INFORÁDIÓ
2022. május 24. kedd
Eliza, Eszter

fehéroroszország

lukasenka

eu

szankciók

josep borell

A lengyel 16. gépesített hadosztály által közreadott képen az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határt védő szögesdrótkerítés fehérorosz oldalán, az előtérben lengyel katona a kelet-lengyelországi Kuznica térségében 2021. november 8-án. A lengyel-fehérorosz határon feszültség alakult ki a Fehéroroszország felől az Európai Unióba igyekvő több ezer migráns miatt. A lengyel hatóságok november 12-i becslése szerint 3-4 ezer migráns tartózkodik a fehérorosz-lengyel határ mentén, és a számuk folyamatosan gyarapodik.

Eldőlt: hétfőn újabb szankciókat fogad el az EU a Lukasenka-rezsim ellen

Infostart / Fóris György

Az EU-huszonhetek külügyminisztereinek leendő döntését Josep Borrell erősítette meg a Le Journal du Dimanche (Vasárnapi Újság) nevű francia lapnak nyilatkozva. Az újabb szankciók személyeket, intézményeket és üzleti vállalkozásokat egyaránt érintenek, nem kizárhatóan beleértve a minszki repülőteret is.

Az EU külpolitikai főképviselője (aki egyúttal az Unió külügyi szolgálatának a vezetője, és az Európai Bizottság külkapcsolatokért felelős alelnöke is) vasárnapi sajtónyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy hétfőn a tagállamok külügyminiszterei minden bizonnyal zöld jelzést adnak majd ahhoz, hogy tovább szélesítsék a Lukasenka-rezsim elleni szankciók jogi kereteit.

Borrell részletekbe nem bocsátkozott, de a brit Financial Times uniós diplomaták informális közlésére hivatkozva jelezte, hogy az eddigi,

személyekre vonatkozó EU-szankciós listát kibővítik legalább két tucat további fehérorosz tisztviselővel.

A listára került emberek európai uniós beutazási tilalommal szembesülnek, esetleges, EU-területen elhelyezett vagyontárgyaikat, számláikat, pénzügyi befektetéseiket pedig zárolják.

Hasonló bánásmódban részesülnek mindazon intézményi és üzleti entitások is, amelyek tevékeny részt vállaltak abban, hogy a közel-keleti térségből az EU-fehérorosz határhoz szállítsanak iraki, jemeni, szíriai - elsöprő többségben gazdasági - menekülteket.

A brit lap értesülések szerint ez lehet a sorsa a szíriai légitársaságnak (Cham Wings), amelyik az utóbbi hetekben napi négy járatot is indított Damaszkusz és Minszk között. A szankciót megelőzendő, a légitársaság a hétvégén bejelentette, hogy azonnali hatállyal beszüntettek minden járatot a fehérorosz fővárosba. Hasonló okokból már pénteken elállt iraki, jemeni és szíriai személyek szállításától a török légitársaság (Turkish Airline) is.

A leendő EU-szankció

kiterjed majd arra a szállodára is (Hotel Minsk), ahol az EU-határ felé indítás előtt a Fehéroroszországba hozott közel-keleti menekülteket elszállásolták.

A tagországok között egyúttal intenzív egyeztetés folyik arról, hogy a büntető intézkedéseket kiterjesszék a minszki repülőtérre is.

Borrell a maga részéről a vasárnapi nyilatkozatában elmondta, hogy a hétvégén telefonon érintkezett Vladimir Makei fehérorosz külügyminiszterrel, és jelezte neki, hogy „a jelen helyzet elfogadhatatlan és azonnal véget kell vetni neki”. „Emberek nem vethetők be fegyverként” – tette hozzá a spanyol politikus.

A fehérorosz külügyminisztérium sajtójelentések szerint elismerte a lezajlott telefonbeszélgetést, de részletekkel nem szolgáltak.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök ugyancsak vasárnap bejelentette, hogy Varsó egyeztetést folytat a fehérorosz migráns-nyomásnak ugyancsak kitett litván és lett kormányokkal, és

feltett szándékuk, hogy a kialakult helyzet megvitatását napirendre tűzzék a NATO illetékes fórumain is.

Morawiecki egyúttal megerősítette, hogy Lengyelország arra készül, hogy teljesen lezárja a határt Fehéroroszország felé, és azon meggyőződésének adott hangot, hogy az e célból megépítendő kerítés finanszírozásában az Európai Uniónak is részt kellene vállalnia.

Nyitókép: Az Európai Unióba igyekvő migránsok a lengyel határt védő szögesdrótkerítés fehérorosz oldalán, az előtérben lengyel katona a kelet-lengyelországi Kuznica térségében 2021. november 8-án. MTI/EPA/Lengyel 16. gépesített hadosztály
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018