifizetéseket pedig 170 603,3 millió euróban határozza meg - közölte az uniós parlament szerdán.

 • Az Európai Unió jövő éves költségvetésében egyebek mellett 49,7 milliárd euró jut a koronavírus-járvány utáni fellendülés támogatására és a gazdasági, társadalmi és kohéziós beruházások ösztönzésére.
 • A közös agrárpolitikára 53,1 milliárd euró jut,
 • az unió tengerészeti, halászati és akvakultúrát támogató alapja 971,9 millió euróval rendelkezik majd.
 • Az egységes piac versenyképességének fokozására, a kis- és középvállalkozások (kkv-k) támogatására, beleértve az idegenforgalmi ágazatot is, 613,5 millió euró jut.
 • Az egészségügyi unió támogatását és az egészségügyi szükségleteket 839,7 millió euró,
 • az éghajlatsemlegességre történő átállást 1,2 milliárd euró segíti, míg
 • a LIFE program keretében 755,5 millió eurót szánnak a környezetvédelmi és éghajlat-politikai intézkedések támogatására.
 • A digitális összekapcsoltságot és a nagy teljesítményű közlekedési infrastruktúra létrehozását 2,8 milliárd euró támogatja.
 • Az unió Erasmus+ oktatási ösztöndíja 3,4 milliárd euróval,
 • a kulturális és kreatív ágazatok 406 millió eurós költségvetéssel rendelkeznek majd.
 • Az EU a migrációs és menekültügyi politikára, amely magában foglalja a letelepedett menekültek integrációját is 1,1 milliárd eurót,
 • a külső határigazgatási együttműködés fokozására 809,3 millió eurót szán, ebből 25 millió eurót az EU Fehéroroszországgal közös határának védelmére.
 • A tagjelölt és a potenciális tagjelölt országokat az uniós csatlakozási folyamat követelményeinek teljesítésében, valamint a nemzetközi fejlesztést és együttműködést 15,2 milliárd euró segíti majd.

A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportjának közleményében Deli Andor, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője arra hívta fel a figyelmet, hogy "2022 rekord év lesz", minden idők legnagyobb kohéziós kifizetésére kerülhet sor az unióban.

A politikus elmondta, hogy

a forrásból Magyarország a gazdaság újraindítását szolgáló költségvetésében 2100 milliárd forint regionális fejlesztési támogatással számol.

A közös agrárpolitika kifizetései is biztosítottak, a magyar gazdák 2022-ben is időben fogják megkapni uniós támogatásukat - szögezte le.

A képviselő arra figyelmeztetett, hogy a magyar és a lengyel helyreállítási tervek jóváhagyásának további halogatása megbontja az uniós belső piac egyensúlyát azok között, akik már megkapták a támogatást, és akik még nem. Ezzel sérülni fog az egyenlő versenyhelyzet biztosítása.

"A magyar és a lengyel gazdasági szereplők szándékos politikai célú diszkriminációja elfogadhatatlan" - fogalmazott.

Deli Andor hangsúlyozta, hogy ugyanakkor a koronavírus-járvány előtti évek és az idei gazdasági teljesítményének köszönhetően a magyar kormány el tudja indítani a helyreállítási programokat.

Nyitókép: Pixabay
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018