eur:
394.4
usd:
362.96
bux:
0
2024. március 19. kedd Bánk, József
Rendőrök az Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök lemondását követelők tüntetésén Minszkben 2020. november 1-jén. Az ellenzék a nyugati országokkal együtt csalásnak tartja az augusztus 9-i elnökválasztás hivatalosan közölt eredményét. A kormányellenes tüntetők csaknem három hónapja az államfő távozását követelik, ő azonban nem hajlandó erre.
Nyitókép: MTI/EPA

Döntés - Fogy az európai levegő Fehéroroszország körül

Az Európai Unió a korábbiakat követő újabb szankciókról döntött. Az elszigetelés fokozódik.

Kibővítette büntetőintézkedéseinek rendszerét az Európai Unió a Fehéroroszországgal közös határán kialakult helyzet miatt. Az intézkedés célja, hogy az EU reagálni tudjon arra, hogy Minszk hibrid támadásként migránsokat használ politikai céljainak elérésére - közölte az uniós tagországok kormányait tömörítő miniszteri tanács hétfőn Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterek találkozójához kapcsolódva.

A szankciórendszer kiszélesítése egyebek között célzott megszorító intézkedések meghozatalát teszi lehetővé olyan emberekkel és szervezetekkel szemben, akik és amelyek felelősek a fehérorosz rezsim tevékenységeiért, vagy hozzájárulnak ahhoz, hogy a migránsok számára megkönnyítsék az Európai Unió külső határainak illegális átlépését.

A tanácsi közlemény Josep Borrellt, az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjét idézte, aki azt mondta:

a döntés tükrözi az Európai Unió elszántságát amellett, hogy szembeszálljon azzal a fehérorosz tevékenységgel, mely a migránsokat eszközként használja politikai célok elérésére.

"Visszaszorítjuk ezt az embertelen és illegális tevékenységet, ahogy továbbra elfogadhatatlannak tartjuk a fehérorosz lakosság elnyomását" - fogalmazott.

Az uniós tanács emlékeztetett: a hétfői határozat követi az EU-tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács október második felében tartott ülésének következtetéseit, amelyek szerint az unió nem fogad el arra irányuló kísérletet, hogy migránsokat politikai célokra használjanak fel az unióval szemben, illetve elítéli az EU határain tapasztalt hibrid támadásokat.

Az Európai Unió első alkalommal 2020 októberében vezetett be korlátozó intézkedéseket Fehéroroszország ellen, válaszul az év augusztusában rendezett, elcsaltnak tartott elnökválasztásra, valamint az azt követő megmozdulások erőszakos elnyomására, illetve résztvevőik, valamint ellenzéki képviselők és újságírók megfélemlítésére. Az uniós külügyminiszterek júniusban határoztak arról is, hogy - megerősítve a már meglévő korlátozó intézkedéseket -

megtiltja az uniós légtér használatát a Fehéroroszországban bejegyzett légitársaságok számára,

megtiltja a légifuvarozók számára az uniós repülőterek használatát, valamint célzott gazdasági szankciókat vezetett be.

Az uniós szankciók jelenleg 166 emberre és 15 szervezetre terjednek ki. Közéjük tartozik Aljakszandr Lukasenka elnök, fia, Viktor Lukasenka nemzetbiztonsági tanácsadó, valamint a fehérorosz vezetés és a kormány több tagja, az igazságszolgáltatási rendszer magas rangú képviselői és számos gazdasági szereplő. A jegyzékbe vettekkel szemben hozott intézkedések közé uniós beutazási tilalom és az EU területén tárolt vagyonuk befagyasztása tartozik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.19. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Átfogó orosz hadjárattól tart Ukrajna, Európa háborúra készül - Híreink az ukrajnai háborúról kedden

Páncélozott harcjármű-koalíciót alapított Németország és Lengyelország, ismét téma az ukrán haderő tankokkal való felfegyverzése. Közben Lindsey Graham amerikai republikánus szenátor Ukrajnába látogatott, ahol arról beszélt, hogy hamarosan megegyezhet a két nagypárt Ukrajna támogatásáról. Charles Michel, az Európai Tanács elnöke úgy látja: eljött az idő, hogy Európa felkészüljön a háborúra. Ukrajna közben egy átfogó orosz offenzíva elhárítására készül. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború aktualitásaival.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 19. 07:53
×
×
×
×