eur:
392.53
usd:
365.83
bux:
66755.33
2024. április 25. csütörtök Márk
An illustrative image of a person holding a medical syringe and a vaccine vial in front of the Pfizer logo displayed on a screen.On Thursday, October 21, 2021, in Edmonton, Alberta, Canada. (Photo by Artur Widak/NurPhoto via Getty Images)
Nyitókép: Artur Widak/NurPhoto/Getty Images

Egy újabb koronavírus-vakcina vált elérhetővé az uniós országoknak

Az Európai Bizottság jóváhagyta a Valnevával kötött szerződést egy koronavírus elleni oltóanyag beszerzéséről. 2022-ben csaknem 27 millió adag vásárlása vált ezzel lehetővé az uniós tagállamok számára - közölte a brüsszeli testület szerdán.

Az Európai Bizottság és a Valneva nevű európai biotechnológiai vállalat szerződése arra is lehetőséget biztosít, hogy az oltóanyagot az új variánstörzsekhez igazítsák, valamint a tagállamok 2023-ban akár 33 millió további vakcinaadagot rendelhessenek.

Az EU és a franciaországi székhelyű Valneva közötti megállapodás a nyolcadik a koronavírus elleni lehetséges oltóanyag beszerzésére irányuló gyógyszeripari szerződések között. A brüsszeli testület ezt megelőzően az AstraZeneca, a Sanofi-GSK, a Janssen Pharmaceutica NV, a BioNTech-Pfizer, a CureVac, a Moderna és a Novavax vállalattal írt alá szerződéseket.

A szerződések biztosítják, hogy Európa megfelelően fel legyen készülve a koronavírus elleni oltási kampányokra.

A tagállamok dönthetnek úgy is, hogy az oltóanyagot adományként felajánlják alacsonyabb és közepes jövedelmű országok számára vagy átirányítják más európai országokba

- tették hozzá.

  • A Valneva európai biotechnológiai vállalat az élő vírusból vegyi inaktiválás útján állít elő vakcinát.
  • Az influenza elleni vakcinák többségéhez és számos gyermekkori védőoltás oltóanyagához is ezt a technológiát használják.
  • Jelenleg ez az egyetlen, európai klinikai vizsgálatokban tesztelt lehetséges koronavírus-vakcina, amely inaktivált vírust tartalmaz.
Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×